Darlings

Sunday, December 7, 2014

Diari Aryan Umar - 2 Months- 7 months

Lama tak menjengah ke dunia blog. Since aku dah mula kerja balik lagi malas nak jengah blog.

Tapi hari rasa macam kena update jugak pasal perkembangan anak takut tiba tiba hilang ingatan kan.

Bukan dalam mood nak mukadimah panjang panjang. Kita straight to the point.

Aryan umar 2 bulan (4.0kg , 55 cm) .

Baby boo dah pandai senyum tegur orang masa ni. Lagi best bila p monthly check up dia yang sebok sengih kambing dekat nurse. Sampai nurse tegur dah pandai senyum ni nak ajak orang borak ni.

Time kena inject pun riau 2 saat je. Good boy sangat bab kena inject. Aku rasa mesti kes kena inject manjang ambik darah masa kena pro long jaundice so dia pun dah kalih dengan jarum agak nya. Kesian anak hemak ni.


Masa aryan umar umur 2 bulan lebih, dia dapat first fever (kinda viral fever) . Betul betul lepas raya puasa.  Aku rasa gara gara long distance balik raya kelantan. On first raya tu tak sempat rehat lagi dah angkut dia raya rumah sedara mara satu hari suntuk, the next day tu dah kena gerak balik raya n9 pulak. Memang tak sempat rest. Dalam kete kena aircond satu hari pulak tu. Sudah nya  mendapat la demam. Suhu cecah 39 masa tu.


Fortunately demam dia tak lama. First experience menghadap anak demam sangat cuak. Sebab family history ada yang oku sebab tak handle dengan betul. Demam panas punya pasal, my cousin hilang pendengaran dan bisu. So, jangan pandang enteng la ye bab demam ni. Tak kena tak pe. Those yang ada history memang cuak lebih sikit.       

Aryan Umar 3 bulan (5.1kg, 59 cm)

Baby boo start meniarap masa 3 bulan 22 hari. Ni yang betul betul dia pusing badan dia sendiri. Sebelum ni tak berjaya nak pusing badan. Kemain mama ni semangat encourage dia untuk meniarap even sekejap pun sebab sakit dada kan. Meniarap sekejap lepas tu marah marah suh pusing dia balik, bila dah pusing kasi telentang dia meniarap balik. Macam tu la cycle dia hari hari. Mama yang baru nak belajar pasal anak ni memang ambik masa macam mana nak tackle this kind of situation.  Bila dah nak masuk 4bulan tu dia expert meniarap without struggle sangat sebab badan debab lagi masa ni.


Aryan Umar 4 bulan (6.2kg, 62cm)

Baby boo yang makin aktif, tapi dah kurang breastfeed sikit masa ni. Mungkin dah sebab dah starat lasak kan.  Bf sekejap sekejap je, main lebih. Kadang kadang mood ok kadang swing lebih. tak menentu.


Aryan Umar 5 bulan (6.7kg, 63cm)

Baby boo dah ada gigi!!! start tumbuh gigi bawah dua batang masa dia 5 bulan lebih. Yang ni aku terlambat notice sebab aku dah start keje balik, so terkurang pay attention dekat dia. yeah my bad! Patut lah tantrum lebihhh. Nangis je. Lepas tu kejap panas kejap oke. Bila lap lap badan dia suhu cepat je turun. Satu hari tu tergerak hati nak check gigi. Hoyeahhh, sekali dah ada gigi rupa nya. Mama happy terlebih laah. Mula mula tu masa bf dia gigit la jugak, tapi kena tekan hidung dengan mama, dah pandai behave . Good boy!



Aryan Umar 6 bulan (6.8kg, 66 cm)

Masa check up 6 bulan aku agak terkejut sebab berat dia naik 100g je compared dengan last check up 5m. agak down. takut graft dia cukup cukup makan je . Tapi nurse cakap tak ada masalah. Janji dia bf macam biasa then nanti dah start boleh makan may be berat dia  naik lebih sikit. Tak pe la anak. As long as awak tak underweight. Sihat walafiat. Mama ok je.

Aryan umar baru je start makan solid food last week. His first solid food kentang blend dengan bubur nasi since dia dah masuk 7months kan . Kemain suka makan.



The latest picha (7/12/2014)

Esok aryan umar genap 7 bulan. Latest update untuk hari ni? Aryan umar dah ada 5 batang gigi. Dua batang gigi bawah. 3 batang gigi atas. Gigi ke 5 tu baru cinonet je tumbuh. Aku baru perasan last week. Makin seronok asah gigi la lepas ni.hikhik

Harap harap baby boo membesar dengan sihat.

Tuesday, July 22, 2014

Pro long jaundice

Hari ni tunai kan janji pasal Aryan Umar terjebak dengan pro long jaundice ni. Di sebab kan aku darah O, Papa dia pun darah O, maka dah sah sah Aryan Umar pun darah O kan. Maka ada high possibility untuk dia dapat pro long jaundice.

Aryan kena jaundice dekat sebulan. ulang alik p KK lah aku dengan Mr. Razman ni. Hati luluh tengok kaki tangan anak lebam kena cucuk ambik darah. Tapi nak monitor takut reading dia melebihi had, maka aku rela kan jugak.

First reading dia 240. Aku dah cuak sebab doktor cakap kalau reading dia 270 kena warded. Besok nya ulang lagi p klinik , 2nd reading 260. Terus menjejeh air mata . Hemak ni cengeng nak lagi melibat kan anak. nak lagi tak de experience. Doktor advise p check reading kat hsptl sg buloh sebab the next day tu hari sabtu. KK tutup. So, sabtu petang tu p la hospital. Dok tunggu turn dari petang sampai maghrib. Sekali reading dia 300. Aku dah pasrah dah sebab tau Aryan Umar kena warded ni.

sayu tengok anak

Maka tinggal la aku dengan anak je dekat hospital, Mr. Razman & umi balik rumah dulu. sayu je sebab tak suka sangat dok hospital. Nasib la satu malam je. Malam tu memang aku tido setengah jam setengah jam sebab Aryan Umar merengek sejuk. Ye la pakai pampers aje dok bawah lampu kan. Kesian tengok dia.Tapi alahmdulillah. esok nya reading dia trn 260. Boleh check out.Sambung check up dekat KK pulak. Lega sikit boleh keluar.


Pengalaman dok NICU tu boleh simpan dalam memori diam diam. Macam macam ragam. Ada yang dah kena tukar darah sebab reading over 400. ada yang dah 2 3 hari berkampung. Aku pulak tiba tiba jadi mama yang pendiam. Tak mau cakap dengan orang sebab semak kepala dok pikir anak. mau nya tak turun reading. hazab kena warded lama lama.

2 hari lepas keluar hospital tu sambung check kat kk pulak. nasib la makin turun even tak banyak. at least boleh lah bertenang sikit aku ni.

Cukup 2 minggu pantang, masa tuk balik kampung pulak sebab jahitan dah ok. so sambung je check reading dia kat kelantan pulak. Kt kelantan pun reading makin turun sikit sikit sampai160 something.

Dalam masa dok ulang alik KK & Hospital tu, macam macam aku try ubat. Mandi kan dengan ubat kuning la, mandi kan dengan pokok itu pokok ini, air kelapa, minum susu kambing, makan anggur hitam la, hape lagi aku tak try. semua try. tapi makin naik je. sudah nya kuning dia turun dengan breastfeed banyak banyak sampai lebam.

Pengalaman anak kena pro long jaundice ni betul betul uji aku. Jaundice ni jangan buat main, Kalau berpanjangan sila la buat detailed check up. Takut ada masalah hati ke masalah lain lain yang kite tak tau.

Tapi sedikit sebanyak memang ajar aku jadi kuat sikit, kena cekal untuk anak. Kalau hemak lembik sangat, Sape pulak yang nak bertabah jaga anak kan.

Emak emak. Take note. Jangan ambik mudah yeee.

oke lah.

Babai!

Friday, July 18, 2014

Post natal punya pengalaman

Lama betul kekdah nya entry pasal bersalin nak bersambung ye dak. Dah masuk keje baru ada chance nak update. Aku malas sangat nak type satu satu kat hp.

So meh sambung pengalaman lepas bersalin pulak.

9 May 2014,

Lepas aku cite pengalaman first time bf Aryan Umar tu, memang rasa nervous sebab dah practice pun still rasa eh tak lemas ke budak ni. Paranoid lebih. Nasib lah baby tak bf banyak sangat. Perut kecik lagi. Tapi perasaan tu Ya Allah tak dapat nak di gambar kan lah. Pegang anak sendiri. Eye contact dengan dia masa bf even dia pun tak paham eye contact tu acane kan. Janji dapat tengok dia bf.

lebih kurang pukul 5 a.m , nurse datang check tekanan darah lagi, nurse mention yang darah rendah sangat sangat ni. siap pesan awak kena paksa minum air banyak banyak ni, kalau tak , tak boleh keluar ward la gamak nyaaa.Aku pun minum laaah. Rasa macam penuh dah tangki aku asyik dok teguk air je.

Pukul 7 am lebih pulak, doktor datang nak check pulak, Kali ni doktor seluk lagi . Tahan napas ketat ketat takut pedih. Memang pedih pun kan. Redha sajo lah. Then check tekanan darah  lak. Masih dok rendah tang tu jugak. Dah star risau aku ni, niat hati memang nak balik awal sesangat. Kalau maintain rendah bila aku boleh balik ni.

lepas doktor blah tu, aku cuba lah nak bangun g toilet sendiri kekonon. Hazab nya lahai nak bangun. Pedih raso eh. Terdetik hati, banyak ke jahit ni sebab rasa cam susah je nak bangun. Ye la sebab doktor kan tak prepare masa nak sambut baby tu, aku pulak memang confident yang aku tak angkat bontot langsung. arghh gasak lah, rasa nak terkencing sangat tu mengatasi.

Ye ye turun katil tu, baru jalan satu dua tapak, Pening, gelap mata terus rasa nak pitam. yang sempat aku tangkap nurse tanya " awak ok tak, boleh jalan tak" Lepas tu sedar sedar aku dah dekat atas katil. Maknanya aku pitam kojap ye. haiyooooo.

Di sebab kan nak kencing sangat, nurse pelatih tu kesian nau tengok, dia bawak bekas suh kencing atas katil je. Hemak ni malu tau dakkk, nanti orang kena bersih miss v kita kan. arggggh part tu memang rasa nak pakai topeng je.Dua pulak tu nurse practical  dok tlg bersih kan. Terpaksa put aside perasaan malu tu sebab aku memang tak boleh berdiri pun. Takut pitam dalam toilet lagi parah. Tak pasal jahitan terbukak ke hape. Maka TERPAKSA KU RELA KAN!

Lepas tu, terus kan lagi minum air banyak banyak, dengan harapan dapat balik hari yang sama. Bila check lagi, demam pulak dah. Maka, lupa kan je la niat suci murni nak balik rumah. Doktor tak kasi lepas takut apa apa jadi kat rumah. Ioll pasghah menyerah la . Nasib lah Aryan Umar ni tak buat hal sangat. cuma kadang kadang merengek tu aku gelabah la jugak sebab susu dah bagi, pampers dah tukar. newly mom is cuak u know. 

Dalam tengahari , buat 2nd attempt nak p toilet. Kali ni pun dengan penuh confident jugak aku bangun pelan pelan, dan buat kali ke 2 jugak aku pitam. Give up nak p toilet. Air dah bergelen teguk, tapi nak p kencing pun hazab. Maka kali ke 2 jugak lah kencing dalam bekas. Sekali lagi redhaaaa mak.

Masuk pulak waktu melawat, memang dok tunggu tunggu . Sedara mara datang, Mr. Razman & Umi datang lambat sikit. Excited tengok ramai datang sebab kebosanan amat dok hospital wei. So, kalau orang datang tu, rasa la sikit meriah even sedih tak boleh balik.

10 May 2014,

Main skip skip ceghita lah, aku kejar masa ni.

Doktor check dah tak demam. Maka yippie boleh balik. Check baby semua dalam keadaan baik. Maka check out lah kita. Tak betah dok lama lagi, kang demam balik, dia tak kasi balik lagi.

Dah settle bab payment, terus balik. iolls rindu rumah manis rumah. 

oke titik. hahaha. 

banyak aku skip ni. nanti aku ada kelapangan, aku ceghita bab Aryan umar kena pro long jaundice pulak.


Eh lupa, last entry ada yang tanya nape Mr. Razman tak masuk kan.

Procedure hospital PPUM, memang husband tak boleh masuk labor room. Aku pun last minute dapat tau. Redha pun last last minute berjuang sorang. Aku punya lah semangat suh Mr. Razman tengok macamana susah nya bini dia ni bertarung nak dapat kan zuriat. Tapi nak buek acano. Tak ada rezeki. Lain kali kena tukar hospital la ye kalau rasa nak suami masuk.

oke. babai.

 

Aryan Umar . 2 days old

Aryan Umar . 2 Months 10 days





Wednesday, June 18, 2014

Birth story part II

Lama betul gap nak update part II ni. Kisah nya masih dok sesuaikan diri lagi dengan perubahan bila ada anak ni. Nak lagi anak lelaki sorang ni semenjak dua menjak ni tak nak berenggang langsung. Asal letak je merengak nak orang peluk dia. Buntu mama !

Oke la. Bab new experience tang jadi mama I stori mori later. Hari ni sambung bab aryan umar punya birth story.

Pukul 9 am sebelum nurse tolak p labor room, dia sumbat ubat suh beyak beyak dulu. Haduh memang dan dan tu jugak rasa nak memberak kan diri. Bertapa dulu dalam toilet b4 kena sorong masuk.

Rasa macam nak bangun jalan sendiri je dari dok atas wheelchair.  Sebab ioll tengah sihat walafiat kan. 

Sesampai je dalam bilik waiting b4 ke labor room tu. Ada sorang patient je baru masuk. Dalam bilik tu ada 4 katil. Rasa macam dok dalam ward je lagi.

Sambil dok layan rasa nervous. Sempat curi dengar perbualan patient katil sebelah. Ghupe nya dia pn bakal di induce. Tapi sejak warded., aku jadi berat mulut nak cakap dengan orang. Serabut plus risau gamak nya.

Aku buat hal sendiri sambil tunggu doktor datang. Tepat pukul 10 am doktor induce then buat ctg lagi sampai pukul 11 am. Lepas tu baru aku boleh bangun & dorang dah call mr razman siap siap. Masa tuk jumpa suami. Hoyeahhh nak p mintak kekuatan sikit.

Bila jumpa suami rasa dah top up balik semangat tu. Sembang sembang & Mr.Razman mintak kebenaran tuk umi aku masuk kejap. Umi tu selagi tak jumpa aku dia tak tenteram. Umi tanya dah sakit ke belom. Ate baru je kena induce memang terlebih rilex lah ioll ni. Tak sakit lagi. Dalam kepala hotak ni dok pikir bila aku nak start sakit eh.

Dekat sejam jugak aku jumpa Mr. Razman & umi. Kalau ikut kan hati rasa nak seludup suami sendiri masuk LR. Hati rapuh wei nak bertarung sorang sorang. Dah la sebelom ni dok kena sogok yang induce ni sakit berkali ganda dari contraction .

Lepas je Mr.Razman & umi keluar, Mula ler rasa nak nangis. Nasib ler orang sebelah katil ajak nyembang. Aku siap ngajak member sebelah tawaf  satu LR. Nak kasi cepat bukaan. Idok lah aku daya nak baring je atas katil manjang.

Skip sikit jalan ceghita lah sikit ye. Nek lenguh menaip pakai hp ni.


Dalam pukul 4 macam doktor datang check bukaan.   Part seluk seluk ni memang hazab. Ngeri iolls. Sakit la haiiii.

Dah check tu bukaan baru 2cm jek pun, then doktor terus pecah kan air ketuban. Turun naik dada nervous pikir pasal contraction.

Lepas pecah kan air ketuban tu dok baring je la atas katil tu sambil menunggu sakit datang. Naik bosan. Action pulak monolog sensorang bila nak sakit ni. Hemak dah naik lenguh baring.

Dalam 6 lebih nak dekat pukul 7 dah mula rasa mild contraction.  Ctg pun dah dapat detect. Masih dok rilex & boleh nyembang lagi dgn member sebelah. Bukaan masa ni dah 7 cm tak silap.

Makin lama makin sakit, kali ni dah tak sempat nak habis kan baca lailahailla anta subhanakainni kuntu minazolimin.  Yang aku ingat mampu sebut Allahuakbar je. Janji tak p maki nurse & doktor sudah.

Pukul 9 lbh tu aku Sesaja try teran, sekali kepala keluar sikit, kebetulan doktor tengok terus terkejut sebab tak sangka cepat pulak sebab baru check tadi 9cm bukaan.

Masa doktor tengok tu boleh pulak dia cakap "puan, sabar dulu, hold dulu saya pakai glove dulu". Hemak ni dan dan nak naik angin. Tapi tak mampu nak maghah hoiiii kepala anak dah tersembul keluo! Tunggu dia pakai glove tu rasa macam lama nya hoiii. Sudah je dia ready hemam terus push sekali lagi. Alhamdulillah lahir la Aryan Umar.

Syukur Alhamdulillah . Tak susah nak lahir kan Aryan umar. Allah permudah kan jalan, tak sakit lama lama, push pun senang. Aku tak tau nak ucap syukur macamana lagi.

Ayat cliche "dah tengok muka anak, lega rasa . Tak pikir pasal sakit nak jahit, semua serah je kat doktor. Time tengah tak larat tu sempat la aku tangkap doktor senior tu membebel dekat doktor pelatih ni sebab tak get ready nak sambut baby. Hemak malas nak ambik port. Marah teruk teruk sikit bagi pihak hemak ni wahai doktor senior!.

Setel jahit tu dorang tolak nak masuk ward, Mr.Razman ikut sekali. Lega hemak dapat tengok muka laki sendiri.

Lebih kurang pukul 2 nurse datang bawak baby suh bagi susu. Part ni nervous sikit .hehe. teruja pun ada tengok muka anakk.

Takat ni dulu aku update. Aryan dah start hek hek ni.

Pengalaman lepas bersalin dan stay kat ward bersambung lepas ni.

Bye uollssss.

Friday, May 23, 2014

My birth story a.k.a pengalaman bersalin - Part I

Masuk hari ni hari ke 15 Aryan Umar b. Razman lahir. Aryan lahir masa 38 weeks 1 day. 

Kisah nya. Hari rabu 7 may tu aku ada regular check up dekat ppum. Actually 1 week b4 doctor yang attend aku tu proff valli dah kasi hint yang air ketuban kurang. 

High possibility kena induce masa 38 weeks. So masa check up 38 weeks tu aku ada mengadu pasal reduce fetal movement dekat prof valli. Ye la sebab hari hari kita monitor movement baby. Tup tup hari isnin tu baby gerak kurang dari 10. 

I is menggelabah. Terus ajak Mr. Razman p check kat klinik biasa je. Scan tengok heartbeat baby. Alhamdulillah ok. Tapi doctor tu ada bagi option samada nak buat ctg ke tak. Ctg a.k.a cardiotocography ni tujuan dia untuk monitor fetal heartbeat & uterine contraction. Lepas ni aku cite details pasal ni.


Aku & Mr Razman discussed. Sepakat tak nak buat ctg dulu. Tunggu jumpa prof valli je hari rabu.

cerita hari rabu.

lepas dengar aku cakap ada reduce fetal movement. Prof valli mintak nak seluk. Homaiiii. I dengar seluk gigil kejap. Tapi redha kan diri demi anak. First time kena seluk memang thorrbaik. Prof cakap 1cm je. Terus dia cakap admit terusss. Gegel plus redha lagi sekali. Nasib barang dah stand by dalam kete. 


Lepas nurse tunjuk ward. Angkut barang. Tukar baju hospital sembang ngan laki sat then tiba masa habis waktu melawat. Terus cengeng sebab kena dok sorang.

Dalam petang macam tu nurse dah datang check tekanan darah, then buat ctg check baby movement. Cukup active pulak dia. So tak de la risau sangat. Petang tu jugak prof valli datang melawat, then dia brief team dia . Before tu dia pesan kat aku, esok pagi awak akan  di induce. Hoohoooray. Positive kan diri. Padahal dalam kepala hotak dok bayang yang orang cakap. Induce ni sakit gile.

Keje aku dok menung je sebab pikir mampu ke tahan sakit esok. Dok lepak atah katil je.patut nya kena la jejalan sikit kan kasi senang bersalin. Tapi mood aku bebetul ke laut. Nak bertegur sapa dengan jejiran depan katil pun tak de mood.sudah nya malam tu asyik terjaga je.

First time tido kat hospital. Mana nak lena. Yang aku ingat, lidah dok baca  lailahailla anta subhanakainni kuntu mina zolimin . Baca sampai tertido. Then jaga balik. Nurse pun datang 2 3 jam sekali check tekanan darah. Makin dekat nak bersalin tetiba tekanan darah rendah bebenor. Kena paksa minum air banyak banyak.

8 May 2014,

Pepagi nurse datang tarik tirai. Luas rasa pemandangan.

Sepanjang aku warded tu, ada la 4 orang doktor pelatih yang datang interview A-z. Jenuh dok jawab soklan. Tabah kan hati pikir dorang nak belajar.

then pukul 9 pagi macam tu, nurse datang dengan wheel chair nak angkut p kawasan labor room. Get ready tuk di induce.

lepas tu



Bersambung........

lenguh tangan dok menaip dengan hp.



Monday, May 12, 2014

My sonshine : Aryan Umar

2.82 kg.9.44pm. 8may2014. Normal

Tuesday, April 29, 2014

Shopping untuk anak & Ibu

Hari ahad berjaya jugak jejak kan kaki ke baby expo dekat shah alam tu, tapi agak frustrated lah. Dah la baru berhajat ni expo last sebelum bersalin. Sekali tak best pulak.

Kenapa tak best?

Bukan sebab crowded. Crowded tu standard la. Bukan nya private expo yang kita kita je boleh p.Tak best sebab tak banyak pilihan. Harga pun tak de lah menarik sangat. Baby expo sebelum ni lagi menarik. Sebab ada booth pigeon kot. Dalam hati ni dah tekad nak tambah stock barang pigeon.  

Aku syak pigeon tak bukak booth kat shah alam sebab dorang dah join baby expo kat setia city convention this weekend.

Ni yang rasa macam nak pujuk Mr. Razman p hujung minggu ni. Hikhikhik.

Oke.la. malam ni terajin nak review barang barang yang berjaya di beli.


4 packs huggies for RM 125.  Aku pilih yang newborn satu pack. Size s 2 packs & size m. Cukup ler tu stock dulu. Nanti suh papa nya p beli lagi kalau tak cukup.


Then tambah lagi stock tuk breastmilk bottle storage . Harga RM 26 (10 bottles). Plus ziplock. Disebab kan yang 7 oz dah sold out. Ambik yang 12 oz. RM 9 satu. Lepas tu sempat lagi rembat nursing bra brand autumm. Kasi try selesa ke idok dulu.


Tengah usha usha barang sekali jumpa member lama yang tgh buat part time kat salah satu booth. Alang alang jumpa kawan. Usha la apa yang ada kat booth dia. Sekali terbekenan nak beli tuam herba baby ni. Sebelum ni pernah baca good review pasal tuam ni. Harga pun RM 10 je.

Stocking comel ni pun RM 10. Saja nak habis kan duit yang memang tak berapa nak banyak. Setakat tu je la barang yang berjaya di beli dekat Mother, Kids & Baby Expo Shah alam convention centre. Tak larat nak bersesak lama lama dalam tu. Sesak napas iolls.Dengan perangai bapak bapak orang yang tak de consideration towards ibu mengandung. Rimas.

Lepas settle barang baby, agenda cari set bersalin pulak. Kebetulan MIL , SIL dengan husband dia ikut sekali. Lagi meriah proses pencarian. MIL pun ada suggest kan set mak bidan Dherbs, aku tak pikir panjang. P cari terus lah alang alang dah dapat gaji. Decide p Giant Putra Height je, dekat dengan rumah SIL terus.


Dapat harga RM 199.90. Memang terkilan sebenar nya tak survey dulu. Sebab bila tanya kedai lain siap boleh dapat RM 160.  Tapi dah terlajak beli, kena la pasghah menyerah. Anggap rezeki kedai tersebut lah. Menyesal pun tak do guna. Bukan boleh refund pun kan. So, mak mak, sila lah rajin kan diri survey. Jangan jadi macam iolss. Sekarang ni every penny pun berharga.

Last items yang aku beli maternity pads je. Termenyesal sebab baru tau pasal kewujudan pad avail kat blog sheila. Tengok review macam menarik. Nanti nak cari dekat kedai kedai jamu. Kasi try dulu sebungkus.

Dah settle beli barang, makan.Balik rumah SIL then get ready hantar MIL balik. Nanti bersalin kita jumpa lagi ye MIL.

Takat tu je la kisah hari ahad yang super penat. Hemak balik rumah terbungkam!



Saturday, April 26, 2014

Mother, Baby & Kids Expo @ Shah alam convention centre

Sekarang ni tengah berlangsung baby expo ni kan. Planning nya hari ni laaah nak settle kan barang baby. Tapi sebab ada majlis akikah. MIL pun ada sekali hari ni. So cancel planning. Tukar plan esok. Expo ni terakhir sebelum bersalin. Actually ada je lagi baby expo next week dekat setia city convention tu, tapi aku memang tak berapa nak ada daya nak p sana. So anggap je la yang dekat Shah alam convention ni yang terakhir sebelum bersalin khennn..



Mak mak mesti ramai yang serbu ni. Sila tinggal stok pampers tu kat aku sikit. huahua. Jangan p habis kan. Kalau habis nampak gaya nya tesco or giant jugak laa jalan ceghita nya.

Oke la. Entri cinonet je ni. Sebab nak ajak korang sama sama p. Kalau ada yang terserempak boleh ler tegur tegur dak.

Oke mommies. See u there.


Tata.



Thursday, April 24, 2014

Welcome back!

Sebulan lebih sejak cik pearl accident hari tu. Tanggal 18.03.2014. Hari ni dah 24.04.2014. Baru dapat kete. Rindu tok sah cakap lah. Ye lah dah 2 tahun lebih hari hari tengok kete sendiri. Tiba tiba sebulan lebih masuk bengkel. Mau nya tak teringat teringat.

Kenapa lama sangat?

Ntoh lah macam macam lah masalah bengkel ni. Cakap tukar bonet, tapi tak tukar. Repair sajek. Gamak nya dia tengok nama owner dalam sistem tu perempuan. So ada akaiii la nak menipu konon dah tukar bonet. Ini business tak de jujur punya olaaaang!. Nasib laki iolls dengan iolls ni berkecimpung dalam bidang automotive. Even dorang boleh kencing iolss, tapi idok lah boleh kencing laki iolss tu. Sia sia keje automotive kalau kena tipu dengan pentipu macam ni kan.


Tutup je lah cerita. Nak sakit hati panjang panjang pun tarak guna. Benda dah lepas. Cuma Mr. Razman nak pertahan kan hak je la. Kata dah tukar, maka kita tuntut lah bonet baru. Kalau main kotor jugak, kita terus direct ke Etika lah kan. Kita tengok Etika nak bayar ke idok payment tu kalau kita submit gambar before & after. Kadang kadang kena tegas dengan bab macam ni. Kalau tak sampai sudah lah di kencing kan dengan orang sajek.

Nasib jugak lah masa renew roadtax itu hari Mr. Razman suruh letak nama dia as second driver. Kalau tak. Lagi haru jugak nak claim insurans. Lagi complicated lah kata nya. Apa pun, tiap benda jadi ada hikmah kan. Tabah je lah. Janji dah dapat kete sebelum bersalin. 

Terima kasih jugak untuk orang yang berbaik hati bagi pinjam kete selama sebulan lebih ni. Iya lah. Mula mula tu mati akal jugak. Tak kan ler nak meronggeng dengan superbike time perut boyot ni. Kalau motor biasa aku boleh terima akal jugak la. Kalau superbike tu idok laaaaaa aku sanggup. Burok benor!.Plus aku pakai kain sepanjang preggy ni, Guana gaya kalau naik superbike dengan kain? Terselak sampai mana hagak hagak?



Masa time susah accident macam ni la, terus psiko suami, Nanti sila lah beli kereta baru kalau ada rezeki lebih, Gamak nya merajuk tak habis lagi since kete kesayangan dia kena rembat .

Yang dah kena rembat tu, bio lah. Tak de rezeki. Biar yang merembat tu merangkak cari kat padang masyar nanti. Yang penting sekarang, semoga rezeki kami bertambah murah. Amin.

Monday, April 21, 2014

Kepentingan asid folik & Obimin

Aku start ambik asid folik 2 months before kahwin. Biasa lah excited nak mengandung kata nya. asid folik tu aku ambik shaklee punya which is orang dok panggil b complex tu.

Kat dalam b complex tu memang ada asid folik sekali. Dok baca banyak review kan.

So, terpanggil la untuk try. Entry khas pasal shaklee tu nanti nanti lah aku share lepas ni.Hari ni nak bagitau je untuk bakal bakal pengantin yang memang nak anak cepat. Bukan takat berserah tadah tangan jek. at least usaha dulu. Then baru lah bertawakal pada Allah Swt.

Kenapa penting ambik asid folik Sebelum dan selepas kahwin (di awal kandungan)

Sebelum kahwin?

Folic acid  dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
Folate adalah supplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis. Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim.

Sumber : blog dr zubaidi

Selepas pregnant (awal trimester 1)

Penting tau Future mom to be untuk ambik di awal kehamilan supaya otak bayi berkembang dengan pesat. Tapi aku hari tu, masa pregnant 8 minggu aku ter stop ambik asid folid sebab muntah teruk kan. Doctor pun bagi ler ubat muntah. Itu ler yang aku telan.



Penting nya asid folik :
  • Mengelak kan kecacatan tulang belakang bayi
  • Mengelak kan kecacatan jantung dan risiko bayi pre mature
  • Memulihkan DNA yang rosak dalam sel
  • Meningakat kan sel darah merah untuk ibu
  • Mengurang kan masalah kecacatan saraf untuk bayi
  • Membina sel sel baru untuk bayi

Obimin pulak?

Aku baru je dapat stok baru untuk obimin masa g check up last week. Doktor bagi 100 bijik terus suruh habis kan sampai lepas bersalin. haaaaa. haru jugak nak telan menda alah ni sebab size dia sama je dengan b complex shaklee cuma cam seram sebab pink color.

Obimin ni boleh ambik bila start masuk 2nd trimester dah. Sebab makin besar baby, makin banyaaaaaaaak lah zat yang baby perlu kan. Nanti kan mak nya pulak yang terkurang zat.


Penting nya Obimin

  • mengandungi vitamin dan mineral penting
  • dos mudah di ambil (sebiji sekali sehari)
  • kos efektif
  • reka bentuk kapsul mudah telan
  • formula baik yang berpegang teguh kepada RDA baru untuk vitamin A dalam kehamilan.



Ada orang cakap obimin yang pink ni tak berapa bagus. aku pun idok la tau sejauh mana . Sebab kadang kadang aku selang seli dengan vita lea Shaklee. Banyak lagi stok shaklee aku . Semua nya gara gara harmon pregnant yang pemalas nak telan pil.. Tapi gagah kan jugak untuk baby.

Tepuk dada, tanya hati. Rasa apa yang terbaik untuk baby & anda.

Oke mommies???









Thursday, April 17, 2014

Lengan pendek Vs Tudung

Aku ada habit yang sangat tak alert dengan lengan. Maksud aku aurat kat lengan la. Even aku tak pakai lengan tiga suku or lengan pendek, Tapi macam terbiasa sangat tersingsing lengan baju sampai nampak aurat yang tak sepatut nya. 

Susah bila jadi manusia yang tak istiqomah ni. Kadang kadang aku terlupa. macam ter alpa sikit. So, suka sangat bila suami or kawan yang boleh tolong ingat kan kita sampai lah kita betul betul jadi istiqomah.

2 3 bulan lepas ada try hand socks. tapi tak istiqomah jugak. Lepas ni nak kena cari hand socks yang betul betul comfy, yang boleh  bikin manjang nak pakai. 

Banyak benda yang buat aku pikir dalam dalam semenjak masuk umur 25 ke atas ni. Banyak termenung pikir benda benda jahil yang pernah aku buat. Bukan senang nak buat satu perubahan yang besar dalam hidup. Kena melawan, berjihad lawan hawa napsu diri sendiri.

Dalam ter alpa, aku masih syukur. Sebab di kurnia kan parents & suami yang dari dulu lagi bagi nasihat " BIG NO TO SHORT SLEEEVES WITH TUDUNG". 

So, kawan kawan, mungkin hari ni mungkin kita boleh buat perubahan kecil. dari pakai lengan pendek, terus pakai lengan panjang bila keluar or bersama dengan orang yang bukan muhrim. Nampak mudah, tapi sebenar nya susah nak buat kan. So, kita berubah slow slow. Memang tak kan ikhlas pada permulaan. Tapi at least kita dah buat satu perubahan dalam hidup kan.


Renungan dan peringatan untuk diri sendiri .

Monday, April 14, 2014

Tudung Bawal ala Yuna bella / mawar fizo gitu

Semalam tengok blog adik comel yuna bella ni jadi viral kan kat facebook gara gara beliau kreatip kan buat tudung bawal pin ala ala tudung fareeda. Dengan aku sekali terjebakk. Maka pagi ni terus semangat nak try. Walau pun tak sekemas adik tu pakai kan. Maklum ler sejak jadi mak buyung ni tahap kreatip tu makin berkurang. Sebelum mengandung dah kurang kreatip lepas mengandung bertambah tambah tak kreatip. Mak redhoooo.

Tak de modal nak bebel panjang-panjang, nak show off gambar je .Ni nama nya update blog secara terkejar kejar. Those yang baru tau pasal kefamousan blog yuna bella ni, sila p terjah link yang aku dah bagi tu. Leh follow step by step ye.


Pasghah kan la tengok aku selfie

Tutorial tersebut boleh di cuba pada yang tak sayang tudung bawal ek. Cam aku guna bawal kangaroo RM 5 jo. So bila nak cucuk pin besor bas pun tak sayang sangat. Sebab memang tinggal kesan brooch tau sebab jarum brooch tu boleh tahan panjang & besor kan. Kalau rasa nak korban kan tudung aidijuma yang mahal tu aku no haaal. Sila kan.

 aidijuma RM10 aku rasa korang redho je kan. hikhik hik

adik bella yang comel. hakak mohon cilok gambar. sebab comel sangat. kemas kan die pakai.

Thursday, April 10, 2014

Food Review : Man Burger Kukus Lava

Selasa lepas kobar kobar nak makan dominos sebab dapat coupon kan. Niat di hati nak ler belanja suami. Sekali dominos yang dekat saujana utama tu sudah tutup, ganti dengan secret recipe gamak nyaa. Sudah nya pusing pusing area SU3 tu cari kedai yang menarik sebab nak masak air nya kena catu donggg.


Pusing pusing sekali macam tergerak hati nak try Burger ni. Dah lama usha tapi tak pernah nak benti makan. Tengok kedai macam menarik.

Main entrance nya
Keluar kete je bau semerbak . Makin tak sabar nak makan burger.

Di ingat kan kedai ni self service. So dah pilih meja tu boleh terus buat order kat kaunter lah. Boleh usha menu menu sepuas puas nya dulu. Yang menarik nya, Siap ada menu untuk daging exotic tau. (daging arnab, rusa, unta bagai) Yang ni Mr Razman la yang order. Dia memang suka bab exotic ni.



So untuk Mr. Razman , burger exotic arnab, aku order Burger patrick special (fatty patty) Beef.
Ni pulak macam signature dekat man burger. MR KRABS

Harga tu bagi aku affordable lah. Tak do lah terlampau mahal. Lagipun makan sekali sekala je. Jemah ni tekak melayu jugak. Tak kuasa der kekdah nak makan burger manjang kan. Sekali sekali ikut tekak yang mengada & alasan malas masak tu oke la.

Si suami ni ada kembar. Hp dia tu kembar dia laah. Manjang hp kat tangan ( macam mengata kat diri sendiri jugak ler ni)
Suasana kedai.


Setakat yang aku usha facebook dorang. Ada dua cawangan.  Area damansara damai & saujana utama. Penggemar burger. Boleh p terjah. Tak rugi. 










Tuesday, April 8, 2014

Masalah keputihan semasa mengandung

Masalah keputihan masa pregnant ni macam dah jadi common pulak. Sebab rata rata mesti mengalami jugak. Tapi jangan anggap remeh lah. 

Keputihan ni berlaku sebab perubahan harmon ibu mengandung tu sendiri.

Perubahan hormon ini akan merubah persekitaran pada kawasan faraj yang lebih mesra bakteria. Antara perubahan yang berlaku adalah perubahan keasidan (pH) pada kawasan faraj bagi mengalakkan lagi pertumbuhan bakteria ataupun kulat. - See more at: http://hamil.mustaffa.org/panduan-kesihatan-ibu-hamil-bagaimana-mengatasi-keputihan-ketika-hamil#sthash.sirrwhMV.dpuf
Perubahan hormon ini akan merubah persekitaran pada kawasan faraj yang lebih mesra bakteria. Antara perubahan yang berlaku adalah perubahan keasidan (pH) pada kawasan faraj bagi mengalakkan lagi pertumbuhan bakteria ataupun kulat. - See more at: http://hamil.mustaffa.org/panduan-kesihatan-ibu-hamil-bagaimana-mengatasi-keputihan-ketika-hamil#sthash.sirrwhMV.dpuf

Keputihan yang di jangkiti bakteria or kuman boleh bagi effect pada baby tau. yang aku tau sikit sikit boleh menyebab kan lahir bayi prematang, radang otak, gangguan pada pencernaan baby dan yang  lagi worst boleh menyebab kan kematian. Dulu dulu aku ambik remeh je pasal keputihan ni. Ye laa. Tak cukup ilmu di dada kan. Ingat kan masalah biasa biasa jee.


Cara mengatasi?

Sila lah p jumpa doktor yang bertauliah ye mommies. Jangan pandai pandai p cari ubat sendiri dekat farmasi. Refer pada yang pakar. Dr zubaidi pun pernah update kat blog dia yang ubat yang dekat farmasi tu dorang jual secara tak terkawal. Baik lah kita bertanya pada yang pakar dulu. So that, doktor boleh bagi antibiotik yang sesuai. Sebelum tu kalau kita ada keputihan yang teruk berserta demam, doktor akan buat ujian darah & air kencing. Biasa nya doktor akan bagi ubat untuk di insert kan ke dalam faraj. Seram lak aihhhh .


Update sekadar berkongsi info. Untuk details. Kena lah pandai google & gali ilmu. Lagi paham kalau kita cari sendiri.

Happy reading mommies.

Saturday, April 5, 2014

Perempuan, Handbag & Passion

Manusia yang pernah dok dengan aku, kenal aku mesti tau yang aku gila handbag sikit. Tak pernah rasa cukup dengan handbag. Dah beli satu, nak dua, lepas tu nak lagi dan lagi. Bab branded ke tak branded tak ada aku nak kesah sangat. Kalau dah cantik sangat kat mata tu, memang perasaan membuak buak. Handbag paling murah pernah aku rembat RM 10. Tapi condition tip top. Orang confirm tak caya punya lah harga RM 10 jek. 

HANDSOME LAHAI MK NI
Antara koleksi handbag kesayangan ? ,handbag cap sogo, cap korea, Mng, charles & keith, carlo rino, guess, coach, long champ, Burberry . Memasing aku sayang tak kira harga mahal ke murah. Yang paling aku suka lenjan birthday Pressie dari Mr. Razman 2 tahun lepas. sebab senang nak sumbat barang then boleh jadi sling bag sekali.. Sekarang bag tu dah hampir uzur. Ada rembat satu handbag ala ala gitu , brand Mng jugak. Tapi feeling nya tak sama lah dengan birthday pressie. Mungkin kena request baru lagi kan. Request Mng lepas la kot. Kalau request celine mesti kena reject punya. haha. dah tau sangat. kata nya " Handbag sayang dah banyak".

Tangan pun asyik dok gatal je dok scroll usha handbag kate spade, MK, celine. Usha tuk jamu mata. Sebab sekarang budget lebih pada nak sambut anak tercinta. So ubat lah hati tengok gambar dulu. Mana tau lepas ni rezeki anak mencurah sangat, boleh mama reward diri dengan handbag baru pulak kan. Lagipun last time beli handbag tak silap aku awal awal kawen hari tu. Kira hebat lah ni berjaya tahan napsu berbulan bulan kan.



Friday, April 4, 2014

33 Weeks and still counting

Pengalaman 3rd trimester agak mencabar sebenar nya untuk m2b yang newbies ni. Nak nak lagi untuk aku yang tak boleh sharing pun pengalaman dengan adik beradik. Tengok kawan kawan aku, at least dorang ada kakak or adik yang dah ada anak, pernah tolong jaga baby. Aku dukung baby yang newborn pun belom pernah tau. Sebab badan baby lembik sangat. Tak berani weh anak orang. Anak sendiri nanti, kena lah berani kan diri jugak.

3rd trimester mencabar sebab dah mula tido tak lena kan. Permulaan untuk perubahan waktu tido. Proses penyesuaian bermula lahni sebab ikut pengalaman orang yang ada baby, tido malam memang tak lena punya. Mata panda jawab dia. Tapi untuk ibu mengandung, susah nak tido sebab panas yang amat. Even aku baru lepas mandi sekalipun aku akan on kipas no 4 or 5 berserta air cond sekali. Dasat kan. Ingat conquer kipas je, air cond sekali on. Itupun rasa tak selesa jugak.


Sekarang bila masuk 33 weeks, aku kerap muntah balik. Muntah kalau lambat makan sikit jeek. Tak boleh biar lapar sekejap. Kalau sebelum ni boleh tolak ansur lagi. Sekarang no more. Bfast pukul 9 or 10 dah makan yang heavy, pukul 12 pm dah start lapar, padahal selang masa antara pukul 11 am tu aku ada lah jugak makan biskut ke roti. Tapi masih tak boleh handle lapar. Rasa macam kronik pulak tahap kelaparan ni. So tabah kan hati tunggu lunch hour.

Lunch hour makan, pukul 3 or 4 melantak lagi apa apa yang boleh di makan, tapi pukul 5 lebih tu dah mintak nasi lagi. Rasa nak nangis laju laju sebab tak boleh handle perasaan lapar . sebab nak tunggu sampai rumah tu confirm la pukul 6 or 7. nak masak lagi. Lapar!

Newly mommies to be macam tu jugak ke ataupun aku je yang hover lapar macam ni bila masuk 33 weeks. Tau baby makin nak membesar lagi. Tapi rasa macam seram jugak takut terlajak ke 4kg. Masak mak hooooi.

Sekian lah korang baca luahan hati plus pengalaman orang yang pertama kali mengandung. Semua benda dia rasa curious. Meh share pengalaman meh.


 

Thursday, April 3, 2014

Tandas Awam Vs Typical Malaysian

Tandas awam ni main kan peranan penting jugak tuk ibu ibu mengandung. Ye laa. asal keluar jek, kejap kejap cari toilet. Pantang sejam sekali. Itu yang kadang kadang malas bebenor nak keluar. Pikir nak kena guna tandas awam. Bukan apa senah oiii. Kalau toilet dekat mall yang besor besor tu okay la gamak nya condition tandas. Tapi kalau mall yang kecik macam space u8. MasyaAllah. Nak ceghita pun terbayang bayang kat ruang mata. Spesis yang p space u8 mall ni kebanyakan jakun ke hape.
gambar credit to google lah.
Kalau guna tandas awam, sila lah semat kan di dada tu yang tandas tu milik awam. Bukan hak mak bapak kita. Kalau guna tandas cangkung, maka cangkung lah, kalau guna tandas duduk tu duduk lah, yang suka benor bertenggek tu apa hal la. nak bertenggek tu bertenggek lah. Aku tak kesah kalau mangkuk toilet tu pecah dua ke apa, yang aku kisah tapak kasut yang orang dah pijak kat mangkuk toilet tu. haiyooo. 

Jenuh dah aku rasa management dok tempek gambar ni dalam toilet. tapi tak do function. Macam gambar perhiasan semata mata.



Ntah najis amenda la orang dah pijak, lepas tu p tinggal kesan kat situ. Pengotor amat lah. Pikir diri sendiri. Memang tak de kesedaran langsung. Kot ye kalau ada hati nurani. tolong le lap balik tapak kasut tu. Hish. Hazab betul layan perangai orang yang kurang bermoral macam ni. 

Tiap kali aku p space u8 mall, memang sedia kan lah tisu bebanyak dalam handbag. Kalau tak, nak lap dengan apa, sanggup tahan kencing or sanggup tala je duduk atas tapak kasut mereka mereka yang tak bermoral ni?? Pilihan kat tangan anda lah.


Jangan sampai mangkuk toilet tu pecah dua , kasi balasan cash dekat mereka yang memang kurang moral ni.
Jangan sampai jadi macam ni baru nak nyesal!

Mahap lah kalau ada yang tersinggung. Tapi tepuk dada tanya hati. Patut ke tak patut kita jual ikan macam tu. Kalau toilet rumah korang. Buat lah. Sebab hak milik korang. Tapi bila melibat kan public toilet. 

Show some respect!

Renung renung kan.

Wednesday, April 2, 2014

Shopping Barang baby

Ahad lepas aku berjaya jejak kan kaki ke Marrisa shoppe yang dekat seksyen 20 tu. Sebelum ni dok follow dorang dekat Instagram jek. Sebelum p tu aku dah list kan barang barang yang nak kena beli supaya tak over budget kan.

Antara yang aku list :

  • Warmer
  • Tropica Baby herbal
  • Breastmilk bottle
  • Laundry detergent
  • Grooming set



Tapi yang tak terbeli nya gromming set. Terlupa. Sebab aku dah terbeli thermal travel bag. So budget dah lari lari anak kat situ.



Then aku apply member kad sekali. Nanti kalau ada promotion, Boleh dapat 50% diskaun. Bayar RM10 je untuk apply kad ni. Then dia bagi balik dalam bentuk voucher time birthday kita. So tak rugi pun. Untung ada laah. Tapi make sure kena p shopping laa time ada sales tu.



Total damage : RM341.50.

Phewwwww. Nasib lah dah kira siap siap so tak de lah terbuntang sangat bijik mata nak buat keluar duit dari purse. Itupun nasib baik barang barang yang aku beli tu ada diskaun 10 %. Kalau idok lagi mahal la jawab nya.


Mommies yang berminat nak p boleh lah. aku kasi alamat sekali

Marrisa Shoppe
NO.7A, Tingkat 1 pusat perdagangan suri puteri, seksyen 20
40300 shah alam.

Landmark : tak jauh dari Kpj shah alam dah. ke depan sikit je

Hari khamis pulak. Dok survey car seat . Tergaru garu kepala mana nak dapat car seat yang harga affordable. Tengah ada duit ni, dari aku dok melabur dekat benda yang tak sepatut nya. baik lah aku beli siap siap. Lagipun nanti akan travel balik kelantan lah, balik n9 lah. So better lah ada car seat ni tuk simpanan.
tak dapat car seat yang sebijik sejibun macam dalam gambar. tapi nasib dah letak disclaimer siap siap yang color or weight may be different due to available stock. so redha je laaa.
Then dekat fb ada akak suggest suruh usha lazada. Kemain semangat aku p usha. Tengok ada brand sweet cherry yang murah murah. So rembat je la. Di sebab kan budget ada lebih sikit aku rembat sekali milk storage ziplock bag  tu. Harga pun tak de la mahal sangat 2 kotak dapat RM20.60


Dalam masa beberapa hari, beratus ratus habis. Pasrah menyerah sebab mama pun tak shopping lagi tuk diri sendiri. Takat reward diri sendiri dengan makan jeeek. Ok la tu dari tak dapat apa apa kan.

Next target : Baby cot pulak. Orang cakap tak guna sangat. Tapi aku nak jugak.

Monday, March 31, 2014

Hectic Day

Hari yang penat, hari yang tak best hari yang moody . Semua tak kena hari ni. Blog pun terbiar tak berupdate. Curi masa untuk update walaupun mood sangat la swing. Kenapa hari sangat menyeksa kan jiwa?

Hari ni berhempas pulas settle kan daily report. Ni semua sebab 2 hari punya training. Hari hari aku ada 4 report yang nak kena submit. 2 hari attend training, report dah pending, hari sabtu lak EL sebab tak sihat. Campur dengan report hari ni. cer kira. 4 hari X 4 report = 16 report kena submit. Muntah!

Dah lah tido malam memang tak lena. Lagi liat nak bangun pagi. Macam semalam tak tau lah berapa puluh kali dah aku terjaga. ubah posisi tido. P toilet. Sekali bila alarm bunyi rasa nak menangis tak mau bangun. Tak mau p kejeeeeeeeeeeeeeeee. Mata berat sampai sempat snooze alarm tu sampai 6:13 am. Tapi sampai bila mau snooze kan. Nak tak nak kena bangun & p keje!



On the way p keje, aku bantai membuta je pagi ni. Betul betul rasa longlai jee. Sedar sedar dah dekat nak sampai. Mr. Razman kejut suh beli bfast pun tak mau hari ni. Tekak cam loya je nak makan nasi lemak. Bosan!. Cakap tak mau beli bfast, tapi aku tau lah akibat nya kalau tak beli bfast. mesti masuk angin punya hari ni.


Sampai office start buat keje, stop kejap p toilet jeek, Sedar sedar dah pukul 10 am. Perut dah bagi sign lapar sesangat. Tadah muka kesian dengan colleague siapa siapa yang ada makanan. Dapat baulu pun jadi laah . Alas perut. Walau pun tak berapa nak alas tapi better than nothing laaah. Pukul 12 tu aku dah start muntah keluar balik baulu. oh my. Memang sengsara. Keje banyak tapi badan dah tak larat. Muka tok sah cite lah. Memang masham je la. Memang tak pedulik dengan customer lah. 


Lunch tak larat nak keluar, request dengan colleague kirim beli jee. aku nak naik rest kat surau. Berjaya lelap 10 minit pun jadi laa sebab kepala dah berat sangat. 1.50 pm bangun solat then turun sambung keje. Tengok tengok makanan dah ada, stop makan jap. Lepas settle makan je, aku muntah kan semua makanan tadi. Tak tau kejadah nya hari ni. Makanan tak lekat bila angin dah masuk kot. Lagi sengsara hidup. Pujuk hati, sabar laaah. Nanti malam makan sedap sedap k. Bukan apa, kesian kat anak, bukan main dia golek kiri kanan protes lapar sangat agak nya. 


Rasa bersalah yang amat, Esok memang nak ke tak , kena makan jugak pagi pagi. Sengsara melayan muntah hari ni. 

Satu je aku lega hari ni, Even dengan muntah & pening, aku berjaya settle kan daily report. Alhamdulillah. 

Besok pulak cuti lagi sebab ada monthly check up. Boleh rest kan kepala hotak sekejap. 

Tapi hectic day aku belom berakhir. 7.50 Pm still kat office tunggu Mr. Razman. Hari ni last day financial year. Mau nya kena berkampung dekat office. 


:(((((((((((((. Rindu dekat bantal kat rumah. sob sob sob.


 




 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger