Darlings

Monday, December 21, 2009

Kita LOSER??

Salam, Lumrah kita akan jadi hangin bila dituding jari dan dilabel kan sebagai loser. Pehal la ni ek suka2 hati nak label Malay sebagai loser.Enak2 aja yea..panas hati jek. Kisah nya mcm ni..semalam bsn2 bukak fesbuk jap, then trnampak la satu bnda yg menjengkelkan kt page kwn ni..de chinese girl nya status..die ckp bsn balik campus sebab ramai sgt malay.. dia xsuke malay..WHAT THE FISH kan.ades,xphm la Lya..dorang ni anti sgt ek ngn malay..

Mana semangat satu malaysia yg dilaung kan PM kita ni. Kenapa perlu ada semangat perkauman. kenapa saling nk benci antara kaum. Bukan ke kita ni hdp bwh satu naungan..

ade satu kisah, yg buat lya trkedu dgr.. cite ni berlaku kat call center NAZA.. girl yg keje dkt call center naza ni call dorang nya customer unk tanya feedback service dorang.. tapi tau pe customer tu ckp.. "I DONT WANNA TALK TO MALAY..MALAY IS LOSER!!!!!!!!!!!!!"

woooooo..pe perasaan korang bila de org yg ckp macam tu..setempek kat muka kan.. terasa diri mcm teruk sangat kan..terasa diri betul2 loser kan.. padahal bukan semua malay is loser..

Mereka terlalu prejudice dengan orang melayu kita.. tapi xdinafi kan masih ramai org melayu kita yg xkisah n xrasa pe2 pun even dilabel kan sebagai LOSER!

Ada satu lagi pengalaman, masa group Lya buat assgnment kt slh satu syarikat telekomunikasi, pengurus syarikat trsebut adalah Malay+Wanita+bertudung. Lya pandang dia sebagai seorang wanita berkerjaya yg penuh dengan karisma dan ada mentaliti yg hebat sebab dia boleh memimpin sebuah organisasi yg besar..respect sama dia.. Tapi, pandangan Lya berubah bila dia terang-terangan dan lantang mengatakan, saya lagi prefer ambil bangsa lain bekerja. sebab malay malas dan xde keinginan nak berjaya.. ada benar apa yg dia ckp kan.. kebanyakan org melayu kita mls nk berusaha untuk berjaya. Tapi xsemua kan.. jgn sebab nila setitik, rosak susu sebelanga..

so, from now on, kita kena ubah persepsi org terhadap MALAY IS LOSER... itupun kalau kita tdk mau bangsa kita asyik kena tindas saja.. okeh, Lya tinggal kan kamu2 semua untuk fikirkan pasal ni yea.. adios...

43 comments:

Wanie-san said...

Chinese mmg terok!ske blame malay..
tp kan..xsume gak mcm 2..mase wani
keje part time ari 2..
chinese2 sume baek2 ngan wani..siap
ajak mkn same2 ngan diorg..tp
diorg xske india!!diorg slalu kutuk2 pekerja india..diorg ckp "ee..klu malay kasi i makanan i ambik tau..tp klu india kasi..i xnak!pengotr!"..

tp bg wani chinese yg pengotor..emm...entah la..

sasha* said...

susah nk ckp.kdg2 akak rs akak ni racist jugak sikit2 sbb ada benda yg menjengkelkan berlaku kt akak oleh org2 cmni huhu

violetless said...

wat the fish la...chinese yg sy kenal tkde plak cmtu...

farah said...

kepada perempuan yg mudah lupa tu..jgn ingat diri bagus..tak semua melayu yg x ingin berjaya..dekat malaysia nie ramai tokoh yang berjaya ada di antaranya melayu...owh..melayu mudah lupa...

BuLaN iTu aKu said...

1 malaysia???
i dont think so

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

wanie,

ntah la wanie..
bg lya drg yg pengotor..
hehe
india pun much better agk nye

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

sis sasha,

lya pun kdg2 cmtu gak sis..
tp certain tu melampau sgt..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

violet,

hrp2 kamu xjmpa la..
coz t skt hati sgt2 kalo jmpa yg jns cm ni

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

farah,

btl2..
i sokong

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

bulan,

hehe
ade btl nya jugak..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.doang yg loser sbnrnye ;p

Si budak Aboi said...

biarkan aje lyaa..penat mulut berkate bentilah..=(

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

intan,

tu la babe..
suka2 ht je nk ckp org loser..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aboi,

harap2 dorang ni reti pnt..
tkt makin advance jek

hisham said...

dlm hidup ni ..nothing to win n nothin to lose....same jer...

kupu-kupu_cinta said...

lya.. noma ada baca kt blog kwn. konsep nye sama gak..
tp kali ni dye ckp.. haihs.. geram lak. lya tgk la sendiri. huhu

http://qaqazallika.blogspot.com/

rathiqah azmira rosli said...

haish,tulah realiti sebenarnya.ala loser loser melayu pun,melyu jugak yang memerdekakan negara kita.ye tak?
benda yg buruk kita jadikan sempadan,yg baik jadikan teladan.

panjang lak aii..heee

Aujinz said...

Heh...LOSER eh...

*dush laju laju..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

abg hisham,

tu la.
tp dorang sntiasa nk menang

Love Says it All~ said...

MAKEUP CLASS INFO :
DATE: 9/1 --->> SHAH ALAM (RM150)
TIME: 10:30 AM-5:30 PM

DATE: 15 & 16 JANUARY ----->> TERENGGANU & KELANTAN (RM250)
TIME: 10:30AM-5:30PM

DATE: 23 & 24 JANUARY -----.>> BRIDAL MAKEUP CLASS (2 DAYS) IN KL (RM500)
TIME : 10AM-5:30PM (FOR BOTH DAYS)

-MAKEUP, LUNCH, CERTIFICATE PROVIDED
-BRING YOUR FRIEND, GET RM20 DISCOUNT PER PERSON YOU BRING

BOOK NOW, LIMITED SEATS!!!!
http://www.eyrarizal.com
http://www.lovesaysitall.blogspot.com
FB: Eyra Rizal @ Eyra Rizal Touch

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

noma,

haaa..
itu la yg lya jmpa kt fesbuk kwn lya..
krg aja tu chinese girl tu..
dush2..
sekeh kpala lju2

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

rath,

i setuju yg u tu
melayu gak yg merdekan tnh melayu dulu

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aujinz,

hoho
dush2 jgn xdush..
kasi ajar sama itu org..

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr said...

uiks lya.. mra dah baca dah yang dikeluarkan petikan oleh
http://qaqazallika.blogspot.com/

gile cina tu kata macm tu?? tak de otak ke apa?? dye tu negara mana?? bukan MALAYSIA ke yang cakap mcm tu??

apa org melayu dha buat masalah kat dye ke??

geram plak aku dibuatnya...

dush laju2...

Anonymous said...

mra,

tau xpe
lya tgk status die kt fb tu la yg wat lya grm...
skang ni tau lak minx maaf kt malay..
ikt kan ht nk je add n maki2 kan..
tp kita ni still ada adab..
xkn nk g sound org mcm tu..
kalo dia da sdr dia da wat slh bgs la..
trpksa gune nick anon coz on9 kt cc..
mls nk sign in....

profwacko said...

Their racist remark makes me wanna be a racist also. But I know im better n will not do that.

Rasa kesian pun ade gak, fikiran dorang sempit sangat!!

Fatt Chin Choy said...

berlagaknya wanita melayu tu

hajarus said...

wah... teruknyer... sker2 jer kate loser...???

HonEyBuNNy said...

aaudsss....sgt lah geram kt chinese tu...eeee....suka2 jak mengata kt maly...

Ms.Independant said...

pengurus tu tak sedar ke die tu melayu gak?
hampes!

QaQa said...

lyn,
nice blog (:

hal nih mmg makin terok lah...
so kite.kite nih yg bakal pelapis kaum melayu.kne sentiase beringat dan bersedie...

xkn maju n xkn berjaye kaum kiter klo kite xusahe megubahnye..btol x..

heheheh....da mcm ucapan wakil rakyat pulak..
huhuhu...
:P

rash said...

panasnye hati klu dgr ade org ckp mcm tuh..
tp rsnye xsume chinese mcm tu kot..
mcm malay gak la.. ade yg benci gile2 chinese & sebaliknye..
yg penting kite sbg bangsa melayu kena la tolong bangsa kite sendiri..

Rara said...

malay is loser? omg..xdpt trime lgsg..tp kekdg ad btol..malay pn slalu jgk wt taik..lgsg xnk ubh sikap..tp jgnkn sbb sorg wt hal,sume kne..xptot cmtu..tp papepn,kte mg kne ubh sikap..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

profwacko,

xdinafikan tu

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ah fatt

ko xtau ak maki dia lam hati je

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

kak hajar

kita ni mmg nmpk loser dlm pdngan dorang akk

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ila,

kita xcari gdh
org yg nk cr gdh

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

Mr independent,

dia lupa la tu dia melayu

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

qaqa,

yep
kita yg kena berusaha untk berubah kalo xmo dicop loser

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

rash,

aah babe
xsemua
tp bila da dituding jari secara trg2gan
of cos la kita bengang

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

rara,

aah tu yg oi..
tp susa malay ni brbh

KizZ said...

Ui...tak boleh blah camni...cheh..suka2 aje dia cakap maly loser..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

yep,

tapi tu la kenyataan yg kite kena tln iz..

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger