Darlings

Thursday, June 22, 2017

Second Pregnancy

Aku pregnant kali ke 2 masa Aryan umar umur 11 months. Perasaan masa mula mula tau pregnant tu susah nak gambar. Risau plus happy.

Risau sebab aku takut tak dapat nak berbagi masa. Risau sebab masa tu baru mula kerja dekat tempat baru which is sangat berbeza dengan tempat kerja lama yang tak ada orang nak kesah pun kalau kau pregnant. Risau kena bash/kecam sebab jarak tak sampai 1/2y dengan anak sulong. Risau dengan morning sickness. Risau macam macam lah. Yess, orang boleh cakap paranoid. Over sangat dengan kau punya risau.  Sebab yang menanggung tu aku. Yang hadap mulut orang pun aku. Yang jaga hati sendiri pun aku.

Tapi deep inside sebenarnya aku happy. Happy sebab aku memang tak plan untuk  jarakkan antara anak 1st & 2nd. Sebab aku suka meriah meriah ni. So biar anak first & second lepas dulu. Yang third one baru pikir pasal family planning. Kena umpat sebab mengandung lagi tu biasa lah. Cabaran la kan . Dah jadi mak aku pun buat buat strong.( Strong ler sangat kenn). Aku berjaya jugak lah kurangkan segala perangai mengada ngada time first pregnancy dulu, morning sickness, buat kerja macam biasa sepanjang 2nd pregnancy. Alhamdulillah. Allah perkenankan doa untuk jadi kuat dan tak manja sangat. 

Morning sickness tu tetap ada. Muntah, pening, muka break out sampai la kandungan 4-5 bulan macam tu. Tapi kena gagahkan diri p kerja. Time nak muntah, sorok sorok kat toilet ler takut orang nampak. Tapi yang selalu nampak aku muntah acik cleaner lah. Sengsara tok sah cakap sebab kita letih, pening, tapi takut nak express. Asal balik je, melepet lah dalam kereta. Dah pulak dapat penyakit pening kalau kete tengah jalan. So, asal balik kerja je, tutup muka dengan tudung then zzzzzzzz untuk elakkan muntah & pening. Sembang dengan Mr Razman sambil mata tutup ja. Nasib lah tempat kerja sekangkang kera je dengan laki. Kalau idook jenuh lah jugak nak tahan muntah sambil drive. Ada jugak sekali dua masa Mr. Razman terpaksa outstation, then kena drive sendiri. Masa ni doa non stop supaya jangan la pening, muntah dalam kereta. Alhamdulillah. Allah tu maha Adil dan mengasihani. Muntah pun cun cun time sampai depan pagar rumah. Timing mengena or mind set? hontaaaah lah.


Alana Rose Razman - Latest Picture
Sekarang ni Alana Rose dah masuk 1y 7m. Ayat cliche mak mak, "how time flies kan". Tapi seriously memang rasa eh sekejap nau anak dara aku ni dah besar. Dah melasak mengalahkan si abang. Dah pandai buli abang, pandai usik abang, Bila abang tak tak ada menggagau cari, bila abang ada tak sudah bergaduh rebut toys. 


Throwback masa alana rose umur berapa bulan ntoh. 4-5 months kot
Sambil update blog, sambil jeling anak tengah tidur. Rasa bersyukur sangat sangat sebab Allah perkenankan doa nak anak perempuan. 

Alana Rose,

Nanti alana dah besar, dan tau pasal kewujudan blog mama ni. This is special post for you nak. Mama mintak maaf kalau mama banyak kekurangan. Mama tau bukan ibu yang terbaik. Mama & papa tak kaya wang ringgit, tapi mama papa cuba bagi yang terbaik untuk alana & abang. Setiap solat mama tak putus doa untuk anak anak mama. Mama doakan alana rose sentiasa jadi anak yang baik, anak yang boleh membanggakan papa mama. 

AMIN

Wednesday, June 21, 2017

Chriszen Gel Eyeliner

Hari ni rasa macam rajin sangat nak review pasal gel eyeliner yang aku baru try ni. Terjebak dengan chriszen gel eyeliner sebab brand yang aku setia tahap gaban tu dah discontinue (kata promoter dekat drug store la)

Dekat 7 tahun or lebih aku dok guna silky girl gel eyeliner. Beli loose, beli borong time ada warehouse sale bertahun tahun. Alik alik tahun ni dikhabarkan discontinue. WHY?? Kalau ada yang boleh jawab, tolong roger dekat komen ok. aku masih curious. Tapi tak tau nak tanya siapa.

Mari berkenalan dulu dengan Chriszen gel eyeliner ni. 
Macamana boleh terjebak dengan eyeliner ni? Aku gigih google sini sana sinun nak cari gel eyeliner dengan harga yang cun. Cun di sini membawa maksud AFFORDABLE. 



Okey. Tadaaa hasil google. Sebab tengok harga yang twinpack ni menarik, terus la aku grab dua. Rugi oooi alang alang dah membeli. Design dia pun ala ala silky girl kan. Aku jenis suka brush yang attach sekali dengan botol sebab kalau jenis yang brush asing asing confirm aku TER hilangkan. Contohnya masa pakai gel eyeliner Loreal dulu. Haish bercinta betul nak cari brush. Kualiti memang no doubt la loreal, tapi bab brush je akak fail uolls. 


Okey ni gambar lepas excited dapat barang. ambik gambar satu je, yang satu lagi alana rose bajet dia punya. Ambik la nak oi kalau reti sangat nak pakai benda alah ni. Mama bagi je haaa.



Review?
Alhamdulillah. Kena dengan citarasa aku ni. Color dia memang tak sepekat likat silky girl. tapi senang nak apply. Aku compared dengan silky girl la sebab brand silky girl yang aku pakai paling lama. Tak smudge sesuka hati, Senang nak tanggal. Smooth je bagi aku. Berbaloi baloi dengan rege ceq oii.

Ala ala close up sikit,  yang ni tak berapa nak smooth sebab alana rose sebok dok pegang kaki suh dokong dia, So kemain cepat la mama kau ni pakai eyeliner. Gigih tu tetap gigih . So kening pun tak ado la nak ber conceal bagai.  Janji ada gambar untuk testimoni. 

Okey, tu je la yang sedikit sebanyak boleh share dengan korang. In case korang nak mencuba or bertukar pada brand yang mampu milik dengan kualiti yang "not bad". So why not korang try chriszen ni. Ada rezeki aku nak try foundation golek sampai molek pulak. 

korang bila nak try? Yang penting boleh support local brand uolls. dah try boleh share comment pulak.

Tata uolls.

Monday, June 19, 2017

Keyboard warrior

Hai hai guys

Previous entry aku ada janji nak update pasal second child kan. Erkk kita postpone dulu la ya sebab aku dok cari gambar alana rose masa baru lahir tak jumpa jumpa. So, kita proceed dengan entry lain la ya.

Pagi pagi buta ni rasa terpanggil nak share pasal "keyboard warrior". 

Kadang kadang aku rasa keyboard warrior ni ada anger management issue sebab bila baca komen komen dekat mana mana isu yang viral rasa macam tak boleh hadam. segala benda bahasa kesat keluar. Dah tu pulak banyak yang berselindung disebalik fake profile (biasa dekat instagram lerr).
Yang terang terang guna real profile tu aku tabik spring sebab memang confident level dia tinggi melangit.

Aku idok la baik bebenor. Masa zaman muda remaja dulu pun asal marah berapi dan dan tu jugak la kalut nak update status (facebook) luah perasaan maghah bebenor la kononnya. Yes, i admit. Sekarang kalau baca balik. Ya Allah. apa pasal kau childish bebenor cik kak oiiii. Tapi itu dulu la. Bila dah kahwin, slowly changing la babe. Even tak sepenuhnya. ada masa tengah marah memang terasa jugak la nak update, tapi sempat muhasabah diri bila ingat someone said, Jangan update status kat mana mana social media masa kita tengah terlampau happy, sedih or marah. Bawak bawak cool down dulu. Alhamdulillah. Berkesan lah jugak pada aku.

Berbalik pada issue keyboard warrior tadi, 

Ramai antara kita selalu je baca komen komen dekat mana mana issue yang viral. Terdetik tak dekat hati korang, "eh dasyatnya bahasa minah/mamat ni? Kalau tanya aku memang yess la jawapan dia. 
Contoh sekarang tengah hot issue " Penuntut UPNM  mati didera rakan guna seterika wap" . Sebelum tu salam takziah pada pada keluarga arwah Zulfarhan  osman zulkarnain. Dari dia kita datang, pada dia kita kembali.

 Aku tak terkecuali jadi silent reader untuk issue ni. Bila baca kronologi kes buli/dera yang membawa maut ni memang rasa terobek jiwa raga. Kita orang luar pun terasa sedih dengan musibah ni apatah lagi dengan keluarga mangsa. Tapi, itu tak memberi kita hak untuk mencaci mencemuh semua tertuduh tu. seeloknya kita serahkan pada pihak berwajib untuk tentukan apa hukuman yang setimpal untuk si pelaku pelaku tersebut. Nak voice out pandangan masing masing tu bukan tak boleh uolls, tapi sampai keluar semua ayat ayat tak tak best dibaca tu rasa macam hurrrrm sangat. yang sipelaku tu dah tentu ada saham membunuh, yang korang pulak sibuk nak booking saham mencaci menghina si polan si polan tu pulak dah kenapa?. Yaaaa siapa tak marah. semua orang marah weh sebab kejam sangat cara diorang tu. Tapi bagi la komen yang waras. Bahasa melambang jiwa bangsa kan. 



Pikir masak masak sebelum komen. Pikir dalam dalam sebelum pilih untuk jadi keyboard warrior. Seeloknya jaga keluarga kita, jaga diri kita dulu sebelum kita galak mencemuh orang lain. Tak best pun weh, Jangan satu hari nanti tetiba diri kita pulak yang terviral then orang dok cemuh macam macam baru kita tau rasa kan. So, hati hati lah bila dah pilih untuk jadi keyboard warrior tu. Jangan menyesal dikemudian hari cik kak cik abang oiii.


Oke la. malas nak bebel panjang panjang. Masa untuk goreng telur mata kerbau tuk laki bangun sahur. 

Tata uolls.




 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger