Darlings

Wednesday, November 27, 2013

Resipi Gulai udang + Ubi keledek

Topik update blog hari ni pasal masak memasak ye. Loyal reader blog aku mesti tau yang aku bukan terror bab masak. Main campak campak, main try & error. 

Bila dah jadi bini orang, nak tak nak kena lah masak juaaaa. Walau pun rasa nya kadang kadang sangat tak semenggah. Tapi suami makan jugak sampai habis. Mungkin kenang kan si isteri yang dah letak effort untuk masak, tu yang dia makan jugak. So anggap si isteri kira beruntung jugak ler kan.

Sumber resipi aku mesti ler umi and google sajekkk. Kalau tak dapat call umi, sila lah guna kemudahan smart phone anda. Tapi most of the time memang aku google je kalau nak masak ape. Takut ler jugak tak menjadiii.

Bab masak ni, aku tak de lah masak tiap tiap malam. Tengok tahap keletihan dan kerajinan. Balik keje awal, boleh lah nak masak, Kalau dah malam memang jawab nya makan kat kedai lerrr tak daya tunggu perut masuk angin dulu . Tapi hujung minggu memang tak boleh nak escape oke, Memang permintaan tetap dari Mr. Razman. Masak lah hatta sardin or benda yang paling simple sekali pun. Janji makan kat rumah. Suami siapa lah bagus sangat tak suka makan kat luar ni kan. hak hak hak.

Bab masak jugak aku mesti lah selit kan masakan kelate. Kata anak jati kelate kan. Sebut je masakan kelate, aku suka betul gulai ikan or gulai udang yang umi masak. Disebab kan teringat masakan umi, Terus ler keinginan nak masak gulai udang tu tinggi, maka dah alang alang tengah beli barang dapur maka terus ler rembat udang segar . Cari ubi keledek sekali campur dengan gulai udanggg. Baru ado umppppppph!!!.

credit pic to blog kak azie kitchen
Bahan bahan memang simple je

Bawang merah, bawang putih *
Cili kering *
Lengkuas *
Kunyit*
Santan
Udang
Ubi keledek
garam

Cara-cara

1) Tumbuk or kisar dulu bahan bahan * ( aku memang prefer lesung batu dari blender sebab rasa lagi umpppp)

2) Masuk kan santan , bagi panas sikit then masuk kan bahan yang dah di kisar . Bagi mendidih sikit aku baru masuk kan garam secukup rasa.

3) Then masuk kan ubi keledek tadi. Ni memang fav all the time makan dengan udangggg. Feh meleleh pulak air liur ni ingat ubi keledek.

4) Last sekali baru masuk udang. sebab udang ni masuk kan seminit pun dah masak. So nak tunggu ubi tu ala ala nak empuk dulu baru masukkan udang. Tengok kuah tu dah agak agak pekat boleh ler angkat. hidang kan dengan nasi putih. Tak pun makan dengan sambal tempoyaaak. Lagi berpinggan pinggan tambah nasi . 

Tu je laa sharing cara aku masak Gulai udang resipi umi. Gambor tidak lah di snap sebab pelahap nak makan. So guna je la ehsan google k.

Selamat mencuba.




Thursday, November 14, 2013

Married Life

Lama aku ambik masa nak update blog balik.  Walau pun memang terabai habis tapi tetap sayang blog yang dah berusia lebih 4 tahun ni. Cuma nak update tu memang bercinta habis habisan.Nak pulak bila dah ada instagram kan. Lagi lerrr terabai terusss.

Update kali ni lepas dah menyepi lama, Cuma nak bercerita kesah bila dah tukar status kan.

Mana tau sok sok dah ada anak ( Doa kan aku murah rezeki anak)  nanti , bila dah besar boleh ler dia terjah blog mak dia. Verangan habis uoolss. 


Married life?


Happy tu of cossss ler uolls. Dah ada Life partner. Hari ahad dah tak payah nak kelam kelibut bersiap semata mata nak jumpa buah hati. Sekarang ni asal ahad je tido puas puas, bangun bfast, layan tv dengan Mr. Razman, Get ready masak tuk lunch, layan tv lagi sampai tertido, Gilir gilir pulak tu tido, yang ni bangun yang tu tido. Cenggitu ler rutin hari ahad biasa nya. 

Memang jarang sangat dah keluar. Lepas kawen ni automatic rasa macam nak stay kat rumaaaah je. Nak rest puas puas. Kalau nak keluar dating, sila la keluar hari sabtu.

Kami hidup memang bersederhana sangat sangat. Walau pun rumah tak cukup complete lagi dengan furniture tapi macam best pulak hidup macam ni ( dalam hati semakk jugak sebab tak do wardrobe untuk baju yang bersepah).

Bab masak pulak, aku tak de la masak tiap tiap malam. Tengok atas kepenatan. Kalau tak berapa penat memang lah terdaya nak masak. 

Rasa bersalah tu memang lah ada jemaaah oi. Dah jadi isteri patut nya hari hari kena masak tuk Mr. Razman. Nak pulak dapat suami yang memang tak suka sangat makan kat luar. Isteri masak sardin dengan telur pun dia boleh tambah nasik. Mana tak bahagia isteri tengok suami makan. 


Sampai rasa nak resign lah. Tapi dah resign tak do elaun shopping pulakkk. Kang sapo nak bayar keto den pulak. Kang sapo nak bayar roadtax insurance keto den haaa . nak beban kan Mr. Razman kan kesian pulak. So masih bertahan lah sampai sekarang. Mungkin belom sampai masa tuk resign lagi. Bertahan selagi boleh bertahan. Tak tahan kang kita benti 24 jam. Boleh????


Tu je la serba sedikit pasal Married life. 

Nak update gambar kawen pun aku tak p ambik lagi dengan photog. Dah ada gambar rajin ler aku update kottt. 

chowss guys.





 
© 2010; Lyaa Suriany | Designed by: yanasensei | Powered by Blogger