Darlings

Monday, December 20, 2010

Tips cintan cintun

Salam. aku bercinta betul nak hupdate belog hari ni. Malas gila gila nak menaip, kan bagus aku tolong cakap lepas tu ada orang tolong taip, aku boleh goyang goyang kaki sambil tengok telebesen. eh tengok tengok belog aku dah bertukar wajah..huahua. Aku tak de kerja pagi tadi, nak tidur balik tak mengantok la pulak, then kerja mengjahanam kan belog bermula. Dah lama aku nak edit belog ni haaa, dari bulan 10 lagi. gila lama kan.
Tapi aku ni biasa la asyik tangguh jek la. Lepas esok , esok, pas tu esok lagi, sampai la bulan 12 ni haaa. aku tak de la suka sangat dengan design belog sekarang ni. masih tak cantik jek. tapi temporary boleh laaa. Bosan bebenor dah aku nengok layout lama.
eh hari ni kan, aku nak share sikit pasal cintan cintun. orang yang tak cintan cintun pun boleh baca. Walaupun aku ni bukan master bab bab cinta. Tapi apa salah nya aku bagi pendapat sekeping dua. mana la tau, kot kot korang sama pendapat dengan aku. iye dok?
Siapa tengah bercinta sekarang. angkat tangan cepat. haaaaa dah angkat, tak pe takpe aku nampak kaurang tengah angkat tangan sambil baca neh.
hurrm dah berapa lama ek kaurang in relationship ni?
Ada yang dah 3 , 4 , 5, 6 tahun kan. aku salute weh kaurang yang berjaya tahan sampai 5,6 tahun ni. Ingat senang weh. Aku yang baru 2 tahun setengah pun rasa bersusah payah jaga relationship. iyo lah, aku ni kan dikategori budak tak matang lagi even umur dah nak masuk 23 tahun.
Aku kasitau pendapat aku eh bab bab cintan cintun ni.
  1. Jangan over confident dalam hubungan.
    Pasai apa aku cakap lagu ni, haaaa ni la masalah ramai pasangan yang bercinta. kauorang perasan tak. Bila bercinta lama lama ni, kauorang ada perasaan confident yang bf/gf kauorang tu tak kan cari laen dah. pendek cite kauorang rasa bf/gf kauorang tu dah jadi hak milik kekal. INI SALAH SAMA SEKALI. kau jangan ingat kau kapel lama lama relationship kauorang tu terjamin. tidak tidak. Bagi aku la kan, kalau tak de jodoh, besok jugak kau putus.
    Then, Jangan la kau buat macam ni, kau tak menghargai dia, kau abai kan apa yang dia rasa, kau tak nak contact dia pun dalam sehari, kau buat keputusan sorang sorang, mentang mentang kau rasa pasangan kauorang tu hak milik kekal, JANGAN. Especially lelaki, jangan la kauorang buat macam ni, PEREMPUAN macam aku, akan angkat kaki okeh. tak kira lah aku sayang ke tak sayang. kalau dah tawar hati beb..
  2. Surprise.
    aku suka ada element element surprise dalam relationship ni. Baru la tak plain jek relationship kauorang. Cuba tengok sis kai & abang amar. dah ada bb kyd, tapi still romantic. aku suka lah. seronok tengok husband wife macam tu. Tengah tengaah bercinta ni apa salah nya kauorang bagi surprise sikit kat bf/gf tu. tak de la dia rasa terpinggir jek.
  3. Respect.
    Haaaa. ni penting. Tapi aku sampai sekarang kadang kadang fail. Alpa. Tertinggi suara dekat dia. Nak nak pulak pasangan kauorang tu 4, 5 tahun lagi tua dari kauorang. kalau nak kekal lama, pelis show some respect la.(hoh rasa macam terkena batang hidung sendiri pulak sebab dia pernah cakap aku lagi keras kepala, degil)
  4. Give & Take.
    Biasa la kalau bercinta. Mesti banyak berhabis kan. Kalau kauorang bercinta dengan students macam aku ni, nasib lah. kalau kaurang dan pasangan sama sama dah kerja, oke lah. harmoni sikit hidup kan. Jangan kedekut dengan pasangan kauorang tu.Aku ni kira beruntung sebab dapat dia yang tak kedekut. (eh perlu mention ke,? tak de lah, jap lagi ada yang sentap pulak , pikir lain pulak. baik aku mention siap siap.)
  5. Trust.
    Tolong eh, tolong jangan dok ada syak wasangka yang melampau. kalau aku la yang terkena. memang aku luku laju-laju. Kalau tak nak percaya pasangan kauorang tu, jangan bercinta. Senang cita.
okeh cukup 5 sudah, aku tau bukan kaurang baca semua pun, kauorang scroll laju jek, haha. ok lah. aku nak p layan cerita indon pulak. babai..

25 comments:

Anisa Hang Tuah said...

waa
bagus betul ade tips cinte cintis ni

bolee prepare awal2
maklumlah tade bff
hheee

nice lyaa

(:

Puan aiNa Rahman said...

jap..nak betulkan anak mata..silau kaler merah jap..hehe.

oke..dah..
btol²..tips tu amat berguna bukan takat untuk org yg sedang hangat dilamun cinte tapi utk pasangan yang dah berkahwin juge. =D

HanaBella said...

Wah.. merah menyala. di lamun cinta KAH? but lya, bagi Hana trust tu paling penting menjamin sesebuah perhubungan. kalo xcaya pd partner, blh hancus.. hehe

Sepatu Hijau said...

salam


tips yang bagus...


follow ur blog :)

Farahanis Waheda said...

hamboi hamboi kak lyaa berceramah ye , hehe .
kalo untuk single camne lak ? hehehe

izwan7 said...

no 1 tu jadi sebab terlampau trust.

kay yea said...

btul2...ade jodoh x kemane~~

Miss Ziela said...

this tips sangatlah berguna...hehe..nak ikotla nnti..kalau skang takleh...cuz skang takde bf agy...tehehehe

Lieza ZaZa said...

la,umur kita sama la lia...hehe...

nk tambah ag satu,kena banyakkkkkkkkk sabarrr....hehehe...

^_^

Nurulbadiah Lai said...

bagi nurul..trust tu yg paling penting..kn?
agree with u dear

wirdawahid said...

betul tue. jadikan hubungan kita seperti baru semalam berjumpe. dan, sayangilah pasangan kita seperti tiada hari esok. ngeh3x. mood : jiwang sebab masuk blog akak. heee

FarhanaFabulous said...

tips yg bgus..nice sharing...

Eyra Rizal: Your MUA said...

MAKEUP CLASSES UPDATES!

-PERSONAL MAKEUP CLASS@SHAH ALAM (21ST DECEMBER 2010) RM150

-PROMOTION BASIC TO ADVANCE CLASS @ SHAH ALAM!
DATE 9/1/2011 & 30/1/11 (PICK 1)
NORMAL PRICE: RM350
PROMO PRICE: RM295

-BEAUTY & FASHION TALK!!!
19/2/2011 (BANGI) OR 20/2/2011 (SHAH ALAM)
NORMAL PRICE: RM100
STUDENT PRICE: RM80

SMS 016-2128740 TO REGISTER
FB: EYRA RIZAL
WEB: WWW.EYRARIZAL.COM
BLOG: WWW.EYRARIZALSTOUCH.BLOGSPOT.COM

Marya Hana . said...

hai lyaa.

mmg betol tips yg lyaa kasik 2.
paling sokong, jangan over confident. yelah, jodoh di tgn tuhan.. jangan beriya sangat..

Marya Hana . said...

hai lyaa.

mmg betol tips yg lyaa kasik 2.
paling sokong, jangan over confident. yelah, jodoh di tgn tuhan.. jangan beriya sangat..

sab said...

agree with u :)

nanie said...

Alamak!
macam terkena btang hdung je tips sis ni..kehkeh

Lyaa Suriany said...

anisa,

bagus buat preparation awl2 ni
hehe
atleast tau camane nak handle

Lyaa Suriany said...

sis aina,

ades
silau sangat ke

hehe

aah sis
untuk yg baru kawen pun bole follow tips ni

BENA said...

auwww. tipss cintan cintun . tops pikat lelaki pon boleh di gunekan jugak x tips nih lyaa ? hahaha :)

Lyaa Suriany said...

sepatu hijau

makasih folow belog ni

Lyaa Suriany said...

farahanis,


haaa
berceramah sambil membantu
hehe

kalau single,
boleh guna nanti dah kapel
hehe

Lyaa Suriany said...

Izwan,


yep

aku setuju wan

Lyaa Suriany said...

kay ea,

yep kalau ada jodoh tak kemana nya

kawin jugak last2

Lyaa Suriany said...

miss ziela
xpe2 tunggu ada bf dulu eh

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger