Darlings

Wednesday, May 25, 2011

Entry Make up


Scheduled post: Aku tengah syok membuta time kaurang membaca. Happy reading !

Eceh, bukan hado make up make up pun ni, saja nak sharing sharing barang make up apa yang aku guna hari hari. Kira aku buat satu entry je la bagi menjawab soalan soalan yang pm aku dekat fb. Harap yang tanya tu baca la.

Yang request dengan aku  video tutorial make up tu. Sory sangat. aku bukan tak mau buat, Tak ada orang nak jadi model la kat kampung ni, aku tak tau nak taram muka sape, lagipun barang make up aku banyak yang dah nak habis, so kena saving saving lah.

Okeh, jangan panjang panjang cerita, moh kita terjah.

1) Compact Powder : PIXY 


 Aku baru try dalam 2 bulan lebih. So far okeh lah, Reason utama tukar dari miyami pada pixy ni sebab pokai tahap gaban lah. Memang lah tak banyak beza bagi kaurang. tapi bagi aku yang tak ada income memang banyak beza. Lagipun aku beli yang refill punya jek, then refill kat miyami. heeee. Bijak kan. So orang pun confuse aku pakai miyami ke pixy.

Review pasal pixy ni? aku rasa tak banyak beza sangat dengan miyami. harga pun reasonable kan. Recommended la.

 2) BB Cream : Silky girl


 Dah try maybelline & elianto, Aku rasa nak try silky girl pulak, kawan suggest kan kat aku. Lagipun time tu ada sale, dapat murah sikit. Then kuantiti pun lagi banyak dari maybelline. Texture bb cream silky girl ni lagi pekat lah dari maybelline, ala ala elianto dah. Kalau maybelline kan cair sikit.

 Review aku? okeh je, aku tempek jek kat muka ni, tapi kawan aku cakap muka aku nampak gelap sikit. adakah pengaruh bb cream ni. Seram jugak aku dengar, okeh, lepas ni may be kena tukar bb cream lagi. brand hape tu dipikir kan kemudian tahun.

3) Mascara : Elianto


First time aku try mascara ni, mak aih. Memang menyumpah dalam hati, rasa macam tak kena dengan taste. Tapi kawan kawan aku suka benor dengan mascara ni, Lama lama aku pun suka jugak. okeh lah, not bad.nak feeling bulu mata panjang 4 depa boleh lah p try. 

Next mascara aku rasa nak try AVON pulok. Sekarang ni terpaksa la bercuti pakai mascara. Dah habis dah pun. Tak best pulak hidup tak ada mascara ni.

4)Gel eyliner : Loreal
Yang ni paling best. Tok sah dok meragui ke"best" an & keteroran gel eyeliner ni. Senang tahap cipan nak apply kat mata. highly recommended.

5)Blusher : Maybelline

Currently aku guna peach color. tapi dah tahap nyawa nyawa ikan. Aku banyak blusher, eceh banyak la sangat. Lebih dari satu tu kira banyak la kan.

Tapi yang favorite aku. aku memang suka peach color . Even minah gila pink, tapi tak semua benda aku prefer pink color okeh. sebab aku rasa blusher pink color macam tak kena dengan aku. Aku kan berkulit "cerah". huawa wa wa wa wa.

6)Lipstick : Revlon




Fall in love with this lipstick. pun aku pilih peach color. Tak kan aku nak gasak color merah mak ngah tu kan. Bukan nya untuk heavy make up. Before this aku guna maybelline. Pun best. Lipstick beli banyak banyak pun tak kesah der. Boleh tukar tukar angin.

7)Concealer : Rimmel




Dah bertahun aku beli menda alah ni. Bukan aku selalu pakai. Tapi time eyebag melampau lampau tu, aku tempek gak sikit. aku pun tak tau best ke tak, sebab masa aku nak rembat maybelline tu, ngak hado, so aku sapu je la yang ni pun. Aku tak leh nak compare dengan brand lain . Nanti aku tukar brand, aku buat comparison ye.

okeh lah. tu je la yang aku boleh share. Kalau nak tanya lagi. Aku rajin aku jawab heh. babai .

Lebiu lah.

27 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

wah! ko pakai barang semua macam akak, hehehehe! tapi akak nak tanya bb cream tu best tak? akak tak penah cuba tapi teringin sangat nak pakai hehehehe :)

cik hani said...

bagus revies ni...
bg idea utk si gadial lain yg baru cr brg nk mekap...
nice..

O'gosh said...

lebih kurang je barang2 kita....

~ As ~ said...

dari dulu teringin pakai pixy tu, org semua ckp bagus...tapi tak tau mana nak cari.

mardhiah ismail (: said...

heheeh i make up pon takde haha -,-

sarah mohamad said...

ada tak gambar awk pakai tentang gel eyeliner loreal tuu. nak tengok jugak macam mana. sbb nak beli jugaaaaak. hiks

~..cik PriNCEss..~ said...

salam..hi nk tye Concealer Rimmel nie ok x??? sb sy selalu sgt ade masalah eyebag

Rara Nasiha said...

wahh, kalau tukar2, tak pe ke dear? tak effect kulit nanti?

si tuan putri kiUt said...

pon tukar dari miamy ke pixy gakk... dah 2 thn....mmg ok... :D

mysara said...

bb cream tu baru g kn??
ok ke??

Dayana Nasir said...

ramai betul yang pakai pixy tu. nak try tapi takut tak sesuai. pernah pakai miyami tapi tak sesuai -__-"

suezen said...

pixy tuh nk bli kat mn dek non:D

Lyaa Suriany said...

KAK IEDA,

u should try akk
boleh ganti cream.
atleast make up lost lasting sikit
then xyah pakai foundation dah..

Lyaa Suriany said...

CIK HANI,

happy kalau entry ni sikit sbnyk bole tlg.
all da best girl

Lyaa Suriany said...

OGOSH,

mampu pakai yg ni je akk..
akk buat la entry make up yg akk guna

Lyaa Suriany said...

KAK AS,

bedak pixy ni boleh dapat kat watson or guardian

tnya je pkrja kat situ. sbb lya plg mls bab2 nk p cr satu2.tnya diorang.trs diorang bg

Lyaa Suriany said...

mardiah..
kamu ada natural beauty
without make pun pun cantik
heee

Lyaa Suriany said...

SARAH MOHAMAD,

gambar lya pakai eyeliner?

nanti ye lya buat satu entry

Lyaa Suriany said...

CIK PRINCESS,

so far lya guna ok
tp lya suggest awk try maybelline

Lyaa Suriany said...

RARA NASIHA,

so far kulit lya bole than lg kalau tukar2 prduk..

in future tak tau la rara
heeee

Lyaa Suriany said...

MYSARA,

oke sangat sangat..
kalau tak pakai bb cream rasa tak comfort lak

Lyaa Suriany said...

DAYANA,

aah ikt kulit muka jugak
kwn lya pun xsesuai guna..

eesyaheera said...

BB cream Maybelline best tapi tak beli2 pun lagi. asyik pakai yang Kaklong punye je. hihi

iedaurora said...

our blusher same :)

elma ismail said...

syg lya byk2...very good info..paham2 je la akak ko nih bknnye reti makeup..da ada info from u..then bole la try2 bermakeup..hehe.....luv u girl!!!

intanurulfateha said...

tak mampu.. ai meskin T_______T

kyo said...

tgh mencari-cari eyeliner yg best.. pstu jumpa blog lya...mcm nak try je yg loreal tuh... (:

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger