Darlings

Tuesday, February 25, 2014

Scan 4D

M2b yang lain di harap tok sah lah ikut perangai tak sabar aku yang dok galak sangat nak scan 4d awal2. Maklum lah over excited. Sepatut nya masa 20 or 21 weeks cenggitu orang buat detailed scan. Check anak sehat ke idakk.

Tapi aku jenis yang maha penakut lagi paranoiddd. G pilih nak buat 4d punya scan dulu. Terpulang pada individu lah yek. Duit memasing. I p scan 4d bukan guna duit orang yang jenis mulut mulut longkang pun. Duit hasil titik peluh aku sendiri.

Berbalik pada ceghita scan kan. Perasaan teruja sangat nak tengok baby, maka jari pun laju je google kat mana aku nak buat scan ni. Google punya google, jumpa ler ada akak ni suggest website bayi-ibu


Terus usha bila masa yang aku nak. Memang confirm aku pilih hari ahad. Itu je hari yang tak keje nya. Sabtu masa tuk membungkam kat rumah. So bila dah confirm tarikh & date bagai. Pilih la pulak samaada nak buat detail scan or scan 4d or dua dua sekali. Kalau nak buat dua dua sekali charges dia lagi murah laaa.Dalam RM220 cenggitu. Len kali klinik lain ye price dia cik kak sekalian. Tak semua sama price. Yang aku p ni dekat Hospital Umra seksyen 13.


Ada yang tanya aku apa beza 4d & 2d Detail scan? okeh.

 4D

4D tu boleh tengok live a.k.a video lah pergerakan bayi dalam perut kite tu. So baby kaurang senyum ke, menguap ke, masam ke. mencebik ke memang boleh nampak. Privilege kepada bapak bapak lah sebab boleh tengok clear. Si mak  ni tengok dari screen atas je laa. Tak berapa nak nampak.

So bila si sonographer tu dok cakap cakap sal baby ni aku macam blurr sikit. Ye la diorang yang nampak clear. aku ni nganga nganga . Lama lama baru clear. Itu pun puas menjengah.

So untuk 4D scan ni aku dapat sekeping gambar 4R print out , then dia letak berkeping keping jugak lah gambar dalam cd dengan video sekali. Even sekejap je duration video tu, tapi atleast aku dapat tengok depan mata aku sendiri. 
Harga tuk 4D scan RM120.

Start 24 weeks ke atas dah boleh get ready mommies. Tapi jangan sampai 30 weeks , bukan ape, takut baby besar sangat then leh tengok gambar hidung je kang. haha. Macam aku boleh tengok satu body. hikhikhikhik.



Detail scan dalam 2D

Ni penting tuk ibu ibu yang memang nak tau perkembangan organ-organ dalaman (tulang pinggang) , ada kecacatan,sumbing,  air ketuban, jantung bayi,  Detail scan ni dapat detect 70-80% kalau ada kecacatan baby kaurang.

So di nasihat kan kalau nak buat tu sila la prepare dari segi fizikal dan mental siap siap.

Harga untuk 2d detail scan RM150- dapat Cd & gambar print out. Waktu paling sesuai untuk scan 18-24 weeks.




Budak kecik yang kuat sangat bertomoi dalam perut mama. Masa scan tu. sonographer cakap dia mashammm mencukaa sebab kacau dia. Siap pujuk pujuk lagi suh tunjuk muka. Manjang tutup muka. kat bawah tak mau tutup pulak. haish alahai anakkk. Mama kalau ikut kan hati nak buat adegan terharu je kat dalam bilik scan. Nasib sempat control.

Dah puas pujuk suh tunjuk muka . nak snap gambar pun susah. so sonographer jezzlyn tu suruh p makan dulu. jalan jalan kejap pujuk baby. Lepas makan baru lerrr proses scan berjalan lancar sikit.






Berapa rating boleh bagi tuk scan dekat hospital umra ni?

3/5 kot . Sebab nya waiting time lama sangat. appoinment pukul 1 lebih, dekat pukul 3 baru nama di panggil. Kematu aih bontot menunggu.

Yang lain semua ok. Sonographer jezzlyn sangat recommended sebab dia friendly & helpful.

So , mommies yang nak scan boleh la buat research kaw kaw dulu.

Got to go.


chowwssss

11 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum awak.. bestnya dan scan 4d dengan scan details. sheila buat scan 4d je... malas nak buat appointment bagai. hihi keciknya baby.. comel ~~~

cik mah said...

Puas hati kan dpt tgok bby..seronok sngt...bby sj tu nk main2 xmo tunjuk muka...take care tau...huhhh..lmnya menunggu...

Aimi Syafiqah said...

Seronoknya nak dapat baby. Hope baby sihat and selamat, sis ❤

Semangat baru. Hashtag #PuisiMawar ❤
http://aimisyafiqahsuhaimi.blogspot.com/2014/02/hashtag-puisimawar.html

Nursaila Norman said...

eh! saila bruuu je tgk website bayi-ibu..mmg excited la nak bt detail scan, 3d-4d semua kan..hehehe..

seronoknya dpt tgk babyyyy :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

subhanallah jelas bby..

jg diri baik2 ya =)

C i k R e n e x said...

Besttt nak ade baby..
Nak kawennnn jgk...sobs sobs sobs..
Hehe

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

mesti happy je kan dapat tgk baby dlm 4d tu,,=)

Myra Jay said...

Bestnyer..
Pengalaman indah kan :D

E'in said...

awekkkkk baby boy ke baby girl?

N.Aima K said...

marah betul baby kena sondol oleh perkakas utk scan ya.. tapi comel!!

misz sheyla said...

seronok kan dpt tgk live die gerak2...rasa macam nak tengok hari2...

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger