Darlings

Friday, November 2, 2012

Oh My Raya Haji

Random Post.

Saja nak bercerita salah satu babak dalam hidup aku. Pasal raya haji minggu lepas. 

Sepatut nya raya haji yang lepas aku bersuka ria dekat kampung. Tapi last last tinggal angan angan sajek.

Aku dah beria beli tiket bas bagai. Dah bersiap tukar baju kat office . Memang semangat habis.

Sampai teminal tak sempat makan sebab takut termiss bas. Dah excited angkut segala jenis barang. Tanya abg jual tiket bas dah sampai ke belom. Jawapan dia sangat lah menkuciwa kan.

"dik, bas dari pantai timur dijangka sampai pukul 10 pm". Bas malam tadi pun sampai teminal pukul 3 pagi.  Rasa nak terduduk bai. What the Heck sungguh lah.

Mr Razman pulak mintak diri balik rumah kejap sebab nak mandi , tukar baju & terus packing balik kampung dia. Aku okeh je. 

Dah setengah jam lepak lepak , sekali rintik rintik. pikir positive. Tak lebat hujan ni kot.

Harapan tinggal harapan. Hujan selebat lebat lebat lebat nya. Aku berjaya tumpang berteduh sipi sipi ajeeek. bag basah, baju basah, cage kayla penuh bertakung dengan air.

 Terdetik dalam hati. Ujian apakah ni.

Dah dua jam berdiri dalam kebasahan kat situ. Aku hampir pitam. sakit kepala sebab tak makan lagi. Semangat nak balik kampung dah pudar. 

Sampai je Mr Razman. Aku cakap, aku tak boleh balik ni, Pukul 10 pun bas tak sampai lagi. Aku pun dah lencun. bag dah basah. Terus aku cakap. Its okay la. Cancel balik kampung sebab tak larat nk tunggu bas sampai pukul berapa ntahhhh.

Conclusion nya. Beraya di perantauan lagi.

Mampu menangis di pagi raya sajo laaaah.


45 comments:

Rin Saharina said...

siannye Lya..huhu.xde rezeki nak beraya kat kg thun ni. xpe,rya thun dpn beraya kat kg eh :)

O'gosh Iskandar said...

Kesiannya lyaa.....

Mimieesyeerro said...

alololo. ksiannyaa . heee :) sekali sekala beraya d perantauan tape kan sis? :D

gdsbnga said...

tahun depan insyaAllah beraya dekat kampung :>

SURIA AMANDA said...

alahai...kesiannya....xm per lah..dugaan...

Indah Mulya said...

huhu..sian sis..da bli tiket bas pn br taw xsemestinya leh smpai rumah jugak.sm lah kita,braya di perantauan je lah..huhu

Nizam Ijam said...

cantik header....

saya dah update..
selamat hari raya aidiladha

aniswany said...

kesian lyaa...xpa2 sabar eh..mr razman kan ada :)

Dunia Wilma said...

Sabar...
Takpa...
Yang penting dapat beraya jugak kan :-)

are_lin@yu said...

ciannya dear..hmm msim rya sllu gitu kn..

cha said...

alah kesiannya lya. raya la rumah encik tunang :D

nadzirah sofia said...

wuu...sedihnya...dah prepare nak balik bagai tiba2 tak jadi pulak

fifie said...

Lyaa tunggu bas dekat mana ? Putra ke. Kesiannnya. Sabarlah lyaa

✿Lady Ainaa✿ said...

Ya Allah, sedihnyaaaaaaaaa kat sis... kerana itu, sis tak dapat beraya.. hurmmm...

Citrus Azwa said...

alaaa...ciannya...xpa..kta pun raya haji pertama di KL sbb en hasbend keje...hihihi..

Shazwani Ramly said...

sedihnya tak dpt balik kampung. nasib baik tmpt blaja wani dgn rmh dekat jee. :) salam aidiladha kak lyaa.

cik nana said...

sedihh nyee lyaa..kite terbayang2 je ni camne lyaa masa tu. sampai part yg nak pitam tu rase nak menangis. huu. ada hikmah ni semua..

Jna marcello said...

alaaaaa sadis nye xpe laa awk..raya diperantau pun best jugak kan kan kan *jaga hati sndri okay hehehe

faiq said...

bas lmbt sbb pergi pantai timur jalan jemm sgt..tu la xdpt balik

* f i f y said...

siannye laling i.. npe xckp..?? i kt kl je kot.. xg memane pun.. raye pn xraye mane.. klu tak leh spend time together..

CikMai said...

dugaan ni .ada rahsia Allah :)

izfanora said...

sedihnyer.. ujian tue.. xper, raya banyak.. hihi.. gurau jer..

unsecretostory said...

alahai , kesian nye , mesti penat jea menunggu . xpe2 , next year rancang awal2 :)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

alahai kesiannye. banyak dugaan nak balik raye.
huhu...

boni kacak said...

sabar..... ada hikmah di sebalik semua tu.. harap awak bersabar ye... InsyaAllah pasti akan ada sesuatu yang indah buat awak nanti.. :)

Pykaa Pdott said...

alahai keciannya :(

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

besar betul dugaan utk beraya di kmpung ye..

ainraus said...

ohh myyy. kesiannyaaa. kalau i jadi you, i nangis dah kat situ. :'(

dhiashahida said...

eh kesiannya...xdapat balik raya...kempunan nak makan juadah raya yg family wat ye x..

Wan Widget said...

http://wanwidget.com/

wahh, kesian dia

Maria Menado~ said...

iye ke... alahai... kite pon dari perak naek kl semua tiket habis! licin, tak pernah balik phg beli on the dot licin. naseb baek abang sulong memang turn balik phg. dapat la tumpang dia, tapi malam, jalan jammed sgt. dugaan raya di hujung minggu. hehe. Saba ye Lya.. nati tak raya dpt cuti balik. *panjang bebel, maap*

zulhilmi tempoyak said...

huhuhuhukkk... sedeh jugak ni.. knp x gtau raya kat sni.. klu x dah bleh brya sama2...

btw. org klantan ke..?

E'in said...

alahai ciannye die.. awat xcall ein.. leh kite teman.. ;p

nanieybarnieylurviey said...

kg Lya kt mne?? nani last year beraya kt perantauan. sgt x beshhh..
thun ni dpt balik. :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nampaknya lepas ni kena cuti seminggu awal before raya haji :)

dya bunga said...

sedihnya beraya kt perantauan..ghhuhuhu

The ShomeL TwinZ said...

salam hai :) dh lame jgk xmsuk blog lyaa..

Mieya Atiera said...

Sabar ye sis. Takde rezeki kot.

Aswad Asae said...

oklah tu,tetap beraya

M Fizan said...

sebak baca. berat ujian lya. be strong girl. ada hikmahnya semua ni. :)

teha said...

ololo..cian nyee die.. sabar laa ea.. hee :)

fae jamal said...

laa..kesiannyaa..
betul2 dugaan ni. raya taun depan balik kg awal2 ye ;)

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

cian lya.xpe ade rezki bleh balek lagi :)

auni shahira said...

adoi....sedihnya,,,

Norliza Aminuddin said...

kesiannye... sabar ye dik.. jangan sedih2.. tahun depan insyaallah de rezeki nak balik.. amin...

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger