Darlings

Wednesday, November 27, 2013

Resipi Gulai udang + Ubi keledek

Topik update blog hari ni pasal masak memasak ye. Loyal reader blog aku mesti tau yang aku bukan terror bab masak. Main campak campak, main try & error. 

Bila dah jadi bini orang, nak tak nak kena lah masak juaaaa. Walau pun rasa nya kadang kadang sangat tak semenggah. Tapi suami makan jugak sampai habis. Mungkin kenang kan si isteri yang dah letak effort untuk masak, tu yang dia makan jugak. So anggap si isteri kira beruntung jugak ler kan.

Sumber resipi aku mesti ler umi and google sajekkk. Kalau tak dapat call umi, sila lah guna kemudahan smart phone anda. Tapi most of the time memang aku google je kalau nak masak ape. Takut ler jugak tak menjadiii.

Bab masak ni, aku tak de lah masak tiap tiap malam. Tengok tahap keletihan dan kerajinan. Balik keje awal, boleh lah nak masak, Kalau dah malam memang jawab nya makan kat kedai lerrr tak daya tunggu perut masuk angin dulu . Tapi hujung minggu memang tak boleh nak escape oke, Memang permintaan tetap dari Mr. Razman. Masak lah hatta sardin or benda yang paling simple sekali pun. Janji makan kat rumah. Suami siapa lah bagus sangat tak suka makan kat luar ni kan. hak hak hak.

Bab masak jugak aku mesti lah selit kan masakan kelate. Kata anak jati kelate kan. Sebut je masakan kelate, aku suka betul gulai ikan or gulai udang yang umi masak. Disebab kan teringat masakan umi, Terus ler keinginan nak masak gulai udang tu tinggi, maka dah alang alang tengah beli barang dapur maka terus ler rembat udang segar . Cari ubi keledek sekali campur dengan gulai udanggg. Baru ado umppppppph!!!.

credit pic to blog kak azie kitchen
Bahan bahan memang simple je

Bawang merah, bawang putih *
Cili kering *
Lengkuas *
Kunyit*
Santan
Udang
Ubi keledek
garam

Cara-cara

1) Tumbuk or kisar dulu bahan bahan * ( aku memang prefer lesung batu dari blender sebab rasa lagi umpppp)

2) Masuk kan santan , bagi panas sikit then masuk kan bahan yang dah di kisar . Bagi mendidih sikit aku baru masuk kan garam secukup rasa.

3) Then masuk kan ubi keledek tadi. Ni memang fav all the time makan dengan udangggg. Feh meleleh pulak air liur ni ingat ubi keledek.

4) Last sekali baru masuk udang. sebab udang ni masuk kan seminit pun dah masak. So nak tunggu ubi tu ala ala nak empuk dulu baru masukkan udang. Tengok kuah tu dah agak agak pekat boleh ler angkat. hidang kan dengan nasi putih. Tak pun makan dengan sambal tempoyaaak. Lagi berpinggan pinggan tambah nasi . 

Tu je laa sharing cara aku masak Gulai udang resipi umi. Gambor tidak lah di snap sebab pelahap nak makan. So guna je la ehsan google k.

Selamat mencuba.




Thursday, November 14, 2013

Married Life

Lama aku ambik masa nak update blog balik.  Walau pun memang terabai habis tapi tetap sayang blog yang dah berusia lebih 4 tahun ni. Cuma nak update tu memang bercinta habis habisan.Nak pulak bila dah ada instagram kan. Lagi lerrr terabai terusss.

Update kali ni lepas dah menyepi lama, Cuma nak bercerita kesah bila dah tukar status kan.

Mana tau sok sok dah ada anak ( Doa kan aku murah rezeki anak)  nanti , bila dah besar boleh ler dia terjah blog mak dia. Verangan habis uoolss. 


Married life?


Happy tu of cossss ler uolls. Dah ada Life partner. Hari ahad dah tak payah nak kelam kelibut bersiap semata mata nak jumpa buah hati. Sekarang ni asal ahad je tido puas puas, bangun bfast, layan tv dengan Mr. Razman, Get ready masak tuk lunch, layan tv lagi sampai tertido, Gilir gilir pulak tu tido, yang ni bangun yang tu tido. Cenggitu ler rutin hari ahad biasa nya. 

Memang jarang sangat dah keluar. Lepas kawen ni automatic rasa macam nak stay kat rumaaaah je. Nak rest puas puas. Kalau nak keluar dating, sila la keluar hari sabtu.

Kami hidup memang bersederhana sangat sangat. Walau pun rumah tak cukup complete lagi dengan furniture tapi macam best pulak hidup macam ni ( dalam hati semakk jugak sebab tak do wardrobe untuk baju yang bersepah).

Bab masak pulak, aku tak de la masak tiap tiap malam. Tengok atas kepenatan. Kalau tak berapa penat memang lah terdaya nak masak. 

Rasa bersalah tu memang lah ada jemaaah oi. Dah jadi isteri patut nya hari hari kena masak tuk Mr. Razman. Nak pulak dapat suami yang memang tak suka sangat makan kat luar. Isteri masak sardin dengan telur pun dia boleh tambah nasik. Mana tak bahagia isteri tengok suami makan. 


Sampai rasa nak resign lah. Tapi dah resign tak do elaun shopping pulakkk. Kang sapo nak bayar keto den pulak. Kang sapo nak bayar roadtax insurance keto den haaa . nak beban kan Mr. Razman kan kesian pulak. So masih bertahan lah sampai sekarang. Mungkin belom sampai masa tuk resign lagi. Bertahan selagi boleh bertahan. Tak tahan kang kita benti 24 jam. Boleh????


Tu je la serba sedikit pasal Married life. 

Nak update gambar kawen pun aku tak p ambik lagi dengan photog. Dah ada gambar rajin ler aku update kottt. 

chowss guys.





Thursday, September 12, 2013

Majlis Bertandang : Thanks for coming

Masuk tengah bulan 9 baru ada mood nak update pasal majlis bertandang. tapi tak mau update full coverage pun.

Second entry pasal majlis bertandang nak berterima kasih pada kawan kawan yang nun jauh di Kl tapi sanggup susah kan diri datang ke majlis kami. Tak mampu nak ucap terima kasih dah. Semoga Allah balas jasa kalian sebab sudi datang ke Felda Pasir Besar.

Random je letak gambar. Semua pun kesayangan di hati. Kalau tak sayang, tak update kat belog hamba ni.

Mok cik Fify yang selalu di tempek muka kat belog ni. Dia ni kalau tak tunjuk muka, mau nya sentap setahun. Kau siap la fy time kau kawen tak nampak muka aku. hehe.

Tapi dah nama nya mak cik kesayangan. harus la di tunjuk muka. Di antara kawan aku yang lepak lama lama. Siap boleh p ber photoshoot kat rumah tinggal. Mana nak cari kawan sporting ajak photoshoot sebab dia tau kawan dia mana cukup gambar satu dua kan. Thanks sebab memahami mok cik. I lappppp u. 

Tak sabar jugak nak guna hadiah kahwin yang mok cik ni bagi.




Mak cik cantik yang tengah darah manis kat bawah ni. Kalau yang selalu follow mesti perasan muka dia selalu masuk blog time practical degree kt PADAT. 

Mak cik ni jugak coursemate a.k.a classmate time degree. Dalam class tak de lah rapat bebenor. Bila dah practical baru lah ukhwah terjalin dengan lebih erat. Maklum lah. Passion lebih kurang sama. Nak melawooo jek keje.  Suka main make up sama sama. Ko conteng muka aku aku conteng muka ko!

ambik berkat mok cik sya n tunang si amin


Akak blogger cun kat bawah ni lagi bikin aku terharu sampai nangis dalam hati. Readers, aku & kak ogosh memang tak pernah bersua muka, takat comment kt blog, fb cenggitu sahaja. Bila dia pm kat fb mintak coordinate, aku dah macam terharu & tak percaya. Bukan nya dari kampung sebelah. Dia datang dari AMPANG oke.

Kaurang tau apa yang buat aku akan ingat akak ni sampai bila bila. ?

Dia sanggup sacrifice masa,duit, jarak tuk datang ke wedding blogger yang dia kenal kat alam maya je. Agak agak mana kawan kawan aku yang tak datang tu ek. Tak jumpa cari jalan kottttttttttttttt.


 Masa akak ogosh datang aku ada kat dalam rumah sebab teman mok cik fy p toilet. So aku masuk je la bilik sat ingat nak tengok ghupa hantu kak limah kat cermin sat Sambil betul kan veil yang dah melurut ke bawah. Sekali Mak cik Mr. Razman cakap ada kawan lya datang ni. 

Time keluar tu aku macam speechless sat. Ye la tak pernah jumpa kan. Hambik masa sikit nak cam. Nak jerit Kak Ogosh. Tapi tak reti pronounce. tu yang panggil akakkkkkkkkkk je . hahahahaha. pecah tembelang kat sini akakkkk oiiii.hahaha.


 Kak ogosh datang je aku paksa dia makan banyak banyak. datang dari jauhhhh babe. Kena lah makan banyakkk.

Tapi dari man and lyaa akak. Kitorang mohon maaf kalau ada yang terkurang. Tak dapat sembang lama lama. Masa sangat cemburu kan. Dah mintak dengan Mr. Razman. Nanti nak set time lepak dengan akak . Boleh kacau hero kacak berdua tu. Sorang pemalu, sorang active. hehe.

Thanks again akak.


 Gambar kat bawah ni bekas member seperjuangan . Customer relations mitsubishi dekat Petaling jaya. Susah payah hadir kan diri ke wedding aku. Dari Kl jugak. Kitorang jumpa pun time training je. tapi dia sudi jugak jejak kaki ke wedding aku. Thanks babe. Nanti kau kawen. insyaAllah aku tunjuk muka okeeeh.

 Akhir sekali. Terima kasih yang tak terhingga. Buat roomate aku yang tak de dlaam gambar. tq tq tq sudi datang dari shah alam.


Buat yang tak dapat hadir tanpa alasan yang munasabah.

ANDA TUNGGU TURN ANDA.

sekian.




Wednesday, September 4, 2013

Teaser : Majlis Bertandang


Friday, August 23, 2013

Wedding Invitation : Mr Razman & Lyaa a.k.a Norly

Dengan ini, segala hormat nya nak menjemput kawan kawan blogger yang sudi datang untuk meraikan Majlis Bertandang yang bertempat di negeri sembilan.

Buat masa sekarang ni memang tak sempat dah nak pos kad kawen. Tapi kat sini aku serta kan alamat & peta. Gps coordinat aku lupa pulak nak mintak dengan Mr. Razman. Nanti dah ada ke aku update lagi ler.




sape yang nak datang & nak tanya jalan. boleh call 012-9466940.

Thank you.

Bai!

Thursday, August 22, 2013

Happy Belated Birthday Lyaa : UlangTahun Kelahiran ke 25

Birthday Pertama sebagai isteri. Nothing special pun nak gebang kat belog ni. Tapi dah jadi tradisi lah kena jugak buat satu post untuk birthday. Tak kira belated ke idok. 


Birthday kali ni hambar je kot. Mungkin masing masing penat gila dengan wedding punya hal. So aku pun tak rasa sangat bab nak celebrate birthday. Cukup lah dapat wish dari Mr. Razman & kawan kawan. 

Tapi Yang penting hadiah dari suami tetap kena claim! Tak kira la lambat ke cepat. Kata nya kena kumpul duit sat. Okeh. Kasi chance. Kumpul duit banyak banyak ye suami!

Hari kejadian 17 august tu, aku dah selamat ada kat rumah MIL. MIL p keje, So, berdating dengan Mr. Razman je la sambil keluar dengan Ex Classmate Uitm dulu. Puan Mumu. Rasa macam reunion orang orang tua pulak sebab mumu pun baru kahwin. 

Meet puan mumu a.k.a Farah
Orang yang ambik gambar pun tak bape ikhlas ni sampai gegar!
Ada jodoh, jumpa lagi mumu & bubu.



Bab birthday cake pulak?

Walau pun tak de birthday cake dari suami, 

Tetap dapat dari company.

 Pandang cake sudoh laaah. Usah lah di titik berat kan sangat belated birthday girl yang memang serabai selekeh kalau tiba waktu petang.


haaaa

nasib cake sodap menjilat jariii.

Cukup ler tu. Even dah belated sekali pun.



Cukup berpuas hati la dapat merasa sikit pun dari tak dapat cake langsung kan. 

Azam birthday kali ni. 

Nak jadi Manusia yang pikir dua kali sebelum buat keputusan.

haha

Matang cepat sikit weh.

Okeh la. babai guyssss.

Wednesday, August 21, 2013

Ceghita Raya 2013

Raya last sebagai single memang hambar habis. Suasana raya tak rasa sangat. Kalau rasa pun bila p masjid sembahyang raya. Nak lagi best tv kat rumah tu rosak. No lagu raya, nak ulang dengar takbir nan hadooo. 

Nak harap kan dengar lagu raya dekat hp. Tak chill langsung. Sudah nya aku memang sebok kan diri dengan wedding preparation. Hari hari tido pukul 3 pagi. Sudah nya jadi lah penternak eyebag yang berjaya!


Ceghita raya 1,

Pagi pagi p sembahyang raya dengan umi. Balik masjid terus berkejar menziarahi family belah papa. meronggeng dengan motor beb. Memang syok habis. 

Simple outfit tuk raya 1. Sepatut nya jadi baju tuk p keje. Sudah nya jadi baju raya 1.
Setiap rumah dah bagi masa 30 minit. Asal lebih 30 minit aku cubit umi ajak balik. Bukan hape. Nak bagi semua adil kan. Belah papa lagi, umi lagi. Kalau p dok bersidang berjam jam. Memang boleh dua tiga bijik rumah jeeee lah.

Sepupu sepapat yang membesar sama sama. & mak ngah yang maintain muda!
Part syok bila tiba turn belah umi laah sebab aku membesar rapat dengan family belah umi. So, belah umi unfair sikit. Setiap rumah sejam . hehe. Nasib papa tak tau.

tak tau apa motif akk ni. Orang suh jahit baju kurung moden. Sudah nya baju kurung biasa jadi nya. Nak marah? tak do guno.

Itu je lah gambar tuk raya pertama. Selebih nya sembang sampai lupa snap gambarrrr. Raya ke 2 memang tak do gambar langsung ssebab satu hari melepak kat rumah.


Tu ler ceghita raya yang hambar tuk 2013. 2014 aku dah janji dengan diri sendiri, nak raya puasa puas!

Monday, August 19, 2013

Teaser : Wedding Day


Tak sempat nak bergebang. cuma nak upload sekeping gambar  je. Nanti ada masa update laei.


babai!

Tuesday, July 30, 2013

Resipi Puding Roti

Bila aku masak dapur. Hura hara keadaan dapur tu keje kan. Zaman single ni memang jarang benor masuk dapur. Masak bila aku rasa nak masak jeeee. kalau tak rela tak makan la der . Malas lagi mengatasi perasaan lapar. Oke bab ni mungkin jangkit dengan Mr. Razman. Beza nya aku tak keding keding kalau tak makan pun.



Nak di jadi kan ceghita. Semalam offismate aku sebut pasal puding roti. Aku macam tertarik lah jugak nak cuba buat. Maklum lah. aku kan tangan kayu bab masak. so bila si alia cakap yang puding roti tu senang je nak buat . Terus la terdetik nak try. Apa salah nya asas bakat memasak yang memang malap habis sebelum kawen kan. 

So, here we go. Tepat pukul 4.30 aku tercegat depan punch card. Semangat waja der nak try buat puding roti. 


Bergegas ke giant dulu beli bahan bahan.

jangan panjang kan ceghita. Tangan pun lotih jugak nak menaip panjang panjang ni.

Bahan bahan :

Bahan-bahan

 
7-8 keping roti (depends pada kaurang lah nak buat tuk berapa orang kan)

* 500 ml susu segar @ 2 cawan ( Aku guna susu HL tu je)

* 4 sudu besar gula halus

* 2 biji telur

* 1 sudu teh esen vanilla

* 1 sudu kecil serbuk cinnamon ( Yang ni optional kot sebab aku tak letak pun)

2 sudu besar butter - cairkan ( aku pilih brand yang paling murah kat giant. Kedek bai)

3 sudu besar kismis

Untuk Sos Kastard

1 tin susu cair

1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)

2 sudu besar tepung kastad

2 sudu besar gula 


Cara-cara


Sediakan bekas ke loyang ke whatsoever lah kiah. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam bekas tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk sos kastad pula - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

So guys. Selamat mencuba.

Saturday, July 27, 2013

Baju Raya 2013 by Jovian Mandagie

Niat di hati nak raya secara meriah tahun ni sebab nak celebrate tahun terakhir sebagai bujang kan. Tapi sebab busy plus kena saving lah konon, terus terbatal niat. So mungkin tahun ni kena behave sikit belanjawan untuk raya.

No kasut raya, no tudung raya. no duit raya. Baju raya untuk raya 1 pun tak terbeli lagi. Anggap tak do je laaah. Baru rasa nak sedih amat. tapi tiba tiba teringat yang dalam wardrobe kat rumah tu ada 4 helai baju kurung + dress yang masih tak terpakai. 

Terus tak jadi sedih. Lepas tu tiba tiba teringat jugak, fishtail dress yang aku rembat tuk diri sendiri pun ada yang belum pakai. errrk ni jual sambil pakai sendiri lah ni. Sampai berebut dengan customer.Nak bagi customer ke nak pakai sendiri. hahaha. Gila tak untung berniaga macam ni. Ni lah seorang Lyaa. Bab ni orang panggil menang membeli alah memakai.! Kita twist sikit peribahasa.

Walaupun tak beli baju raya. Window shopping tuk raya tetap berjalan. cuci mata tuk ubat kan hati. Macam biasa. Baju jovian tetap menggoda. Maybe sebab model dia tinggi melangit kot. so baju pun nampak cantik ajeee. kalau mak yang renek lagi rendang ni pakai. Takut ke lauttt aih.

Kali ni jovian buat design bervariasi sikit compared dengan tahun lepas. Memang melting habis. Siap ada orked, falling feathers lagi. Semua aku suka. Tahun depan kena ggrab satu tuk diri sendiri sebab dah lepas dah sikit beban kewangan. 















Range harga macam biase ler. RM 380- RM 460

Nak lagi best sebab boleh shopping online kat zalora. Tesco pun tak nak kalah kan. dah de Web online shopping sendiiri. Lagi cepat la susut account bank wanita wanita sekalian.

Happy shopping guys.


















Friday, July 5, 2013

Review Session : Fav Shawl Cik Lyaa!

Semenjak dua tiga bulan kebelakangan ni aku memang peminat tegar sikinrizqi. Cuma aku tak de lah borong banyak banyak sangat sebab pikir nak kawen kan. So muhasabah diri laaaah sikit. (muhasabah lah sangat). Tak silap aku sekarang aku ada lebih 7 helai koleksi shawl sikinrizqi ni. Kalau ikut kan hawa napsu yang meruap ruap ni, mau nya aku borong tiap tiap minggu. Tapi sabar lyaa. sabar.

Apa yang aku suka pada shawl sikinrizqi ni compare dengan shawl brand lain ?

Satu : Sebab shawl ni panjang nya 2M. So kaurang nak lilit sampai terbelit pun suka hati laaaaah. Jangan sampai tercekik sudah.

Dua :  Shawl ni kat hujung hujung tu bentuk curve. Sangat cantik.Sila lihat contoh Kak sikin gaya kan shawl ni. Bila bentuk curve, nampak macam beralun cantik jeeee.

Tiga : Harga Mampu milik. Yang paling murah. Shawl annabel (RM21) Shawl amrisa (RM24) Shawl amaya (RM26) . Shawl amery (RM29), Shawl Irma ( RM35), Shawl Briella (RM69), Kaurang boleh pilih nak yang mahal ke murah. Material dia bukan ler lembik lembut gila sampai tak leh bentuk. Sedang sedang. tak lembut sangat tak keras sangat bagi aku.

Empat : Senang nak bentuk . Terpulang kaurang nak pakai macam mana. Nak pin kan kat belakang ke, nak pin kat depan ke. Mesti shawl kaurang terbentuk cantik jugak. 

Shawl amrisa , new color. Menawan habis!!
Shawl annabel
Shawl Irma


Shawl Briella
Shawl amery
Shawl anastasia ( RM29)
Shawl annabel
Shawl Amaya
Amrisa

 Pinar tengok gambar kan. Hehe. 
all picha credit to insta sikinrizqi

  Boleh terjah fb or instagram Sikinrizqi. Boleh bergaya time raya sambil cover aurat!






 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger