Darlings

Thursday, February 6, 2014

My First Pregnancy : Part II


Sambungan....

Bila masuk 2nd trimester. Makin teruja. Teruja nak shopping untuk anak. Tapi perasaan nak keluar p mall tu sangat ler malas. So aku banyak buat research je. Banyak tanya Dr Google. Tengok Checklist yang mom to be lain buat. So potong mana yang perlu tak perlu kan.

First time aku beli belah tuk baby sebab time ada duit lebih sikit lepas bayar roadtax insurance keto, so lebih nya spend kat baby sikit. Perasaan masuk kedai baby , fening mak. Nasib la MIL ikut sekali so dia nasihat baju camano yang nak kena beli. Jangan beli baju kecik sangat . Takut baby besorrr, kang dah tak muat. Harga baju baby dah lerr tak hengat. Nak pulak kalau ada cita cita nak beli brand pigeon tu, saving ler duit manyak manyak. Boleh zero aku duit dalam purse.
antara checklist yang boleh di refer. tapi tak de lah nak ikut satu satu. Beli ikut keperluan dan kemampuan

Tempat pertama yang aku start shopping dekat Manjaku bangi. Kalau ikut kan ada je Manjaku dekat area sungai buloh, tapi alang alang nak pick up MIL kat rumah kak long so kitorang terus heading to bangi. Besar pun besar. Dah nama nya HQ manja ku kan. Memang rambang mata habis. Masuk tu aku rasa macam lost. Apa yang aku nak beli ni. Banyak sangat barang. Last sekali decide tuk pilih baju je dulu. Nasib ler dah scan tau gender. So proceed je la dengan color yang hadooo.

Setakat ni dah 4x shopping barang baby. Manjaku, Kedai fify (area sg buloh), Baby expo kat mid valley, Space u8.  Puas hati dapat habis kan duit. Baju, barang mandian, botol susu. Beli sikit sikit je dulu. Next month may be boleh aim breast pump pulak.

Pengalaman sepanjang 2nd trimester? ececeh macam dah masuk 3rd trimester aje kan. Gaya je. Tapi realiti nya belom lagi. Masih dok takuk 2nd trimester.

Sepanjang tempoh 2nd trimester ni. Berkali kali jugak aku mula kena leg cramp. masa kena lak mesti lebih kurang pukul 4 pagi. Pandai je pilih pukul berapa kan. Punca nya tak lain tak bukan sejuk sangat ler tu. Macamano tak sejuk, air cond on, kipas pun aku on. Tamak haloba punya orang. Kalau tak on sikit punya susah aku nak tido. Panas nya Ya Rabbi. 

Orang mengandung memang cepat panas tau sebab  melalui perubahan harmon kan. nak pulak dengan penghasilan harmon progesteron . Kalau tak cayooo, meh sini aku tungku kan kaki korang dengan tangan aku. Part ni memang salu kena buli dengan Mr. Razman la sebab asal kaki dia sejuk dia suh aku tungku kan dengan tangan aku. Memang bertuah punya suami. Tangan bini pun jadik!

Selain leg cramp, hurt burn tu tok sah cito laaah. Pedih jeee ulu hati ni. Kadang kadang rasa sengsara nya hooooi. Tapi nak marah sape? Paling tidak pun kena cekal kan hati.Pujuk diri sendiri. Nanti dah jadi mak lagi banyak cabaran yang nak kena hadap.

Bab makan pulak , aku lagi suka makan apa yang aku masak sendiri. Tak prefer makan kedai sangat. Tapi kalau dah laapar sangat tak sempat masak memang kena beli luar jugak laaah. Current fav , ayam masak merah yang di masak oleh diri sendiri. Boleh cenggitu. ? Kalau kat luar confirm aku tak pilih punya. Loyaa je tekak aku tengok .

Masa 2nd trimester ni jugak aku berjaya balik kampung lagi. Alhamdulillah. Even sakit pinggang sikit, tapi berbaloi. Terharu dengan layanan umi. Terlebih lebih ambik berat. Cucu sulong gamak nya. Tapi umi aku memang pesen macam tu. Suka layan aku macam budak kecik lagi. Baju kotor pun berebut nak basuh dengan dia. Katanya "Kesian kat Ly". Mana tak genang air mata aku. Dah masuk 26 tahun umi layan macam tu lagi. Bab makan pulak, aku memang dari hari tu teringin nak makan ikan percik. Alhamdulillah jugak terlaksana sesi mengidam ni.
Sesi berkenduri kat kelate

Bulan 3 nanti balik kampung lagi. InsyaAllah. Counting the days lagi. Tak sabar nak request makan makan lagi dengan umi. 

To be continue lagi.......

33 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum lyaa.. awak ada masuk kedai fify sg buloh ek? dah dekat sangat dengan rumah kita... hehe kita baru sekali shopping, itupun kat johor nun. weekend ni ada bazaar baby kat SACC Mall, jangan lupa datang tau. boleh jumpa. hehee enjoy ur pregnancy moments and jaga diri tau (",)

cik mah said...

Comel dah perut tu..take care ye....masa2 ni lah best dimanjakan...

ieza ashaari said...

punyalah lama tak terjah sini, rupanya puan blog ni dh pregnant.. tahniah ye, terlambat skit.. semoga semuanya baik2. :)

MizzTina said...

sm la..shopping kt manjaku bangi.. sblm dtg beria nk beli itu ini..dh masuk tu, trus lost.. smpi hubby pun pening.. bila dh nk byr, bru perasan yg sy ada bw checklist... kena la bebel dgn hubby..

suezen said...

aishhh berseri2 niiiiiii

ucupiza said...

xsabar nak tengok baby sis..
comel je baby bump tu..

ucupiza said...

xsabar nak tengok baby sis..
comel je baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

ucupiza said...

comelnya baby bump tu..

Amanda Suria said...

dah lama akak x singgah sini...tahnkah dik...x lama jer lagi kot...

Nai @ TPJ said...

Tetap comey lotey..!

Sharz said...

trimester 2 ni mmg banyak jugak na masak sendiri..tak lalu nak makan luar..huhu..

mama maman aka yana said...

lama tak berbligwalking... tgk2 org tuh dah berisi eks... tahniah dik... jaga diri tau..:-)

Nasuha Puteri Nass said...

Assalamualaikum.... berdebar menanti hari kelahiran.... semoga segalanya d permudahkn...

MaMa Rey said...

Salam kenal Lyaa..nampak seri mengandung tu..^_^..semoga dipermudahkan segalanya sepanjang mengandung ya Lyaa..

MaMa Rey said...

Salam kenal Lyaa..nampak seri mengandung tu..^_^..semoga dipermudahkan segalanya sepanjang mengandung ya Lyaa..

inche hlovate said...

semogo semua berjalan dengan lncar :)

are_lin@yu said...

beznya tak lama lagi nak jd ibu dah..

s h a said...

Alahai comelnye m2b kte ni.Congratz jugak dear.Sha da lame x jenguk blog.Bz dgn kerja.Semoga lya n baby sihat selalu. :)

anis suryanie said...

sama la ngan anis.. start je masuk 2nd trimester start dh beli brg2 baby sket.. ikotkan hati semua nak beli... hehehe.. sempatla anis terjah jualan gudang baby outlet and maternity expo kat mid bulan lepas.. hehehe.. kita sama, anis pun tak selera makan kat luar.. masak sendiri lagi selera, biarpon tak sodap.. hari2 mau masak (masa 2nd trimester la,mula2 preggy dulu anis alah..huhu)..

so salam kenal ye mommy! anis 1st time singgah follow sini :)

E'in said...

bestnye dh shopping brg baby,..

nuyui a.k.a miss YUI said...

seri ibu terserlah..comel2..

Alia Laila said...

Lahai comelnya mummy to be ni ^^
Saya pernah baca, buying baby's stuff akan jadi sesuatu yang sangat addictive haaa. Hihi.
May Allah ease everything on you :)

Nursaila Norman said...

awak dah masuk 2nd keeee..sorry la saila dah lama x on blog..habis tertinggal semua cerita..huhu! comel je awk :D

dah start membeli belah ye..saila ni tgh pening2 xtau nak mula dgn apa..huuhuhuhu

Miss Volvo said...

alahai comelnye perut tu :)

anis suryanie said...

anis pun start beli sikit-sikit je.. kalau ikotkan hati memang nak borong semua.. tapi anis pun still awal lagi.. gender pun lom tau.. so tak boleh decide lagi nak baut set barang baby tu warna apa kan.. huhu

anis suryanie said...

anis pun start beli sikit-sikit je.. kalau ikotkan hati memang nak borong semua.. tapi anis pun still awal lagi.. gender pun lom tau.. so tak boleh decide lagi nak baut set barang baby tu warna apa kan.. huhu

Myra Jay said...

Suwitnya...
comel je :D

N.Aima K said...

comeyyy

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger