Darlings

Saturday, January 11, 2014

My first pregnancy : Part I

Dah lama nak mengarang panjang panjang pasal 1st pregnancy ni. Ingat nak karang lepas tu bior je dok dalam draft. Sampai ke sudah nya tak ber update jugak. Kadang kadang aku boleh update blog lepas waktu keje je pun .

 Kalau dulu boleh lah dok tumpu pada blogging masa laptop sihat walafiat. Bila dah jahanam terus niat nak update tu asyik terbantut.

oke, meh la straight to the point je. Previous entry pun aku ada mention yang aku check UPT pada 11 September 2013. Ulangbulan pertama perkahwinan. Excited terus nak check. Actually dah ada feeling feeling yang aku pregnant tu yang excited nak check. 

Lagipun masa tu baru je balik short vacation kat Kuala linggi. Aku perasan badan aku cepat sangat lemau, letih, sensitip dan beremosi.

Balik keje kadang kadang rasa macam susah gile nak mandi, tak pun pukul 8 or 9 aku dah tertido. Tu memang tanda tanda awal aku hari tu. Kencing kotor tok sah cite lah. Dah minum air berbotol botol pun same ajoo. So dalam diam aku beli UPT yang clear blue tu sebab aku kan jenis tak penyabar. Kalau check guna yang double line bagai tu aku tak confident. Tu yang terus dezup beli clear blue. Digital terus senang nak detect. 

Kalau pregnant , sah sah keluar pregnant. Tak do nak ada feeling confuse bagai. lagi pun kadang upt ni pun ikut HCG kita jugak, Kalau HCG kita ni tinggi, memang line merah tu torang benderang tak pun terus dapat detect. certain orang even dah pregnant upt tak dapat detect.Nak tau HCG tu amenda , p google sekarang.

okeh, tak payah nak panjang sangat mukadimah. Meh ceghita pengalaman sepanjang pregnant.

1 trimester

Bab paling takut bila orang cakap kena extra careful. Masa 1 trimester la high risk untuk miscarriage. Lagi pun kita tak tau sejauh mana kekuatan rahim sendiri. Dalam extra careful tu aku rasa dah p travel ke ipoh, cameran highland & balik kelantan. Risau jugak nak jalan jauh2 ni. Ye la nak lagi balik kelantan. Berjam jam dok dalam kete . Pinggang, bontot kematu. Tapi alhamdulillah. Allah permudah sebab balik nak jumpa umi papa kan.


Pengalaman paling hazab masa 1st trimester mesti lah morning sicknesss. ayoooooo morning sickness je la yang buat aku serikkk, menangis nangis mengadu dekat Mr. Razman cakap tak tahan. Teruk nya rasa morning sickness. nasib tak berpanjang sampai berbulan berbulan. Apa yang aku telan semua keluar. Mana tak hazabb. Badan tak bertenaga tapi still kena keje kan. Kena extra kuat sebab nak cari rezeki. Benda yang berkuah semua aku tolak. Kalau boleh nak makan benda yang kering kering je. Nasib lah tekak aku boleh jugak terima buah. Bukan setakat terima tapi jadi penggemar buah pulak.



Time balik kampung hari tu (masa raya haji). Badan betul betul exhausted padahal tak buat keje. Tak jumpa kawan or sape2. Keadaan betul betul tak mengizin kan. Aku ada keluar p Balai islam nak p check kad pintar nikah tu lepas tu p pantai tak sampai sejam terus ajak balik. dalam kepala hotak aku nak balik baringgg aje. Tak mo jalan jalan tak mo jumpa sape2. Dizzy.

Aku pun tak suka orang tengok keadaan macam tu. Lemah amat. Nasib baik jugak lah time balik kampung tu aku dah nak masuk 3 bulan kot. So morning sickness dah kurang sikit compared ngan dua bulan . Kalau tak, gamak nya sepanjang jalan keje dok uweeek uweeek je.

Syukur pada Allah sebab bagi rasa morning sickness selama sebulan. Kalau berbulan bulan. Gua surrenderrrrr ! Siap kirim doa dekat kawan yang nak p buat haji suh doakan morning sickness berkurang. Berkat doa gamak nya. Alhamdulillah. Kuasa Allah.

2nd Trimester?

To be Continue lah. tak dayoo nak menaippp.

Thanks for reading.

Babai.
  

13 comments:

Sha Purple said...

Tahniah yunk dah preggy. bestnya rezeki awak awal. =)

ZWAN SABRI said...

Congrats! semoga ibu dan baby selamat.. amin.

Nur Kamsinah said...

tahniah :)

♥ CIKZEK ♥ said...

yeyyyy x sbrrrr nk tgk babyyy. ahahahaha :p btw thniah pn lyaaa ! jaga kesihatan okey ? =)

aniswany lazim said...

lain org lain cara nya kan..kwn anis dgn akak anis terok jgk ni..muntah pening jeeeee..kesian tgk..

take care ye mommy lyaa ^__^

DHHassan said...

congrats

O'gosh Iskandar said...

semoga dipermudahkan...amin..

suezen said...

jaga kandungan elok2:)...akak dulu lgsung x kene morning sickness:) hhehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. semoga dipermudahkan ye. alhamdullilah morning sickness dah takda kan. boleh makan banyak, bagi baby dalam sihat2 (",)

Sya Mimie said...

mmng mencabar time ni kan. sy masih dlm fasa pertama ni.. kena bersabar je sebab PJJ dengan suami.. :(

inche hlovate said...

wah dah pregnant..congrat!!

Nursaila Norman said...

simptom awk masa mula2 tu sama je lya..hehehe..bermalas-malasan :)

tahniah dear, baby 2014 lah kita..heeee

Myra Jay said...

Tahniah dear, dan semoga dipermudahkan urusan ye :D

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger