Darlings

Friday, July 13, 2012

Amarah

Aku jenis manusia yang panas baran. Most of the time, aku memang tak reti control. Time marah jek, dan dan jadi kawan baik setan. Astaga.

Pernah sekali, aku rasa nak marah sangat sangat, sampai rasa nak tikam orang jek. Permainan setan memang hebat. Nasib cepat istifar, Memang betul betul mewarisi perangai papa aku ni.

Tapi, marah aku tak lama. setengah jam baik lerrr.

Kadang kadang aku risau,
Aku takut aku buat benda di luar batasan time marah. Bila kena rasuk dengan setan, memang susah nak sedar sikit. 

Dah macam cara aku ingat kan diri sendiri. Jangan terpengaruh dengan mainan setan sangat, cuba diplomasi, cuba bertenang, cuba tarik napas, cuba pikir positive. tapi FAIL.

Gua nak cuba senyum time marah lepas ni. huahuahua
Macamana kaurang hadap perasaan marah kaurang. ?Ke aku je yang ada panas baran semacam ni. Tension dengan diri sendiri.



21 comments:

gdsbnga said...

kite pung cepat naik angin . lepas dah marah - marah , menyesal pulak T T

O'gosh said...

akak kalau marah sgt akak diam je...langsung xnak bercakap ngan semua orang.takut kalau bercakap ke apa nanti..kang terus terkurang ajar ke terbuat benda2 yang menyesal nanti..

CINTA UNTUK KITA said...

sama..kya pun jnis pns brn..mewarisi pangai abah kyra.. mak kyra pun ada ckp "angin" kyra sebijik cm "angin" abah kyra.. cuba bygkn klau kyra "angin" dgn abh kyra pun "angin"? hehe tp tu la, nak buat mcm mna kan.. pndai2 kwl la..hehe

~misshuny~ said...

kita pompuan memang susah sket nak kawal emosi...hani lau marah xleh marah org..sakit hati smpai menangis sendiri..huhu

Bitt (doubleIS) said...

dulu, masa muda2 jiwa memang panas tak hingat..baran lagi la jadi kawan harian...ehehhe

saya cuba dekatkan diri dengan air/lautan/pool...alhamdulillah semakin boleh control...penafasan penting...doctor bgtahu penafasan pendek membuatkan kita selalu naik hangin...

nur anis said...

saya ni pulak jenis seorang yang kurang berperasaan. susah marah, susah sedih...

Boni JLL3 said...

nak tak nak awak kena kawal perasaan amarah awak tu.. sebab orang tak berani nak dekati kita tau... lagipun, kena belajar cool dan tenang setiap masa

ros_reeza said...

kawal emosi yer.. jgn buat benda yg di luar kawalan tau :)

u can do it!

man said...

biasanya tinggalkan dulu situasi yang menjadi punca marah.

Syafik Coklat said...

marah itu satu tanggungjawab , oke. hehe .

✿Lady Ainaa✿ said...

Me too sis.. ena nie jenis baran juga.. sampaikan ena benci dengan diri sendiri, orang lain boleh tenang, kita ni asyik nk marah je dengan sesuatu... kadang2 kita yg sakit sendiri... skrg nie, ena cuba buat bnda yang dapat hindarkan ena dari perasaan sakit hati..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

ambil wudhuk kalau marah :)

shiQin Az said...

kite pon jenis baran jugak..and tiap kali nk marah, mmg confirm kene lepas kan jugak..lepas tu selalu lyn How I Met Your Mother buat reda..

Liza Razak said...

saya pun panas baran jugak..dulu teruk gila sampai pecah barang2..since dah kawin..so far dah ok..hehe

hazanis said...

kak lya, jgn nok maroh ko adik mek cah sudoh la..takut..:P

fifie said...

Kita sama. Fie selalu marah-marah, kadang sebab benda kecik je boleh jadi besar sebab fie hot tempered. tak tahu bila nak hilang.

so said...

lepaskan kemarahan mungkin dapat meringankan hati dan fikiran...:)


averageofseptember.blogspot.com

Kejora said...

salam..

adeik manis ..meh2 sejuk
dan tenangkan ati yg dok tengah bergelora tuh..mai ddk minum ghan kak.kejora mai...ce citer ce citer..hihik

farahazyanti said...

Kalau saya tengah marah,
Saya makan coklat bnyk2.
Sbb tu badan makin demok :p

Cara terbaik istighfar bnyk2. (:

ainraus said...

waahhh. susah ehh?
takpe. you masih boleh kawal marah la tu kalau you tak buat benda melampaui batas. :)

Maria Menado~ said...

kite marah, muka kite panas Lyaa.. rasa macam nak meletop tapi orang tak tahu sebab kite duk tunduk aje. kadang-kadang jeles sebab ade orang boleh senang-senang je show their anger. hehe. nampak lebih puas. kan? umm.

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger