Darlings

Tuesday, September 20, 2011

Muhasabah ler diri belajar masak

Note: Sebelum terjah ke entry hari ni, aku lupa nak jawab soklan iena pasal sugar glider. okeh iena, if u read this. sebab dia tak tinggal link. so aku sekali harung kan kat sini jek. Pasal sg suka berry or kencing kat tangan tu kan. hurmm. for me. sangat lah normal. sebab katrina tu dah berapa kali berry kat baju, tangan, kaki semua tempat kalau boleh dia memang nak dj kan aku. kencing tu toksah cita ah, tilam, baju aku habis lencun jugak kadang kadang. nasib ler aku penyayang kan. ececeh. sila percaya.

okeh pasal masak. memang dah banyak kali lah muhasabah diri. Kira sekarang okeh lah sikit kalau nak compare dengan jaman jaman dulu. jahil terus bab bab masak, nasib ler kenal mana satu bawang putih or bawang merah. kalau kau tak kenal. nauzubillah. tahap kronik der!

Banyak faktor kot yang menyebab kan aku tak de feeling nak masak. Main reason mesti la sebab kemalasan aku sendiri kan. 

then, dulu dulu asal masuk dapur jek, umi cakap, p dok luar. Sudahhhh nya haram tak reti masak, bila dah besar jenuh umi aku paksa aku masuk dapur. memang TAKKKKKKKKK LAH KAN. Sebab tu orang orang tua cakap, MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNG NYA.

Sekarang ni, dah tak boleh buat malas macam dulu. at least kena belajar yang basic, aku reti masak apa yang aku suka makan je sekarang, tapi sentiasa lah usha2 resipi kat tenet, kat belog, kat magazine. Kata beginner kan. kena lah buat buat rajin konon. 
Nak beli barang dapur pun berkobar kobar sekarang. 

Hari ni pun merajin kan diri bersama housemate berperang kat dapur. ayam hari ni, nauzubillah, liat nak mampus. ayam pencen ke hape. dah bersilat bagai kat dapur, menitis peluh jantan der. tapi at last masak jugak. sesimple yang mungkin ajek, tapi cukup mengenyang kan perut tong deram aku. 

Menu hari ni : sup ayam, ayam goreng, sambal kicap yang mabeles. 






Perut dah kenyang, kepala sudeh mintak bantal, masa untuk menyimpan lemak lemak sekalian. babai uolls.

15 comments:

L said...

waaaaa.. kemalasan yg melampau dalam hal memasak,, ngeh3,,, besa dah skrang nih..

dah solat ker belom???
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-1.html

Cik Puan Nor said...

bila nengok peha ayam yg dah digoreng mmg percaya ayam tu cam ayam tua..teringat lak ayam kampung goreng bile balik kelate..nyum2

hazanis said...

lapOo daaa...T___T
terliur....

cik chinta said...

sup?? nampak sedap..T_T

cik EPAL said...

nampak sedap. hehe. eh tangkap gamba guna camera apa ea? cantik dan terang! :)

nasyitahahmadzaini said...

ya allah...sy yg bole la bab2 masak ni pon xlepas masak masakan bekuah -_-

eva said...

nak sup ayam tu!! nampak sedap.. suka makn bwg grg! pandai lah awak masak.. ape plak tak pandai.. mayb bakat masak tak terserlah dulu hehe

Lyaa Suriany said...

kak nor

rasa dia sebijik mcm aym kg la akk
haha
liattttt

Lyaa Suriany said...

anis,

meh sini sis masak kan
dtg lepak rmh sis meh
hee

Lyaa Suriany said...

cik chinta..
kalau tekak sndiri rase sdp la
hahah
kalau org len mmg xtau

Lyaa Suriany said...

Cik epal

pakai lumix je ni

Lyaa Suriany said...

nasyitah,

sbb sup ni sng sgt
men campak je

Lyaa Suriany said...

eva

mnx2 lepas ni terserlah la kan
hee

SimplySeoul said...

saya memang rendah diri bab2 masak ni.

Reensyarinie said...

npk pun dah tau sedap....gulp! terliur..hehe

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger