Darlings

Sunday, December 5, 2010

Jom jalan jalan kelantan

Salam. haihai fellas. I m back. Susah nya nak hudpate belog. Time saya rajin berkobar kobar , berukband pulak buat hal. Lembap memanjang. Saya nak blogwalking pun tak boleh. Nak bukak satu belog ambik masa 15 minutes. Cemuih tau saya. Suda nya saya layan video superjunior jek. lagi bagus. Tak menyakit kan hati.
Tapi hari ni, saya kerja keras nak hupdate even line macham hareeem. Sabar sabar. oke lah, hari ni saya bawak anda mengenal kelantan. macham saya expert eh? frankly speaking. Saya bukan orang yang arif pasal kelantan. sebab saya sendiri pun tiap kali balik rumah, terperap jek. tak jalan jalan sangat. Tapi sebab tak mau menghampa kan reader saya. Thanks dear for asking. Saya cuba sedaya upaya ni untuk cite tempat tempat yang best kat kelantan. Siap tanya dekat umi & papa. husband kak su pun jadi mangsa saya. hehe.
PENGKALAN KUBOR
Destinasi pertama yang saya nak bawak, jom kita p pengkalan kubur. bukan saya ajak anda p kubur. saya pun seram doh nak p. Pengkalan kubur ni dah dekat dengan ta'bai. ta 'bai tu kat mana. kat siam la. ooo tak tau siam eh. bahasa baku nya. Thailand mali laaaa. sebelah tu oversea dah weh ..
haa jangan ingat langkawi jek ada duty free. kelantan pun ado wooo. cuma tak de la choc choc bagai tu eh. hang mai cari serunding hado la kat sini.jangan main main hokeh! apa yang hado kat sini. Macam macam hado.
Deretan kedai dekat pengkalan kubor. eh macham teruja pulak nak p sebab tak pernah p. Nama jek orang kelantan. Tapi pengkalan kubor pun tak sampai lag. hadesss
tshirt lelaki wa cakap lu. murah tok sah cito lah. 10 hinggit selai. percaya? ntoh.. hentam saja la labi. betol ke idok tu baek korang p sendiri.
RANTAU PANJANG
pun kawasan bebas cukai. kalau korang nak cari barang hantaran kahwin, pinggan mangkuk, bebear, handbag, jeans, tshirt, dan sebagai nya. meh meh sini. kang rambang mata kang.
eh apa tu, beruk eh , eh tak, monyet , bukan jugak eh, cipanzi kot. itu yang korang nampakkan. sponge bob punya la sengih lebor bebenor, korang buat tak nampak eh. haaa. siapa gila patung patung ocmel. meh sini meh. kita p shoppig sekali . boleh pelok pelok kan. kata tak kahwin lagi kan. pelok bantal sudeh.
hah. mak mak sila ambik perhatian sekali lagi. berdarah mata tak tengok. kalau berdarah meh la kelantan sekarang. p rantau panjang tu haaa..vantage style gitu..baru la rumah ala ala english style kan.
okeh meh kita terjah masjid beijing yang terletak kat rantau panjang jugak. yang tak tahan nya saya pun tak pernah sampai lagi sini.hehe..tak pe tak pe. korang nanti p la eh. Nanti nanti saya p la. sekarang saya promote jek dulu. Yang special masjid beijing ni kan. reka bentuk dah lebih kurang kuil China time zaman Dinasti Ming Masjid ni boleh muat 300 orang jemaah tau. Then ada jugak multipurpose hall.
PASAR BESAR SITI KHADIJAH
Nama pasar ni di ambil sempena nama isteri yang mulia nabi kita Nabi Muhammad s.a.w. Siapa siapa yang tak ingat. Siti khadijah kan seorang businesswoman yang berjaya dulu dulu. Yang unik nya kat sini, mostly peniaga kat sini semua nya perempuan. Tapi tak tau la sekarang kan. kot kot kaum lelaki pun nak join sekali kan. hurm ada lagi yang berminat dengan tudung bawal? haaa kat sini la tempat nya yek. bersepah. sampai anda sendiri pun tak tau nak pilih yang mana. Berderet deret kedai yang jual tudung bawal. Silap haribulan keluar dengan tangan kosong sebab tak tau nak pilih yang mana. yang pasti nya harga lagi affordarble lah kalau nak compare dengan negeri negeri lain selain kelantan. mak cik yang dekat kuantan tu pernah nak jual tudung bawal yang harga asal nya 15 hinggit dengan harga 40 hinggit. ooo mak cik ! sorry lah. saya orang kelantan. bab bab tudung bawal mak cik jangan kencing saya. (itu zaman kegemilangan tudung bawal, sekarang ni tudung bawal dah merajuk dengan ai. tiap kali pakai jek terus jadi zombi sebab stress).Kain pasang pun manyak wooo. cantik cantik woooo. harga pun cantik cantik wooo.. hah pandai pandai lah korang tawar menawar. Nak lagi murah. baek lah korang belajar cakap kelantan bagi pure dulu . kalau tak. kena kencing nanti. tak percaya?
PEJABAT TOURISM
motif datang sini? ntohh. kat sini banyak barang kraftangan tau. kalau datang kelantan. nak beli ole oleh yang hado cop kelantan mali. Meh la borong manyak manyak macham key chain ke hape kan. Then, kat situ jugak ada restoran nasi ulam. Memang jadi tumpuan lah. p la torai. boleh tahan la. ramai pulak tu yang makan kat situ. kira famous la tu kan.
okeh. at last setel jugak review kali ni. kalau nak tau. saya cuba hupdate dari pagi lagi. bayang kan pukul 10 p.m baru siap saya punya review. gila ah berukband ni! nak kena piat ni. To anon yang tanya pasal tempat best kat kelantan ni. kalau nak tau lagi. jangan segan segan tanya tau. kalau saya boleh tolong. saya tolong lagi.

18 comments:

AM SYA said...

suker n3 ni!

sya kalo g jalan2 klantan tau pasa siti khadijah ngn rantau panjang je

xp0n sya g jalan2 KB mall je~

yg pasti kt sane mest carik nasik kerabu ngn laksam!!sedapppp!

~ As ~ said...

sempat gi rantau panjang je, plan nak ke wakaf che yeh tp masa suntuk sangat... rantau panjang terbaik!

HanaBella said...

Pengkalan Kubor?? That's my hometown babeh..

btw, lya, kirim putu halba soploh hengget.. hehehe

kt sini xde putu halba.. sob2..

fasha said...

xpenah lg pegi kelantan....sob3

HonEyBuNNy said...

ne berkobar2 nak g kelantan neh....heheh....shopping2 kt sna lak...

twinkle twinkle said...

da lame x g berborong kat kale kubur heehe ;D

Aisyah AR said...

kamu ditag!!

p/s:kalau dah join, sila abaikan ya.

http://yoishme.blogspot.com/2010/12/alternatif-bw_06.html

BENA said...

rase rindu dekat kelate !!!! sebab dah lame x balik sane . huuu~ :'(

Lyaa Suriany said...

sya,


nanti kalau datang lagi

roger eh

tp lya xboleh jd tourist guide la
hancus nanti

hehe

Lyaa Suriany said...

kak as,

rantau panjang memang terbaik kan

Lyaa Suriany said...

hana,

nak putu halba eh

boleh2

dkt dkt sini ada jual

memang sdp

tebaik la makan time time ujan ni

Lyaa Suriany said...

fasha,

xpernah

pernah pernah kn la

Lyaa Suriany said...

ila,

bila nak datang sini ni?

Lyaa Suriany said...

twinkle,

lame eh

sis pulak xpernah

hoho

Lyaa Suriany said...

sya,

dah terjah

nanti lya buat ye

Shakira said...

hye leya...thanx sbb melayan request sye hr tu.berguna sgt info y u bg..keep in touch:)

Lyaa Suriany said...

bena,

nape tak balik

meh balik meh

Lyaa Suriany said...

shakira.


oh wlcome.

nape xboleh nak bukak u nya profile yek?

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger