Darlings

Monday, July 30, 2012

Bad experience

Pernah jumpa sales girl or mana mana sales person yang suka sangat buat muka masa customer masuk kedai?
Confirm pernah kan. Sekali dua mesti ada experience macam ni jugak.

Kadang kadang, memang kita tak boleh nak control emosi hundred percent. Dah nama nya manusia. Ada masa penat, ada masa moody. Tapi, kalau kau dah jual produk. Nak tak nak kau kena senyum. 

Sales person buat muka masam?
Kalau aku yang jadi customer tu, memang aku dah cancel kan niat nak beli barang kau . Seriously lah. 

Actually, aku baru je terkena. Masuk kedai je, masing masing buat muka tak best kan. Baru ler berminat nak beli. Terus dalam hati. Dan dan lah aku  cancel. Buat apa bagi rezeki kat orang yang tak bersungguh sungguh kan. Greet customer pun idok. lepas tu nak harap kan income masyuk. per cerrr.


Pengalaman kaurang?

28 comments:

Rina Ellisa said...

kalau kita, segan pulop kalau sales girl dok ikot bontot je kalau nk pilih2 barang.. hehe :P

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

tu la kn, keje frontliners nie mmg gitu la, pnt ke hape ke, kene gak buat senyuman plastic.ym dulu keje cashier, bgai nk mati penat, tp ttp sedar diri, customers ttp customers.ym mmg pntg klu ader staff yg buat muka tuh.mmg tk beli lar, tk pun ym sound direct.huhu

~misshuny~ said...

penah lya...buat muka..cam layan xlayan jer..tgn duk pegang henfon jek..geram ase

cik hani said...

Pernah jugak..wat muka..n then bila tnya tak melayan sgt.klu penat.. Need to change org la.better lorr

Cik Rongoks said...

penah jugak terkena. patutnye kena la mesra pelanggan . huhu

nuruashia said...

yang ni mmg hanginnnn sgt.. kalo muke msm mmg mood kte nk mmbeli mmg ilang..dorang gk yg rugi..
one more thing,,plg xske ble msk kedai,,dorang ikot skaki dkt blkng.. perghhhh..mcm laa kte ni nk curi brg kdai depa..aiyaaa..

fara said...

Pena je kene. Kekadang wat bodo je pusing satu kedai then klua balek.
Huhuhu

Laila Majid said...

eee penah kene jugak ! layan berlagak macam nak taknak.confius jugak sape yg customer sape yg sales girl.yg lagi tak tahan kalau kite masuk pandang kite macam takde duit.lagi hangin.huuuuu

|| amira || said...

pernah gak kena . customer punya senyum ikhlas , tapi juru jual buat dek je :|

kalau nak selalu disambut ceria datanglah ke kedai hari-hari xD

"selamat datang~"
"terima kasih~ datang lagi~"
hahah

Ikhwan Suhaimi said...

Kalau saya , x mgharapkan greet dari die, cume respon yang baik jer.

* pernah sekali : tanye elok2, die boleh buat muke sambil jongket bahu je.Owh terus saya cakap.. " u nak jual barang ke tak nak ni ".terus blah.

cikpingu said...

tau xpe... mmg benci klu ade sales girl cmtu... rse nk sound kt situ jgk.

Maria Menado~ said...

kite pernah Lyaaa.... dah ambil, bila sales girl tu buat muka and macam mara je.. terus letak semula. Hilang SELERA. haha.

Wanieys said...

selalu sangat jumpa sales girls yg buat muka....hihihi....tp biar jer la janji dpt sopink apa yg nak hihihi

SURIA AMANDA said...

selalu specially pi butik2 baju...ingat kita pakai simple kita x mampu?

✿Lady Ainaa✿ said...

ena byk kali kena.. tahulah penat tp what for u kerja.. rasa nak bagi penampor.. pestu dok jeling jeling kat org... mcm kita ni buat slh.. sabar jelah

cik najihah said...

penah je..terus keluar kedAI.. bia padan muka

♥ Cik Zack ♥ said...

mmg terus tak jadi beli klo mcm ni. huhuhu

♥fie yasmin♥ said...

tapi lagi tak suka bila kita belek-belek tengok2 barang tuh then kita kata taknak..salesgirl tarik muka. masalahnye dia yang beria-ia suruh try.." takpe dik tak beli pon..tengok-tengokla dulu"..bila tak jadi beli..tarik muka ketat

saharinasaharudin said...

HUHU.kan,kekadang wat skit ati je.kite ni beria nak beli, salesperson plak kekadang nak xnak lyan. +_+

syAzAnA said...

kot yer pun moody, janganlah tunjuk kat customer. kan dah hilang satu customer. sigh

E'in said...

mmg penah kena pun mcm nie.. bile kite tanye, die jwb nak xnak.. period sepangjang hayat agaknye.. huh!

gdsbnga said...

sepp sikit ! klu kite masuk kedai then org yg jage tuu keje jeling - jeling tkde nak senyum , mmg kite angkat kaki terus blah .

fifie said...

Pernah banyak kali. Pernah hari tu fie pun dalam mood tak berapa betul, fie marah dekat salesgirl tu. tapi lepas tu, terus rasa bodoh nya aku. hehe. Biasalah manusia, we can't control our emotion like 24/7 kan.

Boni Kacak said...

saya sangat2 setuju lah.. sepatutnya layanan kepada customer kenalah terbaik walau macam mana pun emosi kita waktu tu..

gamepoint amd said...

aku lg sakit hati kalau promoter yg men duk ikut je kemana aku g tu,. hahahaha

MizzTina said...

akak pernah.. masuk kedai levi's.. ms tu akak xde la vouge sgt.. kuajo bila kite mnta saiz, diorg buat xtau.. pastu pandang ats bwh mcm kite ni pengemis.. last² akak g kaunter, sound "kalau rs nk borak n xnak keje, balik umah, jangan mkn gji buta".. pastu trus blah..

Deq's Qienz said...

cukup menyampah kalo dapat salesgurl gini..salam kenal sy follow sini

Aida Azryn said...

betol2! kalau muka masam, pelanggan pon xde mood nak beli. -.-"

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger