Darlings

Wednesday, October 10, 2012

Mari Tengok Wayang Secara Berhemah

Diantara acara wajib weekend adalah tengok wayang. Tempat tak lain tak bukan dekat Space u8. Sorry sunway pyramid, kami dah berpaling. Tak p sunway pyramid dah. Dah ada yang lebih dekat, so buat apa nak susah kan diri kan. Lagi pun panggung wayang dekat MBO lagi syok. Cuma yang tak syok nya orang orang yang tak reti respect orang je.

Orang yang tak reti respect orang lain dalam panggung wayang? Ada banyak jenis .

Jenis yang pertama : 

Main ketuk ketuk , goyang kaki kat kerusi orang depan.
Dey thambi. Kalau awak bayar 12 hinggit untuk tengok wayang. So am i lah.  Toleransi lah. cuba ada orang main ketuk ketuk kerusi , awak bengang tak? Saya ni jenis berangin taufan sikit tau awak. Awak main ketuk sekali . Fine. Saya pejam mata je awak. Tapi berkali kali, saya tak boleh pejam mata dah. Saya terbeliak kan mata sikit. Saya terus pandang belakang. Saya buat bunyi cicak sikit, then cakap, Siapa la suka main ketuk ketuk ni. Nasib lah malaun jenis paham bahasa melayu. Kalau tak paham bahasa. Saya berdiri je lain kali. 

Jenis yang Kedua:

Bergayut
Haiyo. Mana lah kesedaran orang yang macam ni. Boleh cakap telefon dalam panggung. cakap slow slow tak pe. ni bukan main kuat. Hish. Orang bayar sebab nak dengar dia sembang. What the Fish betul kan. 

Kalau dia tak bergayut pun. dia dok sembang dengan kawan sebelah. Rasa macam nak p join je sesi sembangan diorang ni. Kang tiba tiba aku cakap, Boleh join uolls bersembang. Saya bayar wayang untuk sembang dengan kaurang. Tamadun Mesopotamia punya orang.

Jenis yang Ketiga:

Dia tukang ceghita sinopsis movie
Haaaaaaaaaaaa, Tau kan. Bab ni memang annoying tahap abestos. Dey. Dah tau jalan ceghita. Jangan la jadi tukang ceghita kedua pulak. Dok diam diam. Sat lagi lekat salotape kat mulut tu baru la tau kang.


Jenis yang Keempat:

Dia tukang buat wayang dalam panggung wayang
Dey dey dey. Kalau nak buat wayang, pelis p tempat lain. Hansuang betul nak beromen dalam panggung. Nak nak yang duduk kat couple seat lah. Mr Razman pernah tanya aku kenapa tak pernah pilih Couple seat. Aku? Hah tak kuasa. Buat apa nak menimbul kan syak wasangka orang. baik aku dok kat tengah tengah crowd tu. So, orang nampak apa yang aku buat. aku p panggung sebab nak tengok wayang. Bukan nak main wayang.


Okeh cukup lah bagi contoh pat jenis. Letih menaip. Rush nak balik dah pun.

Akhir kata dari aku.

Sila la behave diri anda dalam panggung wayang. Terima kasih.


47 comments:

Misz Mieza said...

Dah lama tak tengok wayang.. Dulu zaman student mmg kaki wayang.. Siap boleh marathon sampai 2,3 movie satu hari.. Student price kan murah.. Kekekeke..

Tapi skang ni dah tak brapa gemar tengok wayang.. ntah nape ntah.. huhu..

Dunia Wilma said...

Saya setuju 100% dengan Lyaa...
Tension betul bila ada yang ketuk2, tukang cerita, beromen, etc dalam panggung wayang...Hilang mood nak tengok...Hero yang handsome pun jadi tak handsome gara2 mood dah hilang ^_^

Indah Mulya said...

smuanyaaaaaaaa btol skali sis! kalo sy, tensen org tinggi tetiba dok depan..huwaa.. itu seteghesss sbb takleh nk wat pe..tp at least kan, org tu lean sket at the seat ke..kurang la sket dia block nk tgk skrin..ni dah sngaja dok tegak cm pokok,mmg cr pasal jugak tuh..huhu

gdsbnga said...

tak pernah mengalami lagi situasi sebegini . tp mmg menyakitkan hati klu kite tengah syok2 tgk movie then ade malaon yang mmekak apa semua ==' demmm .

fifie said...

Hahaha. part no4 tu tak ley blah. Fie pernah terserempak dua tiga kali. Haha. Next time lyaa try tengok je dekat dia. confirm malu

hafiz hafizol said...

wah.. terkesima sebentar baca yg paling last tu.. wakaka..

✿Lady Ainaa✿ said...

ena pernah kena depan mata ena, kapel beromen ... laki selup seluar pompuan, pompuan selup seluar lelaki... masyaAllah, ena tak boleh nak tumpu tgok wayang tu.. rasa kita lah yang tak selesa... rasa nk muntah pun ada... urghhhh, pergi cari hotel la! Adab melayang entah ke mana..

cik hani said...

eh..sama la..klu tgk wayang msti pilih seat biasa.tak pilih seat couple..tkut org syak wasangka je..
walaupun tak buat apa apa tp org pikir mcm2..

better elak org fitnah..
lgpun kami mata rabun..kna duk dpn..hihi

♥ wawawawa ♥ said...

lagi satu, org depan tu tinggi sangat~ pastu die makin tinggikan kepala die.. ~ bole x? sy salu kene cmtu -.-'

Pykaa Pdott said...

pyka pon penah kena kerap jgk yang petama tuh , skit hati btol bila kita duk syok2 lyan cita jiwang org len hingut2 kerusi kita , letak kaki plak tuh kat kerusi kita , ingat kita msok pangong free kot . sakit plak hati nie .

najihahfara said...

betul2..x de privacy langsung nak tengok wayang dengan tenang kan

nuyui a.k.a miss YUI said...

plg takleh blah bila ada bau stokin..puii..tnsion 2 jam lbh dalam tu!!

O'gosh Iskandar said...

haha....zaman bila pun sama je masalahnya dalam panggung tu ye dak....akan ada je orang2 macam ni nak tgk wayang....so, might as well kita siap sedia jadi laser ngan bawak selotape tu siap2...hee

cha said...

Haha part 1 tu paling annoying dh tau kita duduk nk main goyang goyangla bagai eee geram je. Jenis akak plak mmg jenis pandang belakang terus. Padanmuka

Citrus Azwa said...

citrus xsuka jugak malaun yg suka goyang2 kaki tu geram je mcm nk pelempang 100x je..pastu ada jgk malaun yg jenis bila mkn popcorn tu kunyah mcm dia sorang je ada mulut..mau tonyoh muka tu baru tau..hihi

ucupiza said...

em tw xpe,geram jekkan klo ad org cmtu dlm wayang tu..
diorg wt hal mcm panggung wyg tu diorg pnye..

dya bunga said...

btl2..dia paling tak suka bila org main ketuk2.. geram je rasa

Jna marcello said...

wahh berhemah sgt heehehehe but nice sharingggggg lya ;))

are_lin@yu said...

hehehe pling xsk klu org dk nyibuk cta..hihi

Waheda Mahazer said...

sweet awak nyer blog!! salam perkenalan

Pokok Manggis Depan Rumah said...

macam-macam kerenah orang di wayang yea.. kene tengok kat rumah aje la.. tgok dengan pak cik astro..

ainraus said...

yeah. suka ketuk kerusi tu rasa cam nak sepank je. ain selalu kena. pastu tak paham bahasa pulak tu. sakit pulak hati kita!

boni kacak said...

yang buat wayang tu mesti tak mampu nak sewa hotel tu.heehehehe

Miss Volvo said...

yg main ketuk2 tu yg paling tak tahan tu eeeihh!!

Miss Volvo said...

yg main ketuk2 tu yg paling tak tahan tu eeeihh!!

Yuni Aisyah said...

btol tu kne la jage adab..nie tidak x reti nk hormat org...mcm pnggung tu dia yg punye je..huhu

namasayatihah said...

xsemua org reti bahasa awk...;)

been to a movie once upon a time ago n sit next to couple bdk skola yg act sgt xsenonoh..bdk zmn skrg mmg advance.

if i were a mother one day, mmg confirm i wont allow my kids going out movies without me..hehe~

my advice,
jgn tgk movie kt curve..xbest...seat dia cam boleh sepak kepala org..hehe~

hazanis said...

xpernah lagi jumpa org jenis mcm ni dlm panggung..:)

zila manaf said...

huhuhu maghah nampak....

dhiashahida said...

nak jd sebahagian drtayangan xberkesempatan..tu yg bergedik2 wat tayangan sindri..xda sivik betul..adeii

zulhilmi tempoyak said...

skill ke 5. depa dok ngorat i dlm panggung wayang.. ;p

Ros said...

Assalamualaikum Lyaa Suriany,

Macam2 cerita yang dok ada kat dalam panggung wayang ni ya Lyaa,ishhhh...kak Ros pun geram jugak kalau dok dalam situasi yang macam tuh...

nur anis said...

waa..garangnya...huhu..nak tambah boleh,? huhu..tak suka orang bawak anak kecik..lepas tu anak dia main lari-lari panjat turun tangga..rasa nak sepak sampai jatuh guling-giling..haha

SYAH'IZZAT said...

kalau tido dlm wayang berhemah x? :p

eMMe said...

yea la..walau di mane pun kite brada, kene la disiplin..perangai kene molek... jgn la, jadi cam tak penah masuk panggung wayang lak kan.. dok bergayot la, dok wat bising2 la..kentut takpe kan..kan..?? tapi leh ganggu n spoil mood org jugak kan..huhuhuhuhu...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

hehe. macam2 :)

Myra Jay said...

Dah lama tak p tengok wayang, rasanya last masa Ombak Rindu kot.. :)

Tp memang tensi kalau kat wayang orang buat cenggitu

fara said...

Klo hubby fara pling tensen klo ade ibubapa bwk baby masok wayang.
kadang2 tu bru brape bln je.
Cian baby tu kesejukan.
Mmg akan nagesh je la dlm tu...

NIA SI DRUMSTICK said...

hish!!!Plg xsuka ade yg suka ketuk2 kerusi..rs nk keutkkk je kepale dorang.haaa

E'in said...

yg last sekali tu mmg selalu.. kebanyakannye bdk2 sekolah.. -.-"

nadzirah sofia said...

aku setuju sgt dgn semua yg kau tulis...haha

piko ija said...

duk sepak2 seat pn ade..buas sgt org blkg...haha

Maria Menado~ said...

oh, semua yang Lyaa cakap tu kite SETUJU! hehehe. ketuk2 tu bisa buat diriku migrain! hehe.

Siti Nadiah said...

nad paling tak suka org main ketuk2 or goyang2 kan kerusi. nad akn jd pening & tak focus. sabar je la ada org cmtu. hehe . entri ni bagus, i suka :0

cik nana said...

setujuuuu semuaaaaaaaaaa..
lagi2 yang buat wayang sendiri tu..
rase nak sepak terajang je dlm gelap2 tu. haaaaa

M Fizan said...

huhu, orang-orang macam ni kena hantar ke palestin. biar bersepai kepala kena tembak dengan israel.

syakey said...

betul. setujuuuuuuuuuuu!

tp buat mcm ni jarang ada drama sgt dlm wayang. slamat. semua syiok sniri tak kacau org lain huhu

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger