Darlings

Monday, April 18, 2011

Jodoh Pertemuan di tangan Dia

Jodoh pertemuan , ajal maut memang kat tangan Dia kan. Macam apek cakap, kat tangan Director kat atas tu. 


Aku memang percaya, things happen for reason. Ada sebab kenapa kita kenal orang tu, kenal orang ni, Mesti Allah jadi kan tiap benda tu bersebab, dan kalau boleh, aku tak mau menyesal dengan apa yang dah jadi dalam hidup aku. Orang cakap, dengan ujian, dugaan tu lah yang dewasa kan kita kan.

So siapa lah aku nak menidak kan ketentuan DIA. 
Berbalik pada Jodoh pertemuan ditangan DIA.

Betol, siapa yang berani menidakkan . Memang dia yang dah atur kan setiap pertemuan, tiap perpisahan. Tapi..

Aku tak setuju, bila orang hanya berserah nasib bulat bulat. dengan alasan. KALAU ADA JODOH, KITA KAHWIN LA.  hello, come on la ! jangan guna tu sebagai alasan lah.

contoh situasi:
si bf nak mintak break dengan si gf, tapi tak tau macamana nak cari alasan terbaik, so, the best word yang boleh dia bagitau, Kalau ada jodoh kita, tak kemana. kalau kita berusaha bertahun tahun sekalipun, tapi kalau tak de jodoh, tak kahwin jugak. ye ada betol. BRAVO BRO. 

 Pendapat peribadi aku:

Betul la tu pendapat dia,
tapi kan . kaurang pikir dengan guna akal yang waras. Aku guna contoh paling senang. 
Kaurang setuju dengan quote , eh bukan quote, tapi peribahasa " Rezeki secupak tak kan jadi segantang"?
haaaa, ustazah aku paling tak bersetuju. hello. pikir sikit, kalau kau tak usaha, macamana rezeki kau nak jadi secupak. apa yang penting kat sini, kau usaha habis habisan, then baru kau berserah atau dalam erti kata yang lain TAWAKAL. paham? 


Faham tak apa yang aku cuba nak sampai kan pasal jodoh ni. Maksud aku, usaha untuk ke arah jodoh, jaga perhubungan, tetap kan hati, Then, bila berusaha sehabis baik, tetap tak de jodoh, itu ketentuan la. Ini tak, usaha sikit pun tak nak. dah cakap kalau ada jodoh kahwin. poooodah.

Lagi satu, Kaurang jangan nak jadikan alasan berlainan negeri sebagai barrier paling besar lah!!!!! Orang yang macam ni aku paling nak sekeh laju laju. Kalau orang kelantan kena kahwin dengan orang kelantan lah? macam tu? apesal perkauman sangat. eh aku ambik contoh negeri aku sendiri, kan ambik contoh negeri orang lain, ada gak yang butthurt lak. Bukak mind kau.


. Lagi satu kali kedua. kauorang tok sah dok takut dengan orang kelantan sangat lah. takut jadi imam lah hape lah. takut kena ngaji depan tok imam la. takut kena soal lah. dah tu, takkan la kau nak kahwin, kau tak de asas agama langsung dalam diri kau. benda tu memang sah sah kau kena tau kalau kau islam lah.

Kita tak kan dapat apa apa benda dengan senang sekali pun . kalau kau dapat pun, nasib je kot.
Jangan cepat berserah, jangan cepat mengalah. Jangan jadi kan alasan semata mata. boleh? 

Jangan dok berterusan hidup dalam dunia yang kau cipta sendiri. tak sampai mana. dah sampai masa kau sedar, yang dunia bukan dunia kau je, hidup kau melibatkan diri orang lain jugak. jangan jual ikan! orang lain ada hati perasaan.

 
Dah, p baca doa cepat..hoho..babai
 eh

as salam..








12 comments:

sherah said...

ade pape tjadi ke yang?

erra syahira said...

ce cite ce cite..cam tahu je problem lyaa..klu nak cite gtau k..

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

tertarik dengan entry ni.. memang betl apa yang kamo ckp tu yunk oit.. memang jodoh pertemuan ajal maut semua di tangan ALLAH S.W.T tapi andainya tak berusaha mane nak datangnya jodoh tu, tol tak??

miss fatihah said...

xsmestinya k.noly.. sy dgn bf break n ckp kalau ada jdoh xkmana. bkn sbb x syg. tp sbb tlalu syg. xsggp dh nk baloh sokmo :(

Cik Puan Nor said...

bile bace entry lyaa..akak teringat balik peristiwa **ceh peristiwa konon..pasal my relationship ngan husband dolu2..

mmg ada tentangan hebat oleh mak & ayah akak..** yelah org kelantan nak kahwin ngan org perak!! boleh k??

tapi org ckp, kalau dah ketentuan & usaha ktorg berdue nak idup sesama, ktorg usaha jgak..segala tomahan tu ktorg mmg tepis aje..sedih kalau ingat balik..

kire berkat usaha alhamdullilah.. kami tetap bersama & dah 6 tahun dah akak kenal ngan hubby..

klu ktorg x cube kearah tu..mungkin skang ktorg x kan bersama kot..wallahualamm

pst-->sory panjang ler plak..

miErA said...

norly..i dis entry very much...love..love...

Indah Mulya said...

sokong ngan pe kak cakap..ape yg kita nak,mestilah berusaha..tp jangan la nak menda tak baik kan..usaha dengan cara yg btol jugak..jgn mentang ckp suh usaha, p jumpa bomoh mntak ubat pengasih ke hape..tu tak blehhhhh..kan kak?hihi

noraliza said...

btol tuuu..kite xleh gak nak ckp camtu jer,papepun kena usaha,insyaallah kalau kite usaha jodoh tuu ada.

ReiKo91 said...

waa..brsemngat tgk awk tulis entry ni :)
btul pe awk ckp 2,klu stakt ckp je tp xda usaha pun xgna gak..ckit2 brserah pd jdoh tnpa ikhtiar lngsung.
klu bab brlainan ngeri 2 lg hampeh,bf sy pn skrg mnetap di sabah sy plak di kdah =_=,jarak ke ngeri ke bkn pnghalang cinta klu org 2 btul2 serius nk kta jd psangan hdup dia.

Cikbelog said...

hadoi tak suka dengan reason yang diberi. kalau tak usaha macam mana nak bejodohnya? kann kannn :)

HonEyBuNNy said...

jodoh ne kita kena usaha kan jugak kan lyaa....xleh nak bercakap macam tu ja..

nak baca doa ne la..;-)

Anonymous said...

orite.. phm da..

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger