Darlings

Thursday, January 13, 2011

Typical Malay?

Salam, hai hai hai. aku bosan ni, kerja aku settle awal hari ni, nak nak pulak bos attend bengkel lagi, so apa lagi, port biasa aku. kau tunggu la lyaa, bos kau dah abes bengkel nanti. Baik aku habis kan masa melepak dengan berkualiti, Kalau ikut kan bos aku, dia suh kitorang fokus kan dekat research kitorang je, tak yah buat kerja sangat, erkkk kitorang pelik la pulak, tak kan tak nak buat kerja langsung kan. sogan la.
Tapi kan, kalau ikut kan, oke jugak kalau tak yah buat kerja pun, bukan dapat elaun, hahaha. selfish selfish. tapi pulak kan..ha banyak bertapi tapi pulak, kalau tak buat kerja, hape aku nak isi dalam report nanti. So, buat je la kerja yang termampu. Tak kan nak goyang kaki jek kan.
Hari ni aku nak sharing dengan kaurang pendapat aku pasal typical malay. Macam mana la bangsa kita nak berjaya kalau kita ni sentiasa ada PHD. Bekerja secara tak professional. Suka pandang rendah dekat orang, Pangkat tak tinggi mana tapi berlagak mengalah kan bos. Kalau kauorang perhati kan la, biasa nya orang yang ada PHD ni, orang bawahan biasa nya. Aku tak cakap semua. tapi kebanyakan.
CEO punya la down to earth, tapi orang bawahan mak aih, kena julang tinggi melangit. Orang yang baru masuk ni, pandang dengan setengah mata, bukan sebelah mata yea, hebat tak hebat, aku macam terkena cultural shock sikit, sebab sebelom ni aku practical dekat private sector kan. diorang sangat professional dalam kerja, tak de masa mengular, tiap masa busy. Takde bias. Reti respect orang, aku salute.
Aku rasa, pangkat or image kaurang tak kan jatuh la kalau kau berbudi bahasa dengan orang. Tapi aku rasa kau punya image lagi up ada la. Lagi disanjung sebab kau jadi orang yang tau respect kewujudan orang lain. oke, aku tak nak membebel lagi panjang, sebab aku ni kan kaki hangin, kan datang hangin kus kus, baik aku belah. beboi

6 comments:

kupu-kupu_cinta said...

lyaaa.. same with me.. kerja udah siap awal... tp risau kat report nk tulis ape nnt.. hohoo kalo tolg lecturer stapler kertas leh tuls kat report x? kui3..
noma pun kne wat research auw.. xde wat len.. staff2 pun xde nk bg keje... cume td je rjin tnye ade keje pape x nk noma wat. hahahaha

Ieda Al-Habsyi said...

pendek kata hormati lah org lain jika mahu dihormati :) tgh praktikal ek :)

O'gosh said...

hormat menghormati amalan mulia...hangin satu badan eh....huhu

zaty luvlianncezzz said...

hehe..i thought lisa surihani

btw aip wak!!

relax..jgn dtg angis kus2 tue.

>.<

Mr.IX said...

tak kemana klu mejulang tinggi, bukan leh sampai langit pun....

Happy blogwalking sini dengan sukahati-nya.....Jemputlah singgah ke blog saya gak yer....hehe

Ingin Baca Cerpen Blogger? Tajuk:MONOLOG :
Bahagian 1: Permulaan
Bahagian 2: Tekanan
Bahagian 3: Monolog
Bahagian 4: Kaca Laut
Bahagian 5 (Akhir):Realiti

p/s: Ini adalah karya cerpen pertama saya...\^__^/

pinkydablueberry said...

sama la ngn kema y sdg bkerja di gov sector jgk.. =(

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger