Darlings

Thursday, June 20, 2013

Tips : Elak kan tinted rosak

Hari ni kita bercakap pasal tinted kereta ye. Mula mula noob sangat tak tau dan selalu wondering kenapa tinted kereta manusia manusia di jalan raya ni banyak sangat yang ada gelembung udara a.k.a bubble. Bukan gelembung yang kecik, tapi gelembung yang besar tu.

 Haish amat lah buruk di pandangan mata hamba ni. Mata kaurang idok lah aku tau. Tapi as for me memang nampak tak cantik bebenor plus menggangu pandangan mata.

Bila tak tau, so kena lah tau kan. Nasib lah Mr. Razman ajor , kalau tak ajor, memang dah lama tinted kete aku tu ber bubble bagai. Corak tambahan kata kan.

So, apa yang menyebab kan tinted rosak tu salah satu nya sebab pasang heater . Aku pernah lah sekali terpasang heater tu pun sebab roomate aku yang cakap . Yang sebenar benar nya aku tak tau kewujudan heater pun kat kete tu. Maklum lah zero knowledge di awal awal pakai kete. Tau bawak sajek. Nak di jadi kan ceghita, time pagi kan cermin kat belakang kete tu mesti berwap or basah sebab hujan ke sebab embun jantan ke. Malas nak swipe, roomate aku cakap pasang ler heater. Aku dengan bangga nya pasang. muahahuaha tanpa sedar . 

Sampai ler satu hari Mr Razman cakap, nanti tinted rosak. Haiyaaaaaaaa nape tak pernah terpikir beb. Mungkin sebab jenis yang malas nak berfikir panjang. Tu yang main taram je apa yang orang cakap.

So, start dari hari tu memang heater tu jadi perhiasan jeeeee. aku lagi sayang tinted. Ingat mughaaaaaah ke der nak pasang tinted. Kalau nak pasang tinted yang gelap gulitaaaaaa RM80 tu anytime pun boleh. Ni nak pasang tinted yang ada safety sekali tu kena la menabung dulu babeeeeee. Every single cent pun sangat berharga sekarang ni.

So mari lah kita sama sama menyayangi tinted kereta masing masing. Rajin rajin kan diri untuk lap secara manual embun embun jantan yang ada kat kereta anda......


oke, babai!

20 comments:

Shazwani Ramly said...

tips yg bagus walaupun wani blm ade kete lagi.

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh begitu..hihi.

Nursaila Norman said...

ya btl..tinted safety mahalll..hehehehe..kena mencintai tinted kita..hehe :D

cik hani said...

Kite pun baru tahu bila bc kt sini.ingtkn tinted gelembung tu sbb tinted murah

ekin schmidt said...

len kali wipe la jap, jgn pakai heater. better wipe dr tak kena byr dr nanti tinted rosak kne ganti lg rabak kan?
tinted yg ad safety yg org ketuk xpecah tak pecah tu bes. tuka yg tula. superb protection! :)


Rosmiza Ali said...

Pengetahuan ni. Kalau tak dibagitau, harom den tak tau.. gugugu~ Btw, thanks for sharing.. =)

iamHANIS said...

keta anis mcm aquarium jek..cerah benderang..segala isi dalam kereta org luar blh nampak :p dulu awal2 beli psg yg plg cerah..nk psg yg gelap x terpasang pun..janji blh naik ja anis ni..typical women :p

are_lin@yu said...

hehe kna rjin ja kn nk jga bg elok..

hana hadi said...

a'akan hana baru perasan heater tu menyebabkan gelembung udara.. hana plak sedap je tekan heater.. hehe

Myra Jay said...

Kadang tu kita tak perasan sedar2 heater tu dok terpasang..

tp tak kerana heater pun mengelembung juga acaner tu :)

boni kacak said...

owh.. pasal tu rupanya.. patut saya nampak ramai tinted rosak.. itu sebabnya

shar90 said...

ooh... xpernah tau... eehehe
sbb xde kete,,, klu bwk pon yg klasik yg xde heater... ekekee

aswadz said...

tinted kereta haruslah kena syg...

LaLa mhdnor said...

info yg bagus :)

Ain Norainsyah said...

tak tau mende pun ain sal kete-kete ni sume. kete tolak ada la. hehe :P

mama maman aka yana said...

tak tau pun.. hehehe.. selalu mmg takde la lap.. kiki

Liquid said...

Patutlahh..!! Baru taw nape gelembung2 tu ado kat kereta2 len. Selama ni dok tanya member2 tp sume tataw uhu. Nasib baik jgklah xpenah pakai heater tuh eheh.

jalan2 cni~

E'in said...

pakai tinted yg ade perlindungan UV laa.. hihi

♥ CIKZEK ♥ said...

huahahaha kte pon xtau wak. bgos la bg inpom nti nk gune kete dh tau dh. heeee

nur anis said...

Ohhhh..saya tak pernah pasang lagi heater tu...huhu

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger