Darlings

Monday, December 27, 2010

Tips Kecantikan: Aloe vera

Salam. Kaurang mesti dah kenal aloe vera ni kan. Aloe vera a.k.a lidah buaya a.k.a lidah jin. Banyak betol nama dia. Aku yakin lah kauorang tau yang aloe vera ni memang banyak khasiat.
Tapi bukan saja untuk kecantikan, untuk penyakit pun boleh. contoh nya sembelit, kencing manis, batu karang dan banyak lagi.Tapi hari ni aku nak share pasal tips kecantikan. Aku rasa tiap rumah patot tanam aloe vera ni. Alah bukan susah pun . aloe vera la antara tumbuhan yang senang nak hidup tau. Kat rumah aku ni papa aku lah yang rajin bab bab jaga aloe vera. Aku pulak tukang curi. haha.
Best woooo. apa yang best? okeh mai kita terjah satu satu..
Untuk dapat kan rambut yang hitam dan lebat.
haaaa kauorang nak rambut yang hitam lagi lebat. ambik je lendir aloe vera ni sapu kan kat kulit kepala. Then bangun pagi esok kauorang bilas la. seelok nya kauorang balut rambut tu dengan towel. amal kan selalu. confirm rambut kaurang jadi hitam dan lebat.Dulu dulu aku selalu letak kat rambut, sekarang ni malas pulak. Tapi tak rugi kalau kauorang try.
Untuk melembap kan kulit, menghilang kan sunburn, parut jerawat
Kauorang perasan tak kalau lepas cuci muka, mesti kulit jadi kering kan. haaa itu kan effect bahan kimia dalam pencuci muka . Aku tak suka kulit aku kering or oily sangat sangat. Sebagai langkah untuk melembap kan kulit, aku sapu lendir aloe vera ni kat satu muka. Biar kan kering, then baru aku bilas.Sebab apa aloe vera ni boleh melembap kan kulit? sebab aloe vera ni boleh merangsang pertumbuhan sel baru. Thats why la kulit kita boleh jadi lembap.
haa ni lagi satu, Kadang kadang dalam proses lendir tu nak kering kat muka, akan rasa gatal gatal sikit. alah tak mati pun rasa gatal tu. gatal sikit jek.
eh lupa nak cakap, lepas ni kalau rasa pelembap kauorang tu habes, apa kata kaurang try pelembap semula jadi ni pulak. free of charge lagi. Biasa aku guna pelembap safi balqis. bila dah abis ni , malas pulak aku nak p beli. alang alang aku kat rumah. baik aku guna aloe vera ni jek. saving duit aku.
Lepas tu, nak cite ni , muka aku kan sunburn yang agak dasyat jugak hari tu. tu la gatal sangat nak p family day proton. Tak pasal sunburn kulit kau. Aku tension tau tak, kalau pakai cosmetic mahal mahal pun memang takes time lah. So, aku try try je la sapu aloe vera ni, haaaa berkesan kau. Tak de lah teruk sangat dah nampak kesan sunburn tu.
Nak cerita lagi ni, sepanjang final exam hari tu. Aku stress sangat. Biasa lah, dah nama nya final year. Stress takut repeat paper, tidur pun 2 3 jam sehari, Bila depression yang melampau plus pms pulak tu, mula miss pimple gedik gedik datang bertandang.
fehh memang menguji keimanan betol, bukan sekor, 4 5 ekor tau dak. Sampai orang boleh tegur muka aku berjerawat. Lagi lah aku down. Jenis aku ni pulak, bila ada jerawat, tangan tak boleh dok diam. gedik ah nak pegang pegang. konon nak bersayang sayang dengan jerawat dan sebagai balasan, melekat parut hitam tiga bijik kat pipi kau. kau stress? memang stress lah.
dah la kulit memang tak de ciri ciri flawless, kau nak tambah lagi parut kat muka. apa cita la ni. balik rumah aku punya la pikir macam mana nak hilang kan parut ni dengan cepat. aku nak beli cosmetic yang mahal aku tak dak duit weh.
tiba tiba tepandang aloe vera ni haaa..tinggggggggg dapat idea..& after one month. taddaaaaaa parut tu makin menghilang. tak de la fully covered. tapi much much much better lah dari dulu. so no need to tempek concealer anymore okeh. aku suka!
amacam? kaorang tak mau try? rugi lah. okeh sharing is caring.
babai.

17 comments:

fasha said...

huhu..idea yg sgt besh...)

Biey said...

good info

Anisa Hang Tuah said...

yess.aloe vera utk lebatkan rambut
hee

Fxysche Nas said...

pernah try aloe vera yg dah di adun jd produk je..
nk yg fresh2 tu blom sampai seru lg..
tkot gtl2 nnt muke jd merah berbji..
hoho

insyaAllah suatu ari nnt..

Khumaera Ismail said...

love ur tips~!! =)

Indah Mulya said...

mmg infomatif lah post kali ni sis..hehe
jimat pn jimat..

Syida Shukor said...

babe , boleh hilangkan parut ? macam nak try . tapi tak taw nak dapatkan kat mana aloevera ni huuu

najia . said...

alaa but then susah la nak dapatkan aloe vera neh . huuuu ;')

..DaK KeCiK.. said...

inda suka kai kat kening..nak bg kening lebat..=)

ayulunera said...

patotla tuan blog ni cantik....rajin amalkan petue...hehe

Marya Hana . said...

aaa. i salah sorang yg mengamalkan benda ni sejak kecik. dlu jiran i ade tanam pokok lidah buaya. ambik yg fresh punya, sapu kat rambot..

utk melebatkan.. :)

CIK CIRA said...

malangnya dirumah ku tiada aloe vera..huhu...xda tips lain ke nak ilangkan bekas jerawa????huhu

Anip™ said...

byk gak khasiat aloe vera ni yer..

Latest Entry :
-> Apa Kaitannya Games Island Trible Ini Dengan Idola Kecil 3, Pelik ?
-> Pernah Korang Melihat Akuarium Sebesar ini?

FarhanaFabulous said...

memang bagus aloe vera ni..pena try gak..

Amirrah Zawani said...

kena cari byk2 aloe vera la pasni.. nak cantik punya pasal :D

wirdawahid said...

thanks sis cantik for the sharing tip yg sangat simple dan mudah !
pas nie nak cari pokok tueeee ! ;)

HonEyBuNNy said...

mau cuba la...

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger