Darlings

Sunday, May 30, 2010

Kenapa saya suka make up?

Salam
hye apa khabar?
Baik?
saya baik sajek,
masa tengah mandi tadi tiba-tiba terpikir yang "eh aku dah lama tak hupdate belog", terasa mau hupdate, maka tercipta lah entry ini, entry ni berbaur confession okeh, so, dok diam-diam baca, mana la tau kot-kot apa yang bermain di pikiran kamu-kamu selama ni terjawab.
Kenapa saya suka make up?
ermmmm, saya start suka make up tahun 2006 (okeh siap mention tahun lagi, bajet nk berjujuran la neh). maknanya dari diploma lagi la. Time diploma dulu saya ambik course Office management n Technology, kalau dulu-dulu course ni name nya Secretary Science..konon-konon foudation nak jadik secretary la kan, tapi jangan sempit kan pikiran, bukan boleh jadi secretary ajek, macam-macam boleh jadik, salah satu nya erkkkk saya pun tak tahu, yang tu kamu pikir sendiri la yek.
Masa semester 1, saya ambik subject personality development. oh course ni la satu-satu nya course yang happening, belajar grooming, tapi saya maseh budak-budak mase tu.di ulang budak-budak a.k.a budak lepasan spm.
so, belajar pun tak de la saya reti sangat nak tenyeh eyeliner kat mata saya ni. Tidak punya keberanian, punya imaginasi yang batang pensil eyeliner tu akan menjolok mata saya, so mangsa juru mekap saya adalah housemate saya.hoho punya la nak pakai sangat kan eyeliner. Tiap-tiap pagi saya akan pegi bilik housemate saya ni suruh dia pakai kan eyeliner..then, lama-lama saya dah pandai tenyeh sendiri ..hoho satu kemajuan,
Semester 3 pulak, saya di perkenal kan dengan miyami compact powder, ayat tak boleh belah pulak ..haiyak, saya jatuh chenta sama itu bedak miyami, miyami berjaya menutup sedikit sebanyak ketidakrataan warna kulit saya okeh. saya tau, kalau lama-lama pakai bedak miyami ni kulit jadi kusam sikit, contoh nya, orang akan terkejut tengok muka saya kalau tak make up, macam mayat hidup dah. sangat pucat, tanpa eyeliner siapa la saya kan..tak pe-tak pe, nanti saya dah keje, punya uwang sendiri saya mau tukar brand la, bercita-cita nak pakai produk mary kay. okeh, biar kan angan-angan saya tu, kita sambung cerita yea,
semester 4 , saya baru start menjinak kan diri dengan mascara dan blusher pulak, step by steh tuh, tapi gaya tetap sama kalau keluar, tshirt bodo, tudung bawal yang diselenpang kan, selipar jepun, okeh korang imagine sendiri la..muka dah make up ni tapi tengok kaki, selipar jepun pulak..haiyakkkk.
Semester 6, saya dah mula buat transformasi sikit ala-ala transformer setelah berkenal-kenalan dengan Mr Razman dan mula berjinak-jinak dengan dunia belog..
Semester 6 ni rasa nya saya buat transformasi 80%. Kawan-kawan pun dah mula perasan yang saya sudah menginsapkan diri ke arah feminin..sebelom ni umi saya cakap macam bapak jantan, eh kasar pulak ayat umi saya tuh, tacing i tau..hehe, lepas tu kan, bila saya sambung degree customer service ni, lagi la saya suka bergromming bagai ni..bila saya make up, saya rasa saya gain self confident, saya confident nak face dengan orang ramai,
so, tak payah nak pertikai kan kenapa saya suka make up, saya tau ramai orang disekiling saya cakap, harus ke nak make up bagai ni, its ok, semua orang ada pandangan masing-masing kan, itu kamu, bukan saya, biar saya dengan kesukaan dan kegilaan saya, kamu dengan kesukaan kamu, jangan busy body! saya beli barang make up bukan dengan duit kamu. lumrah manusia memang tak penah nak puas hati dengan manusia laen, haish , dengki dan busuk hati.
i love red color, merah juga buat saya confident!
.okeh sekian..

18 comments:

ween said...

suka tgk cara lya makeup, light je x heavy lansung. looking sweet & natural :)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

ween,

thnks ween
memang seboleh nya xmo heavy2 sangat dear
tkt xsesuai ngn age..

Imz Jentayu said...

amboi leeya..pose ngancam gitu..hehe...suka make up bagus tau

bunga said...

mekap light je pun da cantik.kalau mencantikkan diri mmg jadi confident! :)

cik paro said...

sush juga nk bljr mekap ek..
pe2 pun lya nmpk comel..

* f i f y said...

sape yg keji mgate my bff perlu make up segala...ignore je linkk oi...
perempuan + make up = wajib.
lumrah la perempuan berhias ni....

::iNDa:: said...

inda suka baca N3 kamo kali ni..Coz inda pon salah seorg dr yg suka brmekap.Mekap mkanan harian saya..Tanpa mekap siapalah saya..huhuhu


Pstttt,inda pon salah satu pgguna tegar bedak miaxmi..

ch@ said...

sampai sekarang akak reti eye shadow ngn lipstick je. hahhaha! tgn kayu sungguh nak make up, :)

embun d tengah malam said...

ok je make up tu,,,cantik

AM SYA said...

normal kn pom ske mekap2 ni

barulah beseri gituw

skrg2nyer mst kne pkai eyeliner kn lalink?? =)

HonEyBuNNy said...

comelnya lyaa gmbr ke 2 tu...cute sgt2...heheh....lyaa ttp cntk n comel...yeayy..bedak kita sama..miyami..ahha

lanz_evo7 said...

aslm:cute la u ni,huhu..pompuan kalo x mekap bk pompuan nama nye kn..tgh mandi pun ble terpikir erk..hehehe

Wanie-san said...

wani tau2 skit2 bab makeup ni pun time part3 diploma..kalau x..nk pkai gincu pun takut..hehehe

ziha said...

tak salah pon klu nak bermekap tu..
sebab mekap boleh beri konfiden pd diri..

AdaNaz87 said...

lya memang sesuai pakai kaler merah.
nanti boleh lah tunjuk tutorial cara-cara bermake up ek.
sharing is caring. (:

aien said...

oh oh sme couse la amik mse diploma hehe...kalo aien dlu kan dlm clas personaliti development tuh, lecturer aien tuh llki tpi ex-pramugara tau so kami d'ajar berjalan mcm model hahah siap kt pale letak buku teks tebal lagi jaln pkai high heel wakakak...

dsebabkan kesukaan teramat dng high heel sggup p kelas mse study kt shh alam dgn hill maroon butterfly 4 inch...my fav heel hohooo

tpi kami happy x kire ape org lain kate...

puteri87 said...

comey2...hehe

bestnye dapat g kelas grooming..jeles2...

Puteri pun suka mekap jugak..wee~~

t bosan2 datang la ke blog puteri lak..hehe..leh tukar2 info tentang mekap kn..

http://sayasukamekap.blogspot.com

Fxysche Nas said...

biar org nak kate ape
yg penting make up tu dpt meningktkan keykinn kite utk brhdpn ngn org ramai..
oiyeh!
=p

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger