Darlings

Thursday, January 5, 2012

Duit oh duit

Kerja penat penat mesti lah sebab duit kan. Kalau tak, baik lerrrr silang kaki senang lenang kat rumah. Habis kan duit mak bapak. 

Zaman sekarang ni pulak, gaji beriban pun belum tentu cukup nak tampung hidup dekat bandar. Masa ni lah rasa nikmat dok kampung sendiri. Duit sewa rumah tak payah bayar, balik rumah mak dah masak siap siap, tak habis duit balik kampung. 

Tapi

Aku tak menyesal pun dengan keputusan aku untuk kerja sini. Cuma kadang kadang tersangat lah rindu suasana kampung,

Bila aku dah pilih kerja kat shah alam ni, banyak lah kena sacrifice, Monthly bayar sewa yang boleh tahan tapi puas hati sebab rumah selesa plus cantik lah pada pandangan mata aku.

Okeh, lepas di cat baru nampak ghupe ghumah.

Settle pasal bayar duit sewa rumah, pikir bayar benda lain. aiyooooyo. Betul la cakap mak mak, Kau dah kerja baru lah tau betapa sayang nya nak keluar duit. Sayu tengok duit mengalir macam air, bayar tu bayar ni, Nasib lah tak tinggal negative. Boleh lagi lah nak menyoping sikit sikit.

Mr Razman yang gaji 3x ganda setengah dari aku pun aku tengok kojap je duit nya habis. Ermm cepat habis tu sebab dia pemurah sangat. haha.  Semoga lepas ni awak murah rezeki lagi yeaaaa sebab kita ada misi tertangguh lagi ni.

 Ermmm, duit oh duit!



Hari ni 5 Jan.  So ada 10 days to go. Sabor je lah. 
Sila lah belajar berjimat cermat.


15 comments:

Syuhada Nasya said...

memang susah kan kita kalau nak cari duit, :( hmm

Syieda™ said...

sekarang baru syieda dapat rasa betapa susahnya nak mencari sesuap nasi..hihihi dulu kejap-kejap mintak duet dekat mak..@_@

tieqka said...

dapat gaji kne wat list bil yang perlu disetelkan .hehe. kl0w ad lbey bwu ley sh0ping dgn sng hati ^^

O'gosh said...

huhu...sbb tu orang slalu kata masa student la kita kaya...bila dah keje baru tau kan...

Anonymous said...

salam...i just wondering u punya umah area mane yer..nicela cos in pun nk cari umah area shah alam..tq yer sis for ur info

cha said...

lya, ingat sis lg tak? hehe. dah keje ni mmg jd syg duit la. byk komitmen. lg2 dh kawen huuu

aliza zeke said...

betul tuu lyaa..sekarang bile dah keja nak kuar duit tuu cam sayang jer..bayar tu ini,tggl bape jer..kdg2 nak shopping pun pikir 2,3x..huhu

gigiAriEma said...

duet mcm air skrg kluar. huhu

KizZ said...

Eh lebih kurang sama la bentuk rumah sewa kita...

Wanie-san said...

memang lya..bila dah kerja baru tahu bertapa sayangnye nak guna duit hasil titik peluh kita tu...tp bila dpt bagi duit kat parents perasaan hepi tu membuak2! bila duk jauh dari family ni mmg byk benda kena byr la kan..:)

mafuza said...

i stay shah alam tp kerja KL. so everyday i kene travel from shah alam to kl. jammed amat. tp apakan daya. sacrifice. lps dah kawen kene la stay my parents house sementara nk tgu rumah siap. tp best ape kan? i gaji lambat lg. duit da takat idung sbb over shopping last month. HAHAHA.

fndrocka said...

itulah..moga 2012 dimeriahkan rezki

butterfly said...

betul.. baru dapat gaji arini.. arini jugak lah tinggak suku je.. sebab setelkan hutang piutang.. kalau tak berhutang tak berharta lah pulak kan...

Epa Zarifa said...

lyaa, uma sewa tu kat mane? efa tgh cari rumah sewa la, nak duk lepas kawen nnt...

cik hani said...

setuju dgn kata2 kmu.da kje br thu manage duit sendiri.byr semua krperluan sndiri.duit mmg mcm air

 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger