Darlings

Tuesday, December 21, 2010

Aku skema?

Salam. haaa hari ni aku nak berleter pasal seatbelt a.k.a tali pinggang keledar. ah kalau aku tanya sorang sorang ni, ada la sorang dua yang pakai seatbelt kan. Tak payah kelentong, aku tau. Asal pakai seatbelt jek skema, asal skema jek pakai seatbelt.
Apa la yang susah sangat nak pakai. kauorang lagi penting orang cakap skema dari pakai kan. betol tak? Sedap jek dok cakap orang kan. aku dulu pun sama jugak. Mendapat lah aku nak pakai.
Tapi bila bercinta , cehh bercinta konon, maksud aku bila dok dengan Mr Razman ni haaa, aku start pakai seatbelt, dengan orang lain harapan la kau.
Tapi dari situ lah aku jadi TERBIASA pakai seatbelt. eh kauorang ingat pakai seatbelt time ada roadblock je la kan. Kalut ah bila tengok JPJ ada kat depan, mula la tarik seatbelt laju laju, haaa bab ni aku nak nasihat, tok sah la dok tarik laju laju , sebab bila kau tarik dengan kuat & secara mengejut, confirm seatbelt tu sangkut kan?
Tak caya? aku tak gebang aih, p try sekarang.. Nampak JPJ tu tarik slow slow 7 & steady, baru cool ( eh aku ajar benda salah la pulak).
Ada satu story. Sejak cuti semester ni, kesayangan aku si ema tu baru dapat lesen, so nak p kota bharu ke mana mana dia la mangsa aku, nak di jadi kan cerita, mula mula masuk kereta dia, aku tarik seatbelt, lepas tu dia pandang aku, sound aku sebijik
" tau la baru ambik lesen, tak payah lah skema sangat"
hamboi hamboi kau, cantik betol budi bahasa. Macam aku buat salah pulak kan.
Then aku jawab jek,
" Malang tu tak berbau, bila bila masa jek boleh accident, apa salah nya kalau ambik langkah berjaga jaga. Lagipun kau tu baru dapat lesen, P lagi hokeh. Jangan nak berlagak, ni P pun kau tak letak, Ada roadblock tak ke lesen P kau kena tarik balik" (Loghat kelantan , ni versi dah di alih bahasa)
Lagi satu, sekarang ni kan JPJ mengamok semacam jek, biasa lah akhir tahun, manjang jek roadblock, aku sendiri tak berani bawak motor nak p jalan jalan, kang jumpa abang polis naya aku.
Bila naek kereta orang, lepas tu buat nya ada roadblock, tak pakai pulak seatbelt, kena saman, Tak ke aku yang kena tumpang bayar sekali, oh memang tak lah, baik aku pakai seatbelt terus. Senang cita kan.
haaaa dah bosan dengar aku bebel, aku bukan apa, apa kata kauorang ubah perception yang pakai seatbelt tu skema. Bagi aku la kan, bila aku pakai jek seatbelt tu , rasa lah safety. okeh? renung renung kan dan selamat beramal..babai!

28 comments:

Anisa Hang Tuah said...

yeah dear

pakai seatbelt tu sgt safety
(:

Dark Chocolate said...

betul. tapi i selalu lupa nak pakai. bila dah sampai kat atas jalan baru teringat. hehe. bukan tak nak, tapi lupa :P

Lyaa Suriany said...

nis,

betol safety

kalo xnk safety
xyah pakai kan
hehe

Lyaa Suriany said...

Dark choc,

errk lupa eh
xpe2
lepas ni
jgn lupa lg yeh

O'gosh said...

Biarla pe orang nak cakap....

my HUBBY pun takut sangat kalu kena kutuk ngan kawan2..last2 last year kena rm300 saman pasal seatbelt jer...total rm 1000 kena bayar last year...

baru nak beringat

Indah Mulya said...

agaknya kan sis, seatbelt tu mmg dicipta takleh pkai kelibut ke ha?
mmg kalo kelibut, men rentap seatbelt kompemlah akan sangkut..hahah
bijak gak org cipta seatbelt neh..bermain dgn nerve system

Lyaa Suriany said...

o'gosh

kan?
xpsl2 jek kena byr saman
hurmm

xpe
nasihat dia slow2
xyah malu2 pkai seatbelt

Lyaa Suriany said...

indah mulya,

yep
seatbeat kan di reka untuk peka dengan hentakan or grakan yg mengejut
so, bila kita rentap dengan kuat. automatic dia akn sngkut punya

* f i f y said...

miahaha....
terkene vuley~
mmg maleh sesangat nk kai seatbelt kalu org tak suruh... cekgu lya bagi nasehat ne itot nih...
>.<'

fasha said...

setuju sangat ngan lya...dlu fasha pon xsuke pkai seatbelt...ye ar...jalan area melake je kan..tp dalam taon ni fasha dah penah accident...mase tuh naek kete ngan ex-bf..pas tuh die terbrek emergency...fasha lak yg jadi mangse...terhantok kat dashboard...peh darah bayak gle...naseb bek xlupe ingatan...hehehe...
so conclusion nye...naek kete memang kene pkai...xde yg skema nye pon...huhu

KizZ said...

Mari bersama-sama pakai seat belt untuk keselamatan masing2 jesteru mengurangkan kadar kematian xcideng di malaysia cheewwaahhh

jom,
www.kizgarden.blogspot.com

kupu-kupu_cinta said...

sy pakai seatbelt... sgt x biasa kalo x akai.. mmg dah terbiasa.... hihihi.kalo x akai rse cm x selamat jew.

Lyaa Suriany said...

yayunk

i cubit nak mls2 ni..
hehe

Lyaa Suriany said...

fasha,

laaa pernah accident

its ok
we learn frm mistakes rite
lps ni jgn xpkai dah

Lyaa Suriany said...

Kechik,


haaa itu dia pesanan bakal menteri kerjaraya kita

hehe
good job kechik

Lyaa Suriany said...

Noma,

good2
ada geng rupa nya

haha

Rara Nasiha said...

biarlah orang nak cakap apa, tapi safety first. tu yang kita kena amalkan. :)

dira aziz said...

ooooooyeah!!!setuju ngan sis lyaaaa!!!safety comes first!!

Fxysche Nas said...

kdg2 mls..
tapi bile fikiq nk umo pnjg dan bole kwen beranak pink suatu ari nnt..terus trik seat belt laju2..
hehehehehe

BENA said...

bena memang pemalas nak pakai seatbelt. btoi pe lyaa ckp. time de polis. mule lah tarik lelaju tersangkut . HAHAHA

EB said...

Salam..
I follow..
Nak tumpang komen...
Hehehe.. lau x pki kena saman (RM300) dan once accident x slmt..
Bila pki seatbelt, xpyh byr pn.. pki free je.. pastu lau ada papa pasti slmt.. hehehe...
Chill..

Lyaa Suriany said...

Rara,

betol

kalau nak pkr ape yang org ckp
xsudah la jwb nya

Lyaa Suriany said...

Dira,

haaaa bagus2
jangan lupa pakai yeh

Lyaa Suriany said...

fxysche,

kan bagus kalau semua orang pkr mcm u ni

Lyaa Suriany said...

Bena

haip
xmo pakai yeah
tarik telinga dia..
hehe

Lyaa Suriany said...

Eb,

wsalm
thnk for following me eb

betol tu
suka betol komen awk tu..

EB said...

My pleasure Lya..
Thanks so much following me too..
"Buat baik pasti dbalas baikkn.." hehee

Lyaa Suriany said...

eb,

yep

buat jahat dibalas jahat
heehe

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger