Darlings

Wednesday, July 25, 2012

Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Sempena Ramadhan Mulia ni. Moh la kita sharing resipi. hek. Aku pun cilok dari myresipi.com. Berbekal kan tempoyak yang Mak Mr Razman kasi, Aku dok pikir macamana aku nak habis kan tempoyak tersebut dengan cara yang paling sodap. 

Nasib lah teringat nak search resipi kat Myresipi.com tu. Dah dapat resipi, berkobar kobar lah aku balik keje semalam. Meredah jammed dengan jaya nya. 

Sampai rumah je, siap siap masuk dapur. Memang rasa kelam kabut. Macam mana lah time ada laki nanti. Mau nya aku goreng telur dadar kat laki hari hari kan time puasa . haha.

Tengah syok syok feeling masak. Boleh pulak gas habis. Memang Terbaiiik!

Menggelabah aku der.

Dah ler masak nasi secara traditional. guna dapur gas. nasik tak masuk lagi gas dah habis. Per cerrrr.

Terus roger roomate, dia call orang suh hanto gas. Tapi sudah nya lepas bukak puasa lah sampai tong gas tersebut.

Nasib badan.

Tapi berbaloi baloi.
sebab sambal tempoyak aku menjadi.

Aku makan nasi dengan jaya nya kalau ada tempoyak. Tak payah susah bukak puasa kat luar.
sebab aku memang tak selera makan makanan kat bazar.
Baik aku goreng tempe kicap makan dengna sambal tempoyak. Lagi ummmmmmp.
Saving pun saving. 

Amacam.
Ada berani try?

Kalau nak try. Sila kan.

Sambal tempoyak ikan bilis in the making.

Bahan-bahan ( anggaran 2-3 org )

  • 1 setengah cawan ikan bilis (digoreng)
  • 4 sudu besar tempoyak
  • 4 biji cili merah (kisar)
  • 4 biji cili api (kisar)
  • 1 btg serai (dititik)
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. tumis bahan kisar dan serai. bila dah naik bau, masukkan ikan bilis dan tempoyak. gaul rata, masukkan garam dan gula. angkat dan hidangkan.

23 comments:

cik hani said...

nice resepi sharing...

Cik Puan Rara said...

wow sedapnya.

nur anis said...

memang sabar je tu gas habis tetiba..huhu

Ikhwan Suhaimi said...

Pess taim, tau ade sambal tempoyak goreng.. selalu nye sambal mentah je.
Ermm.. boleh cube nih!

~misshuny~ said...

nampak sedap!resipi pun simple jer..lau ade tempoyak nk try lah..hehe

|| amira || said...

wah , nampak sodap . lain kali kalau ada tempoyak boleh try :)

Ardini Humaira said...

fav dni nih.. lama tak pekena :D

MizzTina said...

ermmmm, xmkn tempoyak

onie said...

pehhhhhh,memang sedap poyok tu :D

nuruashia said...

this is my favourite :)
sambil bilis tempoyak..aummmm..
#ceh tbe2 teliur pulak..adehh ='=

Maria Menado~ said...

tempoyak!! best. hehehe

Izzah Ab Aziz said...

ya Allah ! sedapnyer !!

~Sweet Honesty~ said...

manee la nk cari tempoyak nee..huhuhu

piko pink said...

msk kt piko ley x??heheh

gdsbnga said...

nasib baik tunjuk gambar in the making . kalau yang dah siap . tahu tak sekarang tengah puasa T T

cik chinta said...

ohmy...terliur. mn nk cr tempoyak nih. aduhaii

Eija Hassan said...

haih.mencabar iman betol mcm ni.BTW thanks for the recipe sis.

♥ Cik Zack ♥ said...

tempoyak mmg mmpu buat kecur air liurrr. huuuu ;)

dhiashahida said...

bersemangat pulak nak mencuba resepi yg lya kongsikan nih..:)

Misz Mieza said...

Sedapnya! Tempoyak ada lagi sikit dalam peti tu. esok bolehla try.. Hehe.. Simple! ^^,

ainraus said...

alaaa. ain tak makan tempoyak. huhuhuhu. :(

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Aduhh!tempoyak mmg selalu on the top of the list!sedapp!!

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedapnya tempoyak, tambah pulak sambal tempoyak petai, 3 4x tambah :)

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger