Darlings

Sunday, April 3, 2011

Mintak sedekah?

Malam baru aku bermood nak hupdate. Lama betol aku amek mood kan. hurm bangun pun pukul 12, tengok tv jek keje aku hari ni, baju tak berbasuh, tak beriron, research terbengkalai. satu hape pun buat bodoh jek. 
seriously,
 
Hari ni aku bermalas malasan jek. 
 
Aku nak hupdate pasal isu Mintak sedekah ni dari semalam lagi.
Lama aku dok perhatikan benda ni, hurm. 
 
Aku selalu jugak makan dekat area seksyen 7. Dengan Mr Razman, kawan kawan, tiap kali makan, mesti hado punya orang mintak sedekah, kalau dok situ 4 jam, aku rasa ada la 2 kali datang dok meround. haiyooook, Kalau sihat tubuh badan, please la, tolong cari keje, jangan nak cari jalan pintas. Ingat orang lain dapat duit jatuh dari langit ke. Aku tak maksudkan yang betol betol tak mampu tu. Aku maksudkan orang yang SIHAT TUBUH BADAN, SEMPURNA, tapi tadah tangan mintak sedekah, Apa nak jadi dengan mereka, 
 
Ada tu, lepas mintak sedekah, terang terangan pulak ada kereta yang datang jemput, hambooooooi, menjadi jadi kan,  Semalam, masa on the way balik ke rumah, dekat traffic light, mata aku tiba tiba terpandang ada mak cik ni mintak sedekah dari kete ke kete. Aku rasa macam kat indon la pulak, tak sangka dekat negara kita pun hadooo yea. Mak cik sanggup bahaya kan nyawa , tadah tangan dari kete ke kete. aku pandang , macam speechless. entah lah, no komen.  

Budak budak sekarang ni ramai jugak yang jadi mangsa kan. Aku pernah ada pengalaman, dorang datang \ mintak sedekah, aku geleng kepala, Hati aku betol betol tak ikhlas nak bagi, aku tau, kita ikhlas kan hati bagi duit,dapat pahala,  tapi duit tu dapat kat sape, berbalik pada budak tadi, bila aku geleng, kau tau apa aku dapat, aku kena sound balik, then aku dapat JELINGAN MAUT sekali. bertuah punya budak, sejak dari hari tu, aku memang lah lagi berhati hati nak bagi duit, CEPAT SERIK.

well
 
niat tu yang penting, kalau kaurang boleh ikhlas kan hati, bagus lah, tapi aku tak sampai tahap tu lagi. Sampai bila agak nya fenomena ni nak berterusan. Sebab rakyat malaysia terlalu baik hati, murah hati, so sindiket sindiket mintak sedekah ni jadi berleluasa. Fed up.



4 comments:

CikHaniBhulat said...

yee...sokong...hani pon berjaga2 jew n pkir berkali2 kalo nak kasi duit...

prnah dulu seklai ada budak dtg minta sedekah, hani xdew duit kecik sebb dah beli tiket bas..tinggal 20sen jew...kasi budak tu, budak tu cmpak..makkk aiii...sentap taw!!!pastu dgn muka x malu mintak singgit..huh, mmg xdpt la kan..bukan kdekut..tp .....

kupu-kupu_cinta said...

lya. ade tag utk awk. contest: show me your BFF ...

muuax!

kupu-kupu_cinta said...

lalink. ada tag utk u.
contest :show me ur bff
closing date : 15 april

http://missnoma.blogspot.com/2011/04/second-tag-from-ecah-show-me-your-bff.html

Indah Mulya said...

msalah sama kat png especially area pdg kota lama tuh..rmai gle kak, yg sdey nya budak-budak..dia akan pegi tny semua org yg ade kt ctu..tektiknya, budak2 tu akn bdiri depan kita dgn muka kesian..mslhnye rmai sgt dorang ni..setngah jam lepak kat ctu da 3 org kot tego..bkn tak nak bg, dorang juz rmai kt port tu..nmpk sgt ade sindiket or smthng on..

sdey btol..xde org pn perhatikan or ketengahkan kes cmni..huhu

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger