Darlings

Thursday, March 20, 2014

Mengandung vs Gemok

Untuk orang yang ada ketinggian yang ala ala a.k.a rendah lagi katik macam aku, rasa macam satu beban bila orang asyik dok cakap gemok gemok gemok bila pregnant. Well,aku cuba motivasi diri untuk tak rasa down. Tapi, hamba ni manusia yang memang penuh dengan emosi lagi sensitip. Suka pikir lelebih bila orang cakap gemok.

 Padahal boleh je nak "take it for granted" . Sebab diri kita sendiri yang kena psiko jiwa supaya lebih positif & well motivated sikit!

Suka lah di ingat kan. Kadang kadang aku ada pikiran yang macam ni. Bukan orang yang mengata tu yang bagi kita duit, yang bagi kita makan. Kita yang usaha sendiri dengan tulang empat kerat ni untuk cari sesuap nasik. Kita sendiri yang rasa susah nya hidup untuk keje dan cari rezeki sendiri. Setiap orang ada cara masing masing untuk reward diri lepas susah payah keje. Macam aku?

Sebelum kahwin.

nak kata aku jaga makan sangat idok laaaah. Tapi aku bukan jenis tergolong dalam kategori "food lover". Makan sekadar untuk hidup. Tak de beria la nak try itu ini. P memacam tempat kalau orang suggest makanan best. Bfast kadang kadang, Lunch tu wajib , dinner time lapar sajek. Kadang kadang balik dari office dah malam , terus balik rumah then safe landed atas katil. My daily routine before i got married. Routine aku rigid je biasa nya. Jarang berubah unless ada dinner date dengan Mr. Razman. 

Selepas kahwin dan pregnant.

Tanggungjawab baru. Kena masak. Bila dah masak tak kan nak kasi suami makan sorang. Kena lah teman sekali, kalau dah teman sekali tu makan pun sekali, tambah nasi pun sekali. hehe. Yang ni salah diri sendiri la yekkk. Napsu len macam.

Bila dah pregnant, napsu makan lagi terdorong. Pantang lapar sebenar nya. Lapar makan, makan lapar. Tak makan terus angin datang menyerang. Bila masuk trimester 3, kena control sikit sebab space dah mengecik, tapi still kena makan dengan kerap. 

7 months before with 46 kg weight
Current weight : 61 kg. Mampu???
Bila rasa down, mengadu dengan Mr. Razman. Sedih sebab gemok, nak control makan,  tapi lepas tu melahap. hehe. Sekadar melepas kan batuk ditangga. 

Lagi comel bila Mr. Razman cakap " Sayang dah ada double chin". hohooohoi. "Gumbira nya hati mak!".

Pokok pangkal nya, diri sendiri lah yang kena control. 

Untuk aku? aku memang tak berjaya langsung control. Cuma mampu berharap yang aku mampu turun kan berat badan lepas deliver. Mampu ke hoi?

Good luck untuk diri sendiri.

Bai.














24 comments:

sYaFiNaS said...

Salam kenal...u nmpak still cute la...heheee....jemputlah singgah blog nat...destinasi cinta blog...tq

nuyui a.k.a miss YUI said...

abaikan..tkpe pas branak leh kruskan balik..

MizzTina said...

ala, kite sm je.. pendek n kurus, then bila preggy org kata mcm kena "cacing".. lg la keji punye kutuk.. sedih gak bila dikata mcm tu.. tp mls layan.. nk bergurau tp xberagak..

cik mah said...

Ala2...xpe gemuk pun masa preggy...bukan gemuk sbnrnya...comey..heheh...yg penting sihat..n baby sihat juga..take care ye...

Huda Luna said...

kak Lya minum air masak 3L tau nnt cepat turun berat

cik hani said...

berisi sebab kandungkan baby ni..
jangan meroyan pulak tau kalau orang cakap gemuk..

saya rela gemuk asalkan boleh mengandung. hehee..

Lyaa..semoga selamat semuanya ye dan baby dan ibunya ni sihat sahaja

msredcheesecake said...

lepas bersalin nanti leh la diet balik...

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Wahhhh dah preggy dah akk.. ya Allah lama dah tak terjah blog akk ni.. apapun, semoga sihat selalu ye kak...

suezen said...

bg can waktu pregnnt ni...nnt time pantang..pantang betul2 k..x mo ngelat:)

piNky LuCiA said...

Eh. Samalah kita. Asyik nak melahap je.. Mula2 pregnant, takut sangat akan gemuk.. Tiap2 hari ukur pinggang. haha.

Tapi bila 4 bulan, bb dah pandai keras sana sini, xkesah pun gemuk. Lantak ko lah.. Seronok plk makan. haha.

Semoga semuanya selamat! :)

Shazwani Ramly said...

Tapiii comel sangat kak lyaa even berat naik :') huhu ibu mengandung memang berseri sangat kannn.

luqman zakaria said...

sbb pregnant tuh..nanti dah deliver mesti dapat turun balik..hehe :) *blogwalking dr arepnakbebel.com

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. comelnya awak tembam masa preggy. takpe, niat dah ada. mesti boleh kurus balik lepas pantang kanggg. hehehe chaiyok2 lyaa ~~~

Pykaa Pdott said...

Mne de gmok sis . Tembam tuh ada la skit m comel apa . Alah kalau gemok pon org paham sebb berbadan dua kan . Makin segakk je pyka tgk tao :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

jangan putus asa.. insya-Allah boleh kekalkan bentuk badan dulu..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Takpe....yang penting bb sihat kat dalam kan?:) tu la pengorbanan kita utk suami dan anak... :) sweet n berpahala...tu yg penting.. chill... hehe

Umi Nazrah said...

salam singgah. saya pernah baca. masa mengandung, kenaikan berat yang normal adalah antara 11-15kg. jadi jangan risau. lepas bersalin, masa berpantang tu, kasi turun habis-habisan ya. hehehhe ;)

ewanthology said...

nnt dah bersalin boleh amalkan diet yg sihat.

misz sheyla said...

same la kite..tengok angke dkt penimbang terus sedih..tapi time mkn lupe tu semua..harap dpt diet lepas bersalin je la...

nuranne (formerly simplyseoul) said...

Saya pun rendah...rendah...sgt rendah...

Mimi Azirah said...

Bila gemok tine pregnant is ok dear...lg seksi...nti dh bslin pntang btul btul

Mila Ahmad said...

Kurus ke gemuk anda tetap cun, mak buyung hihihi...

ros_reeza said...

maintain cun!

ucupiza said...

bahagian mana yg gemok sis..cun je tengok sis ni.

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger