Darlings

Wednesday, June 27, 2012

Sugar Glider . Do & Don't

Hari ni jenuh pikir nak update entry ape. Bosan je biar blog tak berhupdate.Pikir punya pikir, dah lama tak update pasal sugar glider kan.Kesayangan aku, Si Katrina berbahagia sekarang dengan partner Si Rio

Bela sugar glider dah jadi trend. Bila orang bela, kita pun nak bela. 

Katrina & Rio
Nak di jadi kan ceghita,

2 tahun yang lepas, Tak pernah terdetik pun aku nak bela sugar glider ni. Tengok orang bela je. Sampai lah Bestie aku bagi hadiah suh bela. Start hari tu lah aku jadi Pembela Sugar glider. Hawt kan nickname tersebut.

Honestly, Masa aku mula mula bela. Knowledge pasal sugar glider adalah zero. Nothing!

Nasihat aku. untuk yang baru ada niat nak bela sugar glider. Tolong buat research. Jangan bela sebab orang lain bela sebab sugar glider ni bukan takat kaurang bagi buah epal sahaja. TOTALLY WRONG. Jangan kaurang p terikut dengan cara abang abang yang jual SG kat uptown ni. Diorang senang aje, kasi makan epal, air. Nak kaut untung punya pasal. 

Aku suggest kan. for beginnner, tolong buat research betul betul. kat facebook pun bersepah group sugar glider. kalau nak join group Sugar glider Malaysia, ni aku kasi link .

Pembela sugar glider yang baik  akan menitik berat kan diet yang betul. Diet yang betul tu makna nya ke ada protein , air, calcium , rendah lemak & gula. Ni aku bagi yang basic ajo. Kalau nak tau, kaurang boleh refer kat link yang aku bagi tadi, blog pulak yang paling bagus untuk reference, blog sugiesathome .

Kat bawah ni ada list makanan yang kaurang tak patut bagi kat sugar glider.

Unsafe Food
  • Baby foods that contain onions or garlic
  • canned foods (most contain added salt and sugar)
  • cheese
  • chives
  • chocolate
  • coffee
  • fried foods
  • garlic
  • insects that are not raised as small animal food
  • leeks
  • milk (cow or goat’s milk)
  • millet
  • onions
  • peanuts (can cause aflatoxicosis)
  • processed meat
  • raw eggs
  • raw meat
  • rhubarb
  • salt
  • scallions
  • soda
  • sugar (granulated sugar or foods with added sugar)
  • tea
Food to Avoid
If given at all, these foods should only be fed in small quantities and not regularly.
  • dog food (see the cat food controversy below)
  • iceberg lettuce
  • nuts
  • sunflower seeds

List buah buahan , sayur, Etc yang  kaurang boleh bagi
  • Apples (high in  phosphorus)
  • Apricots
  • Avocado (Feed sparingly, particularly useful for weight gain. This fruit is extremely high in fat.-not recommended to feed regularly)
  • Bananas (high in iron & phosphorus)
  • Bell peppers (sweet)
  • Blueberries (Small amounts once or twice a week - too much can give them the runs.)
  • Broccoli
  • Brussel sprouts
  • Cantaloupe
  • Carrots
  • Cherries
  • Chicken (Never raw. Boil until fully cooked, no seasonings. Use organic, if possible.)
  • Cucumbers
  • Eggs (Always boiled or scrambled. Two gliders can share one egg.)
  • Honeydew
  • Kiwi (Do not worry about removing seeds.)
  • Mango
  • Mushrooms ((white) Store-bought only! I don't want to see anyone feeding their gliders something they found in the backyard, lol.)
  • Oranges (However, not safe regularly. Citric acid can give gliders the runs. Works well to clear up a constipated glider. Never give to joeys.but can give to glider who's having FLU. give them a small sip only)
  • Papaya (very high in calcium.good for those who give their gliders, mealworm)
  • Peaches
  • Pears
  • Pineapple (High in citric acid. Only feed small amounts about once a week at the most.)
  • Plums
  • Raspberries (Small amounts once or twice a week - too much can give them the runs.)
  • Soy (Contrary to popular belief, soy is not harmful to gliders. A piece of tofu is a delicious treat. Just do not forget to also offer your glider his regular calcium and protein.)
  • Spinach (A great source of calcium.)
  • Sweet Potatoes (I would recommend boiling them and mashing into a puree.)
  • Watermelon (Small amounts once or twice a week - too much can give them the runs.)
  • Yogurt Plain or flavored, do not use any with artificial sweetners. Avoid "sugar free
Tu pasal makanan, ni pasal cage pulak.. Haish. ni lagi tak leh nak cakap apa. Standard size untuk cage sugar glider adalah 3 kaki . ulang suara 3 kaki. Sugar glider ni binatang yang aktif waktu malam. kalau ikut habitat asal, diorang kan macam tupai, lompat sana sini, so kalau kaurang letak kat cage hamster tu, sugar glider akan jadi pasif. tak reti nak glide, takut takut je nak lompat.


Ehsan pet shack. Harga cage ni RM100. Kalau rasa sayang sg kaurang, p la beli. Tlg jangan seksa Sg.
Itu je aku nak share. aku pun dalam learning process. Bukan Pro. Tapi sekarang ni kalau tak tau, kaurang boleh google. Jangan sama kan sugar glider dengan hamster.  


Renung renung kan.


-

10 comments:

cha said...

wah ada info tu. akak plak mmg jenis takut dgn pets ni even kucing pun takut huhu. btw nama sugar glider lya hot okeh haha

kazmyra afkar said...

U KNOW SYG, MIRA TERINGIN SANGAT NAK BELA, TAPI MY BF TAK KASI LER.. ADOI...

O'gosh said...

bagus betul la...akak x pandai nak membela binatang ni...buat naya je...lagipun xde masa...mana gamba katrina yang terlatest...

SURIA AMANDA said...

comel..tp x berani nak bela..takut mati...hehehehehe...

si gadis melayu said...

hai, nice entry. tapi kita gelilah dgn benda berbulu. tapi sugar glider ni mmg somelll

CikMai said...

mai takut nk pegang...geli pun ade..adoi...

Ikhwan Suhaimi said...

Alahai tgok je la, Maintenance die urmmmm .

Indah Mulya said...

oo..like dat ke sis..bny jgak lah food lain yg sugar glider leh mkn..menarik info nye sis =]

jaya jr said...

tak pandai nak bela pet2 macam ni..pandai bela ikan je..kui3

cik hani said...

kite geli nk pegang sbb berbulu..geli..klu dpt hadiah benda ni mesti xtau nk jga mcmane.hihi

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger