Darlings

Tuesday, May 31, 2011

Ber"fashion"?


Hye. Baru habis kelas, Haish hari hari kelas. selagi aku tak expert, selagi tu lah aku try sampai boleh. Aku tak mau jadi loser macam sepupu aku cakap tu. Benda senang pun kau tak boleh buat. Okeh, off topic pasal kelas. 

Baru lepas terjah belog Fatin liyana, post pasal Perempuan 9 nafsu, 1 akal. No wonder lah fatin liyana boleh dijadikan contoh. Aku suka cara dia berfikir. Agak matang. 

Berfesyen. Bab tu memang aku suka lah. Fesyen yang main suka suka try & error. Tak semua apa yang kita pakai tu kena dengan kita kan. But at least kau try lah. Tapi jangan la sampai jadi mangsa fashion. Belajar mix & match. 

Nak berfesyen tak semesti nya kau kena beli barang branded aja. Ukur ikut kemampuan lah. For me lak, aku memang akui lah , status aku sebagai student, memang tak mampu pun la barang barang branded. then, aku  bukan nya anak load. aku anak orang kampung.

& aku rasa bersyukur jugak aku memang jenis tak kisah kau bagi brand hape pun. Aku rasa cantik , aku rembat, kalau tak mampu, aku dok diam. paling tidak pun, aku termimpi mimpi jek.

Masa diploma dulu, even poket tengah lebat dengan Loan MARA, aku tak rasa nak ada barang branded sangat. Jenis aku, memang sangat tak kisah dengan apa brand sekalipun. Bundle pun aku layan. Part tu lagi aku suka, sebab banyak baju yang cantik. Aku tertarik dengan barang yang cantik, bukan dengan brand.  Kan dah cakap, ukur baju dibadan sendiri. 

Kalau dah kerja lain cita lah. Duit kau sendiri. Tapi aku rasa, even aku dah kerja, aku still p cari bundle jugak agak nya. Best. Ikut passion masing masing la kan.

Perception orang, aku selalu shopping? erkk 2011 ni aktiviti shopping memang kurenggg la. 20% je kot. Beli baju pun aku rasa 2 helai jek. padahal tahun 2011 dah masuk bulan 6. Money constraint sangat sangat tahun ni. Tak boleh berboros sangat sangat.

Pendek kata, ber"fashion" tu tak salah. Berpada pada. okeh?




14 comments:

mummy2k said...

berfesyen x semestinya berhabis kan lyaa?jgn ikut perumpamaan"biar papa asal bergaya"...

saharinasaharudin said...

yup.thats true.ukur baju dibadan sndri :)

J-Are said...

yup... tak perlu lah nak berbrand bagai.. ukur baju di badan sendiri, kalau takat mak ayah pon tak mampu.. jgn la abiskan duit PTPTN tuh bli barang2 brand... takperlu kot nak tunjuk kat dunia ko tuh bli barang brand. sbb benda2 camtuh kian berubah dan mengalami depreciation... so? no point rite.. suke dgn statement ko lya. minat pada barang cantik,bkn pada brand...

tiha said...

huhu saya sokong berfashion mengikut kemampuan..^__^

miea miara said...

kn2...jng sampai org kata kita "SELERA TINGGI" dah lah...hahaha...mcm yg sorang 2...

cik faiqah said...

akak still cun jugak!:)

mysara said...

ikut kmampuan sndri...:))

nelly said...

nelly memang tak reti berfashion ~

yqnq ellyana said...

yup2...jgn TERover sudaa :)

Indah Mulya said...

perempuan mmg alah dgn pkataan 'shopping' ngan 'fesyen' ni..tmbh skrg mmg rancak dgn aneka jenis fesyen..tak larat lah nk kejar sume..asal dpt pkai pakaian yg slese suda..tol x sis?

haniey said...

btl ckp k.lya..nk berfesyen berpada2 la kan jgn asal papa biar bergaya,tu teruk..

tieqka said...

mke kmu mcm plak0n wan sharmila larh ...he ^^

Adie Achim/ Papa said...

Akhirnya menyedarkan aku tentang banded yg selama ini tak bleh nak tinggal. Esp dh ada nak tpaksa la aku bkorban.. u r so rite.. pakai yang kita suke bukan psl brand. TQ!

p.s: Nice blog.. follow u!

FARAH IZWANI RAMLI said...

berfesyen ikot keselesaan.
tak payah ikot ikot orang.
peace! -_-

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger