Darlings

Thursday, November 10, 2011

Dari Kerana Mulut

Aku dah lama nak update pasal ni, tapi tertangguh tangguh. Asal balik keje aje terus pancit. Bukak facebook kojap, then membuta. Kadang kadang lupa nak mandi, terus tertidur. Lagi syok kan.

Dari kerana mulut?

Sebab mulut, banyak benda yang binasa. Silap haribulan badan sekali binasa

Sebab mulut

kau boleh di buang keje

sebab mulut,

Kau boleh di benci ramai

sebab mulut,

boleh mencetus kan pergaduhan

sebab mulut ,

Ikatan kekeluargaan boleh hancur.

Semua.
sebab mulut.

Fitnah pun banyak disebar kan dengan mulut
kau tak puas hati dengan orang kau bercerita dengan orang, tu pun guna mulut.

Macam blogger, mungkin dia salur kan ketidak puasan hati thru blogging, tapi yang tak do blog???

Spread bad word of mouth la jawab nya. senang cerita , mengumpat lah. Weh! kuasa mulut busuk ni hebat tau dak. Boleh porak peranda hidup. Seriously lah aku cakap. Hidup dalam sesebuah komuniti memang perlu kesabaran yang tinggi gileee!

Selagi boleh sabar,
sabar ajo laaaah.

Tapi bagi aku
Bila mulut yang menyampai boleh mengakibat kan fitnah. please lah. Dah tau fitnah tu lebih buruk dari membunuh. so kenapa nak jugak buat fitnah. instead of ko buat fitnah baik lah kau p confront orang tu sendiri. ye dokkkk?

Dosa tak semayang dah banyak, dosa mengumpat orang dah banyak, dan dosa lain lain tu dah tak tertangung, ni kau nak tambah lagi dosa fitnah. hadooooi. Manusia manusia.

Malas nak merepek panjang panjang. Baik aku sambung buat kojo. Babai!

12 comments:

Marya Hana said...

sebab mulot, ada jugak yg pedas ttibe . kekdahnya sbb kena sumbat dengan cili api.. :p

MaiZATuL ASniDA said...

kerana pulut, santan binasa.
kerana mulut badan binasa.

pikir be4 cakap. umm.. kadang2 susah nk pektis kan. tapi baik cube sebab 'prevention is always better than cure' kan. umm. :) sabo je le.

Nazifa said...

betol! setuju.eheee
hanya sebab mulut...dunia pun boleh berubah :)

starzieti said...

kerana mulut banyak hati yang sakit. mulut oh mulut. hurmm. -.-

noraliza said...

sabo jewlah kalau terkena..mulut org ssh nak katup.

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

yunkk, dah keje ke?? kat mane?? benci org yang suka bua mulut.. grrrrrrrrrrrrrrr!!!!

♥e'in♥ said...

mulut mmg xreti duk diam.. huhu..

shazwanazizan / wanblur said...

mulut tempayan ley tutup, mulut org x ley tutup, ley bg makan jer. makan kaki.

Einaz Shah Rizal Thomas said...

wiwiwt tuanya punyer blog bila nk update blog ni (:

Not so Randy said...

macam marah ni.. =)

hazanis said...

kerana mulut badan binasa....=)

Wawa Tasliman said...

setuju.. sebab mulut buat tambah dosa. astagfirullah..

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger