Darlings

Friday, March 7, 2014

Paraben?

Amenda paraben sebenar nya. Untuk orang yang pemalas nak ambik tau macam aku ni, of cos la baru tau pasal kewujudan paraben ni. Tapi bila nak tukar status ni, kena jugak banyak membaca. Sedikit sebanyak kita tambah ilmu di dada ok. So entry ni tribute untuk orang yang tak tau lagi pasal paraben. Yang dah tau tu bagus laaa.

Paraben ni senang cite sejenis bahan pengawet yang ada dalam barang barang kosmetik, makananan yang di proses.Tapi entry kali ni aku nak tekan pasal kandungan parabens yang ado dalam barangan toiletries baby. Pasal dalam kandungan kosmetik bagai tu kaurang boleh p google lain.

Kenapa paraben ni gila famous ? 

Sebab nya senang! Paraben ni function dia untuk melawan bakteria dari merebak, so bila ada paraben, barang yang aku sebut kat atas tadi tu tahan lama laaaaa. Kalau tak, rugi woooo syarikat syarikat yang dok meniaga ni.

Kalau kaurang rajin, boleh belek barang kosmetik kaurang tu, tak pun lotion, ubat gigi, shower foam ke, Tengok kalau ada menda alah cenggini kat kandungan "ethylparaben, butylparaben, methylparaben, isobutylparaben dan propylparaben" tu makna nya paraben la tu. Sebab paraben memang ado banyak nama. 


Kenapa kita kena alert pasal kandungan paraben dalam barangan baby? 


Effect paraben (untuk orang dewasa) ni kalau kita guna berterusan  pun boleh tahan teruk. Apatah lagi untuk baby kan. Penggunaan yang berterusan boleh menyebab kan kanser payudara. Mempercepat kan proses penuaan & mengganggu sistem pembiakan lelaki. Itu baru kesan untuk orang dewasa oke.


Kesan pada baby pulak??

Baligh terlebih awal *early puberty*.

Sebab nya paraben ni dia nya keboleh boleh meniru harmon lain untuk menukar kan sistem endokrin berfungsi secara sempurna. Kajian pakar pun ada mention yang paraben boleh lead to pembesaran breast & zakar kanak lelaki & perempuan.

How to overcome???


Hurmm nak tak nak kena la cari toiletries ke segala barangan baby yang paraben free.

Tapi nak cari nya masyaAllah boleh tahan susah. Yang aku tau setakat ni barang pigeon & buds laah. Tapi harga boleeeeh tahan mak oii. Kalau nak murah memang kena tunggu baby expo bagai.




Tepuk dada tanya hati. Kalau mampu nak grab semua barang pigeon ke buds ke. Why not kan. Macam aku hari tu dah terbeli barang Pureen satu set. Baby expo punya pasal. Aku sempat telek satu dua je kat isi kandungan tu. Nanti rerajin aku telek satu satu barang yang aku beli. 


This weekend pun ada lagi baby expo dekat sacc convention tu. Tapi tak dapek laah gamak nya nak p. Mommies yang p tu. Happy Shopping ye. 

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum lyaa. patutlah pigeon ni mahal paraben free rupanya. sheila pun dah terbeli pureen. adoiii nasib baik murah. maybe ahad ni ke SACC kot. harap2 ada pigeon buat sales. thanks dear share benda ni. ingatkan paraben ni ada dalam produk kosmetik je. barang baby pun ado T__________T

are_lin@yu said...

tkt jgk kn.bhya ni.kdg terlepas pndg jgk bnda2 ni

E'in said...

wahhhh ilmu nie.. maseh awekkkk

N.Aima K said...

wah lama tak singgah sini dah nak jadi mak orang dah.. congrats dear!!

N.Aima K said...

wah lama tak singgah sini dah nak jadi mak orang dah.. congrats dear!!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

heheh selame ni dengo2 gitu jek, xrajin nk sec,,=p bru twu ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

tau gak pasal paraben tp tak tau plak kesan baligh awal tu..

O'gosh Iskandar said...

mmg susah nak cari Paraben-free cosmetic and toilettries ni Lyaa...kena belek satu2...dahtu bila dah jumpa..harga mak aih melambung...diorang pun pandai ambik kesempatan gak...huhu

tifa anvar said...

agak susah jgak nak cari produk paraben-free. tapi demi kesihatan di kemudian hari kene jugak alert kan

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger