Darlings

Sunday, December 7, 2014

Diari Aryan Umar - 2 Months- 7 months

Lama tak menjengah ke dunia blog. Since aku dah mula kerja balik lagi malas nak jengah blog.

Tapi hari rasa macam kena update jugak pasal perkembangan anak takut tiba tiba hilang ingatan kan.

Bukan dalam mood nak mukadimah panjang panjang. Kita straight to the point.

Aryan umar 2 bulan (4.0kg , 55 cm) .

Baby boo dah pandai senyum tegur orang masa ni. Lagi best bila p monthly check up dia yang sebok sengih kambing dekat nurse. Sampai nurse tegur dah pandai senyum ni nak ajak orang borak ni.

Time kena inject pun riau 2 saat je. Good boy sangat bab kena inject. Aku rasa mesti kes kena inject manjang ambik darah masa kena pro long jaundice so dia pun dah kalih dengan jarum agak nya. Kesian anak hemak ni.


Masa aryan umar umur 2 bulan lebih, dia dapat first fever (kinda viral fever) . Betul betul lepas raya puasa.  Aku rasa gara gara long distance balik raya kelantan. On first raya tu tak sempat rehat lagi dah angkut dia raya rumah sedara mara satu hari suntuk, the next day tu dah kena gerak balik raya n9 pulak. Memang tak sempat rest. Dalam kete kena aircond satu hari pulak tu. Sudah nya  mendapat la demam. Suhu cecah 39 masa tu.


Fortunately demam dia tak lama. First experience menghadap anak demam sangat cuak. Sebab family history ada yang oku sebab tak handle dengan betul. Demam panas punya pasal, my cousin hilang pendengaran dan bisu. So, jangan pandang enteng la ye bab demam ni. Tak kena tak pe. Those yang ada history memang cuak lebih sikit.       

Aryan Umar 3 bulan (5.1kg, 59 cm)

Baby boo start meniarap masa 3 bulan 22 hari. Ni yang betul betul dia pusing badan dia sendiri. Sebelum ni tak berjaya nak pusing badan. Kemain mama ni semangat encourage dia untuk meniarap even sekejap pun sebab sakit dada kan. Meniarap sekejap lepas tu marah marah suh pusing dia balik, bila dah pusing kasi telentang dia meniarap balik. Macam tu la cycle dia hari hari. Mama yang baru nak belajar pasal anak ni memang ambik masa macam mana nak tackle this kind of situation.  Bila dah nak masuk 4bulan tu dia expert meniarap without struggle sangat sebab badan debab lagi masa ni.


Aryan Umar 4 bulan (6.2kg, 62cm)

Baby boo yang makin aktif, tapi dah kurang breastfeed sikit masa ni. Mungkin dah sebab dah starat lasak kan.  Bf sekejap sekejap je, main lebih. Kadang kadang mood ok kadang swing lebih. tak menentu.


Aryan Umar 5 bulan (6.7kg, 63cm)

Baby boo dah ada gigi!!! start tumbuh gigi bawah dua batang masa dia 5 bulan lebih. Yang ni aku terlambat notice sebab aku dah start keje balik, so terkurang pay attention dekat dia. yeah my bad! Patut lah tantrum lebihhh. Nangis je. Lepas tu kejap panas kejap oke. Bila lap lap badan dia suhu cepat je turun. Satu hari tu tergerak hati nak check gigi. Hoyeahhh, sekali dah ada gigi rupa nya. Mama happy terlebih laah. Mula mula tu masa bf dia gigit la jugak, tapi kena tekan hidung dengan mama, dah pandai behave . Good boy!



Aryan Umar 6 bulan (6.8kg, 66 cm)

Masa check up 6 bulan aku agak terkejut sebab berat dia naik 100g je compared dengan last check up 5m. agak down. takut graft dia cukup cukup makan je . Tapi nurse cakap tak ada masalah. Janji dia bf macam biasa then nanti dah start boleh makan may be berat dia  naik lebih sikit. Tak pe la anak. As long as awak tak underweight. Sihat walafiat. Mama ok je.

Aryan umar baru je start makan solid food last week. His first solid food kentang blend dengan bubur nasi since dia dah masuk 7months kan . Kemain suka makan.



The latest picha (7/12/2014)

Esok aryan umar genap 7 bulan. Latest update untuk hari ni? Aryan umar dah ada 5 batang gigi. Dua batang gigi bawah. 3 batang gigi atas. Gigi ke 5 tu baru cinonet je tumbuh. Aku baru perasan last week. Makin seronok asah gigi la lepas ni.hikhik

Harap harap baby boo membesar dengan sihat.

0 comments:

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger