Darlings

Monday, April 21, 2014

Kepentingan asid folik & Obimin

Aku start ambik asid folik 2 months before kahwin. Biasa lah excited nak mengandung kata nya. asid folik tu aku ambik shaklee punya which is orang dok panggil b complex tu.

Kat dalam b complex tu memang ada asid folik sekali. Dok baca banyak review kan.

So, terpanggil la untuk try. Entry khas pasal shaklee tu nanti nanti lah aku share lepas ni.Hari ni nak bagitau je untuk bakal bakal pengantin yang memang nak anak cepat. Bukan takat berserah tadah tangan jek. at least usaha dulu. Then baru lah bertawakal pada Allah Swt.

Kenapa penting ambik asid folik Sebelum dan selepas kahwin (di awal kandungan)

Sebelum kahwin?

Folic acid  dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
Folate adalah supplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis. Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim.

Sumber : blog dr zubaidi

Selepas pregnant (awal trimester 1)

Penting tau Future mom to be untuk ambik di awal kehamilan supaya otak bayi berkembang dengan pesat. Tapi aku hari tu, masa pregnant 8 minggu aku ter stop ambik asid folid sebab muntah teruk kan. Doctor pun bagi ler ubat muntah. Itu ler yang aku telan.



Penting nya asid folik :
  • Mengelak kan kecacatan tulang belakang bayi
  • Mengelak kan kecacatan jantung dan risiko bayi pre mature
  • Memulihkan DNA yang rosak dalam sel
  • Meningakat kan sel darah merah untuk ibu
  • Mengurang kan masalah kecacatan saraf untuk bayi
  • Membina sel sel baru untuk bayi

Obimin pulak?

Aku baru je dapat stok baru untuk obimin masa g check up last week. Doktor bagi 100 bijik terus suruh habis kan sampai lepas bersalin. haaaaa. haru jugak nak telan menda alah ni sebab size dia sama je dengan b complex shaklee cuma cam seram sebab pink color.

Obimin ni boleh ambik bila start masuk 2nd trimester dah. Sebab makin besar baby, makin banyaaaaaaaak lah zat yang baby perlu kan. Nanti kan mak nya pulak yang terkurang zat.


Penting nya Obimin

  • mengandungi vitamin dan mineral penting
  • dos mudah di ambil (sebiji sekali sehari)
  • kos efektif
  • reka bentuk kapsul mudah telan
  • formula baik yang berpegang teguh kepada RDA baru untuk vitamin A dalam kehamilan.



Ada orang cakap obimin yang pink ni tak berapa bagus. aku pun idok la tau sejauh mana . Sebab kadang kadang aku selang seli dengan vita lea Shaklee. Banyak lagi stok shaklee aku . Semua nya gara gara harmon pregnant yang pemalas nak telan pil.. Tapi gagah kan jugak untuk baby.

Tepuk dada, tanya hati. Rasa apa yang terbaik untuk baby & anda.

Oke mommies???









1 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum lyaa. heee dulu masa before nikah tak amik acid folic. tapi lepas keguguran dulu, terus rajin makan. sampailah disahkan pregnant lepas setahun 3 bulan nikah. alhamdullilah. sheila pun consume b-complex dengan ostematrix shaklee sepanjang pregnant ni. tak amik obimin, malas. hihi... tapi betul lah, acid folic memang bagus kalau kita nak cegah sebarang masalah pada baby dan kuatkan rahim sekaligus. ekk betul ke? hihiii singgah menabung schich sini~~~

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger