Darlings

Saturday, December 19, 2009

Jadi perempuan kena pandai msk lah...

Salam, semalam tak de mood nak berblogging, nak kelik2 nuff. Kadang-kadang kita perlu masa untuk berfikir pasal diri kita sendiri kan,okay, kita tutup kes sal tak de mood ni, Jom kita cerita pasal masak2 nak.. Umur dah 21 tahun .Tapi Lya ni masih xpandai2 masak.Ni statement berani mati gak kan..Nanti tak de orang nk wat menantu.Tapi tu realiti.

Tiba2 nak wat entry ni sebab umi baru je bebel, Dah besar panjang tapi xpandai masak.Tak kan nak goreng sayur pun nak kena ajar.ades.. Umi selalu cakap.."Awk ni kan,kalo dok umah mak mentua,wajib kena bebel tiap2 hari sebab xpandai buat kerja rumah".

Rasa nya da lebih 40 kali umi ckp tu..kata2 mak ni umpama doa biasa nya..takut wooo.Jadi perempuan kena pandai masak la kan.hehehe.. tapi Lya x pulak..patut nya umi dah xpyh masak. Lya yg kena take over dapur tu..tapi kalau Lya yg take over dapur tu.alamat nya xberasap la..makan kedai la gamak nya papa n umi..haha.. lagipun, tiap kali Lya masak, mesti papa tak makan..touching2..mesti sebab tak sedap, tu yang papa xmakan tu.. dan setiap kali Lya masak la jugak, umi complaint..mcm ni ke dinama kan masakan..sesuai bagi kucing..waaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ni lagi touching tau..terhiris hati i kejap...

Kawan Lya pun penah cakap.. kalau xpandai masak duit hantaran kurang 3K..walawei, betul2 ke macam tu lelaki2 diluar sana sekalian, tegar nya korang ek nk krg kan duit hantaran sebab xpndai masak..kahkahkah.. Nanti la, kena belajar masak betul2 ni... Orang tua2 ckp, belajar tinggi mana pun, perempuan kena masuk dapur jugak kan.. Kalau kaya tak pe jugak, blh upah bibik suruh masak (oh, ni tipu jek, kalo blh nk bg family rasa air tgn sndri,even xsdp pun)

pendapat lelaki2 sekalian, anda mmg akan cari perempuan yg pandai msk kah?? haha.. confirm la kan.. apa kata kalau korang yg pndai masak.. pun best jugak tu.. hoho nanti korang blh pamper kan future wife korang tu sikit..

nota tangan : misi nak cari lelaki yg pandai masak

44 comments:

~ceRRy beRRy~ said...

hehehe...

lya, ifa pn ms sek x reti masak tau..
tp sbb mak xde kat umah..
ifa yg jg adik2.. tpksa belajar..

alaaa.. lya cube2 jek..
pastu mkn sndiri..
klu sndiri dh rasa ok, okla tuh! =)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ifa,

tu la
mmg camtu pun
Lya msk.
lya la yg mkn..
hehe

Si budak Aboi said...

eh apsl n3 ni xder kuar tulisan? emm ?

nurain rodze said...

wow ! mcm mak kite .
kwen dgn lelaki yang pndai masak . hahaha

aNiSa hANg tUaH said...

heheh

laki skrg dah pandai masak
:)
senang lenang la sesape yg dapat laki cmtuh
hehe

hazirah abdul rahman said...

tp kan bagus kalo 2-2 pandai masak, leh masak sama2 kan,,

tp lya cayang, slow2la, masak senang jek, campak2 jek asalkan ade rasa,,hee

hisham said...

salam...dik..x pandai msk xper..coz bf u terime seadenya u...hehe

rash said...

xpe xpandai masak skang coz pas kawen bile kena wat bule jd pandai..
silap2 bule lg pandai dr org yg taw masak dr sek.. (kisah benar!!)
huhuhu
rash pn xpandai masak sgt tp hubby rash pandai =)

* f i f y said...

hahahhahaa...sayang...en3 kamu klakau...meh kte blaja msk bersame2 meh....aku kt umah ni da mcm bibik dah....maw makan apa ibuk lyaa...??bibk fify chumell sedie masakin...(haha chumel xbule blah ok.)
:)

BuLaN iTu aKu said...

saya!saya! saya tak pandai masak...
sebab saya tak nak kawinn
sila percaya

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aboi,

aik
xkan tuka kale htm da xnmpk kot

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

nurain,

mak2 agk nya same jek
kahkahkah

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

anisa,

sng mmg sng
tapi agk malu gak la
die pndai msk
kita xpndai msk
haha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

sis zira syg,

aah sis
lya mmg nk blaja
skan ni blaja slow2
xbez la kan..pmpuan xpndai msk lak
hehe

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

hisham,

wasalam bang.
mane tau die time seadanya..
t kena perli la ngn die kalo xreti masak
hehe

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

rash,

hehe
btl ke ni
mnx2 la lg terror masak dr umi nanti
berangan je lebih ni

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

yayunk fy,

walawei
ko da jdik bibik ek yunk
suspek la sama ko
t ak pegi umah ko
ak nk mnx spageti
ahahaaha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

bulan,

sila jgn percaya
haha

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhU..cari yG pandai masak..
laki ckit2 ley masak OK la, skadar alas per0t di saat trdesak..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

azrai,

ok la tu dr xpndai lngsung..
haha

~pendekgemukbertompok.~ said...

heee...pja pun slalu je masak tk sedap;p
tp sbb sendiri makan tkpelah..eheh

::aien:: said...

Aien pn kna bebel mnda yg sma. Sbb smpai saat ni pnda grg telur jerk.Ahaks~

Wanie-san said...

hahahah! lya..same la mak kite..
sgt cerewet right??hihi tp 2la...
ayah wani cerewet bab mkn so klu masak xsedap ayah wani xmkn sgt..2la mak wani xlepas kat wani klu bab2 masak ni..

tp bile dah duk umah sewa..wani kne jadi ketua mask tau..klu wani xmask
gamaknye makan kat kedai la kawan2...
hihi lya cube la..tp kat umah wani still xmask tau!huhu

Aujinz said...

nak cari minik yang lagi terer masak dari sayep..:">

sebab sayep rajin ke dapur...:">

:P

amirah said...

msk mudah2 lu
bila dh tau pasti seronok nak ke dapur =)

HonEyBuNNy said...

ila pn xreti msk lya...terpk2 gok cmna la nak g umah mak tua nti gane...huwawwa...msk nasi pn failed lg..uhuh..pengakuan ikhlas..ngeh3..xpala..nti nak tawin baru kita blaja..hahah

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

sis pja,

sib baek mkn sndri kan..
hehe

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aien,

lbh krg je la tu
ades
meh kite blaja masak..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

wanie,

papa lya xcerewet sangat.
tapi da ank die mmg msk thp gaban xsdp..
tu yg xmo mkn tu
lagi satu..
lya suke pedas,
papa xleh mkn pedas
so contra kan
kalo lya msk
confirm lya bg pedas2..
hebat tu jd ketua masak
kalo lya jd ktua masak..
hancus dpr tu
hehe

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

aujinz,

sudaaaaaa..
lya da xtrmasuk lam kategori..
hehe

~@k1 is @utuMn!~ said...

ahaa!~
misi yg baek..
cari cep ea??
tp kn.. setau aki la kn...
sbb kawan aki bpk dia cep... masak sbb kerja~ kt umh.. bini jgak~
heheh..
ala.. sme la kte.. x pndai msk~
abs la... hahaha

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

haha
kalo cr cep
gmk lak kite
cr yg sedang2 aja..
hehe

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

amirah,

tu la
tp kena ade mnt n keinginan gak

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ila,


i lulus kalo msk nasi
ehehe
nk msk yg brt2 sket yg i fail u..
hihi

Anonymous said...

waaa..rm3k je hantaran dia mintak kurang?sape ler laki yang baik hati tu cik lyaa wei?betuahnye klau dapat laki gitu..klau i..mau i plak mintak duit hantaran...huhuhu...

cik EPAL said...

yuppp..kena pandai masaakkk :)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

anon,

haha..
try la mnx..

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

cik epal,


ye mmg kena masak

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr said...

hahahhaha..lya same la kita...
umo 21 tahun tak pandai masak.. n tak suka duk kat dapur..tapi ni dah jengah 22 tahun nak masuk 23 tahun, kene pandai memasak..

o...motif nak cari laki pandai masak ye.. "MR RAZMAN,AWAK PANDAI MASAK TAK??KALAU TAK PANDAI, BELAJAR MASAK, LYA NAK MAKAN NANTI..."

ekekekekekke...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

mra,

hahahaha
pndai2 ..
blh guna ayt tu bg kt mr razman ni..

sasha* said...

sis dulu pn mane pandai masak.turun ke dapur pn sbb mkn haha.lepas dh menyewa ni br la start blaja masak :)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

sis,

kalo mcmni kena menyewa umah lu la..
baru de kesedaran nk msk ni

Framestone said...

bro pandai masak... tp sudah di miliki oleh insan yang lagi berganda2 pandai masak dari bro he...23x

nk wat cam mne.. bro masak pun keluarga je yang makan.. die leh masak masuk contest or kenduri2 gitew....

confirm la bro kalah huhuhu

BroFramestone Blog

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ades,
trlpas suda
hahah

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger