Darlings

Wednesday, October 3, 2012

Typical : Jaga Tepi Kain orang?

Jaga tepi kain orang ni banyak kategori tau.

Scenario 1 ,

Hari Si A dapat gaji, Then dia berangan nak tukar handphone baru. Smart phone mungkin. Teringin lah jugak dia nak merasa bbm ke , whatsapp ke, instagram bagai. So, berkobar kobar lah dia tukar hp. Dia guna duit gaji titik peluh dia lah. Tak pun dia paw lah  bapak dia ke,bf die ke tunang dia ke, laki dia ke. or whatsoever lah. 

Tapi ada si polan cakap cakap belakang " eh, Si A ni tukar hp baru, lepas tu tak de duit lah. Pakai je la hp lama. Ada hati nak tukar yang baru." Nampak tak kepochi kita terserlah kat situ? Istilah kedengki lagi tepat untuk si polan ni.

Prinsip hidup aku .Lantak lah orang sekeliling aku tu nak tukar kereta baru kah, rumah baru kah, hp baru kah, beli baju baru kah, beli handbag baru kah. As long as dia tak susah kan aku. Simple. Buat apa semak kan kepala pikir , eh dia ni shopping bagai nak gila, lepas tu tak de duit lah. Heyyyyy. Tak cukup masa aku  nak tolong pikir pasal kewangan orang lain. Kewangan Mr Razman tak po. Aku willing!. muahahaha.


Scenario 2,

Si A ni suka beli handbag. Maybe handbag yang dia beli tu handbag mahal ler sikit, bonia, coach ,kate spade, miu miu ke hape. Persoalan nya sekarang. "Kena perlu timbul, eh dia ni, beli handbag mahal mahal, Kalau aku memang tak beli lah, baik aku beli handbag murah murah je. Tak membazir. " . Itu pendapat kau.

Babe, Setiap orang ada personal taste. Sesetengah orang, lagi prefer barang murah, tak kan beli branded punya barang. As for me, aku tibai je, aku rasa aku ada duit, aku beli yang mahal, rasa tak de duit, aku diam. Tak perlu nak persoal kenapa orang tu suka beli barang branded or not. . Dia berhak nak buat hape pun dengan duit dia. 

Aku bagi dua contoh yang selalu jadi kat sekeliling aku lahhh. Pikir kan dan renung kan.

35 comments:

SURIA AMANDA said...

ORG MACAM NI SUKA DUK MENOKOK TAMBAH SEBAB DIA X DAPAT BELI MCM YG ORG TUK BELI...SALAH SATU HASAD DENGKI LA TU...DAH TAU X DAPAT BELI TP DAPAT KUTUK PUN DIA DAH PUAS...

comeliness_zaty said...

sebenarnya diorang jeles tu sebab tak dapat beli handbag mahal mahal..uhuk

Arjuna Silvera said...

tak pe manusia akan sentiasa berkata2...dengar boleh, marah jgn..dan buat keputusan sendiri..mulut org mana leh tutup..hakikat hidup camtu lah

Maria Menado~ said...

logik! ishk2..

~misshuny~ said...

tul tu lya...hani memang xsuka ngan org jaga tepi kain org ni..to skang kat sekeliling hani dikelilingi oleh org cmtu..huhu

CikMai said...

typical Malaysian . Prinsip mai, ade buat cara ade, takde buat cara takde. takyah kacau hal orang,kan :)

Syazwan Che Deraman said...

wan tak suka sangat orang ambik kisah pasal orang lain nih.

ada sifat jeles.
pandai pandai nak judge orang.

orang macam tu elok bagi kaki je.

cik nana said...

skrg memang spesis org kepochi ni ramai betulll. sibuk nk jadi menteri kewangan org tu x menahan. huk

Rin Saharina said...

mulut org sayang.memang sush nak kawal.tu yg plik kan,watpa la dia sush2 pk psal org lain,jg diri sendiri cukuplah :)

Suzie Yusof Mohamed said...

haha, mmg rmai sungguh le spesies camneh, xleh tgk org lebeh~!

cik hani said...

sangat setuju..
selagi tak myusahkn kite..kite mmg tak peduli pun whatever yg dorg nak buat..
duit masing masing..
kn?

prnh ada kes..kawan hutang keliling pinggang tp ada hati nk bli kete mahal..

tp dia tak berhutang dgn kite..kite xkesah pun..
wat tak tahu je.xperlu nk semakkan kepala..



♥ wawawawa ♥ said...

first tu mybe die concern kot~ kot2 org tu rapat ngn die ke..xnk ler mmbe die hidup susah =)

scond tu, mmg salu kan org cmtu..well, manusia mmg suka berkata-kata.. or mybe die jeles coz x dpt handbag cmtu hihi~

Nai @ TPJ said...

Salam. Cer try beli pastu hadiahkan kat depa.. Musti gumbira hentak kaki, you... Heheh.

Indah Mulya said...

org mmg pelik2 sket sis..kadang yg terlebey amek taw..kalo terlebey amek taw, tapi snyap2 takpe..kalo cakap blakang, itu yg bikin panassssss..tapi kalo sy,mls nk lyn org..biau lah nk kata pe pn..tak amek port

gdsbnga said...

tasuka org yg persoalkan apa yg kite buat =='

fifie said...

Yeahhh betul tu. Buat apa jaga tepi kain orang, kalau ada duit beli je untuk kita. Tak susah susah nak jaga tepi kain orang. pelik dengan orang macam nie.

✿Lady Ainaa✿ said...

agaklah, ena cukup tak suka org mcm sbb ena pernah terasa hati dengan hamba Allah ni... ena pkailah kasut jenama Bata, my mom belikan.. dan dan tu juga, dia kata "eee aku tak suka jenama bata. kasut kasut kat situ sesuai untuk nenek opah2 je" Ya Allah, memang menyirap je.

Misz Mieza said...

Biasalah manusia ni.. Ada je nak kedengki ngan orang lain.. Ntah pape.. Eh, emo plak.. Kekekkeke.. =)

Dunia Wilma said...

Susah nak puaskan hati orang kan...
Bagi saya, saya pekakkan telinga jak...
Kalau dah kita suka and ada rezeki sikit, Y not kita beli...
Lagipun, kita yang guna...
Bukan "dorang" tu...
Kalau "jeles" cakap jak la "jeles" kan...Hehehe...

boni kacak said...

benda2 remeh macam tu sibuk je nak jaga tepi kain orang lain, tapi kalau masalah sosial, tak nak pulak jaga tepi kain orang lain. yang tu utk kebaikan tu

eMMe said...

Salam Kenal, Lya, thx coz sudi jengah blog akak... akak suke blog lya.. pinkk giteww..cam colour baju wedding akak kan... hehehe...

Jaga tepi kain org??oh! tu biasa, dah jadi lumrah hidup kan, kalo tak jaga kain org, sape nak jaga kain kita kan, hehehe.. pepandai la nak hidup.. dengki2 takleh tgk org lebih skit gitu la kan... biasa la.. ragam manusia 'kepelbagaian', kalo tak, tak sweet la hidup ni, heeee~

dya bunga said...

suka hati dia lah..duit dia..dh mmg taste dia suka branded..dya pula xpuas hati..haha..sbb dya kt senario 2.. suka beli handbag

are_lin@yu said...

biarlah org nk pkai apa pn kn..yg pnting ktia tak kacau org ;-)

Jna marcello said...

bole stress klau ade org mcm tu dlm hidup kite ni hehehe

Maria Menado~ said...

Lyaa.. lyaa kenal wan farhana (nana)? dia kwn sek lyaa ea...?

O'gosh Iskandar said...

maybe orang tu nak kena smash ngan teguran berterus terang baru terdiam kot..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

setuju2... jgn tgok sgt org kan.. ikut kemampuan kiter aje..

widiea azira said...

manusia ni selagi dia bernyawa, dia akan trus berkata2. .lidah mmg tajam.. haha

faizfakhirin said...

hehehe..manusia kn suka menjaga manusia yg lain..bukan setakat tepi kain, habis dlm kain pn dia nk msuk tlng jaga.

nuyui a.k.a miss YUI said...

pnyibuk je semua tu..huhu.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

hehe. macam2 :)

ainraus said...

its just so true. penat nak hadap perangai diorang ni. kadang2 diorang tu cemburu. sighhh

Myra Jay said...

Mcm MJ memang rasa sayang nak beli hbag mahal, rasa cam membazir je, tapi kekadang terdetik nak pakai gak 1 har nanti :D

E'in said...

alaaaa.. yg mengate tu jeles sebenarnye.. die pun nk mcm tu gak.. tp xdpt.. hahahahaha

iedchan said...

hehe...org kepochi tu patut takyah dilayan..hehhe..die jeles sebenarnye..:P

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger