Darlings

Monday, January 21, 2013

Umi

Semalam umi call. Rindu gamak nya. Tapi ego letteeew nak bagitau yang dia rindu. Since aku dah keje ni, umi selalu call, compared dengan zaman study dulu, memang jarang sangat dia call. Kadang kadang jealous tengok  roomate, unimates yang lain boleh di katakan hari hari diorang call mak . Aku pulak? Aku memang jarang call umi, sekali seminggu or dua minggu sekali. May be sebab aku tak di ajar untuk mengadu dengan umi kalau ada masalah, so kalau ada masalah sekali pun aku pendam.Awkward nak bermanja dengan umi sendiri.

Semalam jugak aku tidur dengan perasaan yang bersalah gila gila sebab umi cakap. "Tak call umi pun tanya khabar dia" Erkkkk. aku tersentak. speechless. Sebab baru dua tiga yang lepas aku cakap dengan dia pasal nak balik kampung time raya cina nanti. Mungkin bila dah makin lanjut usia ni, makin sensitif hati umi . aku pulak alpa sampai lupa nak call dia. Lepas ni kena buat schedule call umi selang sehari. Takut umi terasa. aku ni pulak kalau rindu ke, teringat dia ke, aku bukan jenis akan call & cakap rindu umi laah, tak sabar nak balik peluk umi laah. Paling tidak pun aku akan cakap aku nak balik kampung & teringin nak makan masakan umi.

kaurang mesti rapat dengan mak masing masing kan. any tips ?

39 comments:

MizzTina said...

akak xrapat dgn mak.. tp kerap la call.. selagi dia msh ada ni kan

iima ❥ said...

Tapi yang penting hakikatnye dlm hati dn fikiran u sentiasa teringt kat mak u walaupun u tak tunjjuk dah ok lah tuh :)

Nai @ TPJ said...

Salam. Start dgn tanya kabar, masak apa arini. Pagi sekali, mlm sekali. SMS pon ok.. Buat mcm rutin. Lama2 biasa la.. Dah besok2 dia takde, kita rindu...

Shazwani Ramly said...

heeee. umi dah lanjut usia so makin tunjuk sikap sayang dan rindu kat akak lah tuu. comell. wani rapat jgk dgn mak tp mostly kalau ade pape semua dgn ayah. hihik. takpe, lecturer ckp call parent kena hari hari baru berkat buat kerja :)

cha said...

kdg2 kita ni lg sibuk call bf/tunang kan dr parents sendiri huhu. akak ni lepas kawen pn baru tau erti rindu mak. br ni call mak akak ckp 'rendu' :')

fifie said...

Tak ada tips lyaa huhu. Fie kalau dulu duduk uni call umi paling kurang 3 kali sehari. Tu pun rasa tak cukup banyak benda nak share. Hehehe

gdsbnga said...

kite pun jarang call mak . seminggu dalam dua kali atau sekali . mak pun callkalau ade benda pentingg je . kite takdelah rapat mana dengan mak . tapi selalu jeee share cerita dgn dia . hihi

Indah Mulya said...

dlu sy spesis sis jgak, tak rajen sgt call rumah even jauh..dl 2 kali sminggu baru kol kot..tp lepas fly aritu, mmg kira kalo leh tepon tiap ari pn sanggup..maybe ble da tol2 jauh, susah gle nk balik baru rs rindu membuak2 dtg taw sis..smpai umi sy lak yg marah sbb kerap sgt tepon..haha..ble lm2 tepon, da jadi habit lak n rs tak best lak kalo tak ckp ngn umi..mayb sis leh je try tpon sje2 ble tringat..mn taw nnt da jd habit lak..trus rs nk tpon je ke pasni :D

Miss Zahirah said...

rapat or x rapat bkn ukurannya..
yg penting kta hormat ibu n slalu doakn utk dia.. ;)

cik fadh said...

lya kite same la..fadh pown jarang kol mak fadh..igt tu igt tp tu la same mcm lya mgkin dr dlu xdiajar tuk mengadu n bercerite everything kt mak..then bile mak kol fadh die sentap "xde la nk igt mak kan"..huhuuuu nagessss je dgr..

The ShomeL TwinZ said...

kite kire rapat jgk la dgn ibu, ape2 cerita pasti nak bagitahu, xleh simpan2, pasti dia akan tahu jgak...hehe..:)

Hanida Moss said...

saya tak rapat, saya tinggal dengan grandparents! :) tapi tetap sayang sangat dengan semua :')

boni kacak said...

awak sama macam saya... saya tak reti macam mana nak menzahirkan perasaan sayang , rindu pada mak dan ayah saya walaupun hakikatnya memang saya sayang sangat kat dorang... :)

Nasuha said...

mmg sesetengah mslh kt kn smpn. tp kna jugak bg tahu mak. mn tahu mak blh bantu..

eVa said...

huhu.. kene slalu kol.. sbb diaorg slalu ingat kat kita.. diaorg tak bz mcm kta skrg ni.. sy pun skrg sedaya upaya slalu kol.. nasib baik ada wats app. hari2 chat2 dgn mak haha

Jna marcello said...

untuk Na kalau dgn mak/ibu/mama/ummi/mumy ni laa yg kita rasa selase nk mengadu mcm2..lagi2 nak manja seronok..mungkin Lyaa terlalu malu kot utk buat semua..

Maria Menado~ said...

kite pon macam lyaa.. tapi bila depan2 saling lawan bebelan sape paling hebt. huwah..

Apepun. syg mak kitew. ngee~

Misz Mieza said...

Mieza pun bukan jenis yang suka mengadu & berkongsi cerita dgn mak.. Kadang jeles tengok orang lain yang rapat & boleh kongsi macam2 dgn mak dorang.. Samalah kita Lya, awkward ngan mak sendiri.. Kadang2 kalau call tak tau nak cakap apa.. Huhu..

Bukanlah maksudnya tak sayang or tak ingat kat mak, tapi mmg mcm tu dari dulu..

auni shahira said...

kita dalam situasi yang sama..haha..
rasa janggal..walaupun dgn mak ayah sendiri

TiranaAduka said...

salam lya..
Mak mana tak rindukan anaknya

ejulz said...

sama laa.. hehe.. baru lepas call mak td.. :)

onie said...

serius 6 tahun onie jarang duduk sembang-sembang dengan umi onie...masa 6 tahun tu hidup merantau masa belajar dulu,now dah kerja..baru betul-betul menetap dengan family.. rasa lepas ni taknak berjauhan dah :D

faiq said...

hehe..aku x mcm tu...aku jenis len skit..xnk citer :)

tp,klo situasi ko..better kol umi ko selang sehari..ok gak buat jadual tu..hehe

ainraus said...

lya. dalam kes ni kita sama.
hhmmm. betul kot. makin berusia, diorg makin sensitif.

Carlos Santiago said...

kena tukar jadi anak mak plak..bru bleh x awkward nk cal hari2..hehe

cik nana said...

dulu masa zaman study tiap2 hari mesti ckp ngn ibu kat kol walaupun every weekend balik rumah. kehkeh myb sebab dah terbiasa kot..

ziha said...

sama lah...time blaja dulu pn mmg jrg call mak. xckp rindu pon.cme msti tanye mak abh sihat ke tak..itu je.

Zehan Ilyana said...

er...
tetiba rindu kat mama..huu

hana hadi said...

mak hana xkisah pn cal ke x.hehe hana plak xsuka la kwn2 hana cal mak mengadu itu ini, kwn tu kawan ni. biasalah ada masalah ngan kwan2 kan.kan dah besar.diorang mcm apa2 skit cal mak. rasa mcm diorang xleh nak fikir asyik bergantung dengan mak. cuba buat keputusan sendiri skali skala.


p/s : hehe sory terlepas habis xpuashati hana kat komen ni

HaFizaH aYu said...

rs awkward gak nk mnja2 ngan ibu sbb dh rs mtg haha..tp bila tgk hsmate gayut ngan ibu sma mcm gyut ngan pakwe tetiba jeles plak...haha tips dia msj umi ayt jiwang2 hehe

Syazana Nazri said...

telefon mak selalu. umi rinduuu sanga tu kat lyaa.

zEri sAfEerA said...

hehe keep on cerita dgn mak. dulu mak sy kalo call x pnah ckp rndu tp oleh sbab skrg makin byk bnda dicerita, kalo call je die akan ckp rndu. hee ;)

Rara Nasiha said...

betul. orang tua makin dia berusia, makin dia sensitif. walaupun dulu dia tak macam tu, dia akan terasa jugak. dulu time belajar, seminggu tu ada la dalam 2,3 kali dia call. kita ni je jarang call dia. hihi

::BudakaCamaTa:: said...

same with u....kalau ade prob pape pendam sndr n tak reti nak ngadu ngan mak...tp make sure dlm satu hari msj mak tanya kaba, tny msk ape,smnbg2 kosong....

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

same la kte lya.ely wlaupn study jauh ni call kdg2 je.bkn x rindu tpi klu call lagi emosi n homesick hehehe xpe yg penting mak sentiasa di hati wlaupn xckp miss u or lebiu tiap2 ari :)

E'in said...

e'in mmg rapat ngan ibu.. tp kadang2 mmg lupe nak call ibu pun.. hehe

ros_reeza said...

yup, Ros memang rapat ngan mak.. mak kat kedah.. Ros sekarang kat jb.. hari hari memang akan col mak dan ayah.. emmm rinduuuu

Myra Jay said...

Bila berjauhan dari anak2, memang Ibu/Ummi kita ni cepat rasa rindu + mudah tersentuh hati.. :)

♥ CIKZEK ♥ said...

kite klo kt u mmg har hari kol umi. ank bgsu lah katekan. mnje trlebih. huhuhu

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger